5 το πρωί: Η νίκη της ακροδεξιάς στη Γερμανία – Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Η επιστροφή του «καλοκαιριού»

Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ακροδεξιά πετυχαίνει εκλογική νίκη στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τα exit poll, επικράτησε στην αναμέτρηση του κρατιδίου της Θουριγγίας, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να ηττάται κατά κράτος.

1

Νίκη της ακροδεξιάς στο κρατίδιο της Θουριγγίας - Η πρώτη στη Γερμανία μετά τους Ναζί

  • Η επικράτηση: Την πρώτη θέση στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας κατέκτησε το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), σύμφωνα με exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει το 33,5%, ακολουθούμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες με 24,5%. Το νεοσύστατο λαϊκιστικό κόμμα, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht ή BSW, ήρθε στην τρίτη θέση με 14,5%.
  • Η δεύτερη θέση: Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα της ακροδεξιάς στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι κυβερνούν τη Σαξονία εδώ και τριάντα χρόνια, εξασφαλίζουν το 32% των ψήφων. Όμως το AfD βρόσκεται πολύ κοντά με 31,5%, στο exit poll του ZDF, με το BSW να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,5%.
  • Το ιστορικό μήνυμα: Η νίκη του AfD στη Θουριγγία αποτελεί την πρώτη εκλογική επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ένα μήνυμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς και τα τρία κόμματα που τον αποτελούν υπέστησαν μια ήττα άνευ προηγουμένου.
2

Η επίθεση Πολάκη κατά Κασσελάκη και οι διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Η επίθεση Πολάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αλλαγές στην ηγεσία, όχι πολιτική με βιντεάκια», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας ευθεία επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, προσθέτοντας παράλληλα πως «θα είμαι παρών στην Κεντρική Επιτροπή που θα κρίνει πολλά»
  • Το παρασκήνιο: Παράλληλα, εντείνονται οι διαλυτικές τάσεις και τα παραλυτικά φαινόμενα στο κόμμα, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, με τη συνύπαρξη των «προεδρικών» με τους «87» να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
  • Η πίεση της Πόπης Τσαπανίδου: Από την άλλη πλευρά, η ορκωμοσία της επιλαχούσας βουλευτή, Πόπης Τσαπανίδου και η απόφασή της να μην παραιτηθεί της θέσης ασκεί πίεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο προεδρικό περιβάλλον μάλιστα επικράτησε δυσφορία για τη στάση της πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και συνεργάτιδας του Αλέξη Τσίπρα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες με κατά τόπους βροχές στα ορεινά

  • Πώς θα κινηθεί ο καιρός το Σεπτέμβρη: Η πρώτη βδομάδα του μήνα θα κυλήσει σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς, καθώς η ζέστη και ο ήλιος επιστρέφουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει μέχρι και τους 34 βαθμούς Κελσίου.
  • Βροχές και νεφώσεις τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου: Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις και πιο πυκνές στα ηπειρωτικά ορεινά. Η αστάθεια θα επιμείνει σε μικρότερο βαθμό τις μεσημεριανές και απογευματινές περιοχές με βροχές σε ορεινές κυρίως περιοχές.
  • Σε ποιες περιοχές θα βρέξει: Περισσότερο θα επηρεαστούν τα δυτικά χώρας και συγκεκριμένα η Ήπειρος και η δυτική Στερεά Ελλάδα αλλά και η Θράκη.
4

Πέθανε ο Δάνης Κατρανίδης

5

Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ - Νέα γκέλα για τον Παναθηναϊκό

  • Οι νίκες: Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ ο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά αν και δυσκολεύτηκε επικράτησε με 1-2 του Ατρόμητου στο Περιστέρι, με γκολ του Κάμαρα στο 90′. Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει νωρίτερα με 0-3 του Λεβαδειακού στη Βοιωτία.
  • Ο Ολυμπιακός: Το Σάββατο ο Ολυμπιακός είχε δώσει και εκείνος συνέχεια στα νικηφόρα αποτελέσματα του στο πρωτάθλημα, περνώντας με 0-3 από την έδρα της Λαμίας, κάνοντας παράλληλα το 3 στα 3 στη φετινή Σούπερ Λιγκ.
  • Ο Παναθηναϊκός: Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός, μόλις τρεις μέρες μετά την πρόκριση επί της Λανς, παρουσίασε κακό αγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στην Καλλιθέα, καταφέρνοντας να διασώσει τον βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις του αγώνα, με τον Τετέ να σκοράρει για το τελικό 2-2.  
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.