Αποστολή Βενετία

Με την τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «The room next door» που είναι η πρώτη μεγάλου μήκους αγγλόφωνη που γυρίζει, συνεχίζεται την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η 81η κινηματογραφική Μόστρα, μια διοργάνωση που διακρίνεται από ενδιαφέρουσες στιγμές, καλές ταινίες (χωρίς όμως κάτι που να έχει πραγματικά ενθουσιάσει) και πλήθος αστέρων.

Ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν τα πρόσωπα του φεστιβάλ την Κυριακή 1 του μηνός. Όταν δυο σταρ του βεληνεκούς τους βρίσκονται μαζί σε μια ταινία που είναι στηριγμένη πάνω τους, το αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να σημαίνει απόλυτα ψυχαγωγικό. Και αυτό ακριβώς προσφέρει το «Wolfs» του Τζον Γουότς, η πιο διασκεδαστική μέχρι σήμερα ταινία που είδαμε στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας (προβλήθηκε στο εκτός διαγωνιστικό τμήμα).

Υπό τις οδηγίες του Γουότς (που δεν εμφανίστηκε μαζί τους στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας καθώς στην Βενετία έπεσε θύμα του Covid), οι δύο αστέρες υποδύονται δύο «fixers» (ή «cleaners»/ καθαριστές) που σημαίνει ότι είναι οι «άνθρωποι για όλες τις βρώμικες δουλειές» που είναι ικανοί να δώσουν λύσεις στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες μπορούν να βρεθούν επιφανείς πολίτες της Νέας Υόρκης, όπως εν προκειμένω η Εϊμι Ράιαν.

Δεν μαθαίνουμε τα ονόματά τους και δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Έχουν και οι δύο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και όταν εξαιτίας ενός «λάθους» (;) καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ίδια υπόθεση – πρέπει να ξεφορτωθούν ένα πτώμα – η περιπέτεια αρχίζει. Σε όλη την ταινία οι δυο ήρωες τσακώνονται σαν τον σκύλο με την γάτα και ποτέ δεν θα νιώσεις ανία!

Καθόλου σχηματικοί οι δύο χαρακτήρες, στα πρόσωπα των Κλούνεϊ και Πιτ βρίσκουν πραγματικά τους ιδανικούς ενσαρκωτές τους – θαρρείς ότι οι δυο ηθοποιοί είναι γεννημένοι για αυτούς. Επίσης, ένα από τα χαρακτηριστικά της ταινίας, είναι ότι φέρει κάτι από έναν «αέρα» νοσταλγίας αμερικανικού κινηματογράφου των seventies. Αυτό είναι το πραγματικό άρωμά της.

Στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, ο ίδιος ο Μπραντ Πιτ ανέφερε ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι το ομορφότερο σχόλιο για την δουλειά μας, διότι όντως o κινηματογράφος των seventies μας έχει επηρεάσει βαθύτατα και θα μπορούσα να πω ότι είναι ο λόγος για τον οποίο γίναμε ηθοποιοί» .

Η χημεία των δύο ηθοποιών στην οθόνη, φαίνεται ότι είναι μια αντανάκλαση εκείνης που έχουν και εκτός οθόνης. «Στην ταινία «Καυτό απόρρητο» είχα την χαρά να πυροβολήσω τον Μπραντ στο πρόσωπο» είπε ο Κλούνεϊ για την αμέσως προηγούμενη συνεργασία του με τον Πιτ που μάλιστα, είχε παρουσιαστεί στο ίδιο φεστιβάλ πριν από 16 χρόνια.

«Ναι αλλά εδώ μου έριξες μπουνιά στην μούρη!» απάντησε ο Πιτ

Η ταινία «Wolfs» είναι παραγωγή της Apple και οι δύο σταρ είναι συμπαραγωγοί. Ο Κλούνεϊ ρωτήθηκε αν οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις σαρωτικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει στον κινηματογράφο οι ψηφιακές πλατφόρμες. Απάντησε λέγοντας σχεδόν το αντίθετο.

«Όταν στη δεκαετία του 1980 ξεκινούσα σε αυτή την δουλειά υπήρχαν 64 τηλεοπτικά σόου και θυμάμαι κάθε εβδομάδα όλοι μας ανοίγαμε με αγωνία τα έντυπα του χώρου μας για να δούμε τις θεαματικότητες και να καταλάβουμε αν θα είχαμε ή όχι δουλειά την επομένη. Σήμερα, οι σειρές έχουν αυξηθεί τρομαχτικά, είναι σχεδόν 700. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι ηθοποιοί που εργάζονται, και για μένα, σημαίνει επίσης ότι έχουμε ανάγκη την Apple και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Μπορεί με τον Covid να υπήρξε μια κρίση, όμως πιστεύω ότι στο μέλλον θα φανεί η χρησιμότητα αυτών των μέσων».