Οργή στην κοινή γνώμη του Ισραήλ, που για πρώτη φορά θα πάρει και τη μορφή μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, προκάλεσε ο εντοπισμός νωρίς την Κυριακή έξι δολοφονημένων ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που εργατικοί φορείς δηλώνουν ότι θα συνταχθούν με τις κινητοποιήσεις του Histadrut, συνδικάτου που εκπροσωπεί περίπου 800.000 εργαζόμενους στη χώρα.

Ενώ, όμως, ο πολιτικός κόσμος πιέζει τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που απομένουν στα χέρια της Χαμάς, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι όποιος πυροβολεί ομήρους δεν μπορεί να μιλά για συμφωνία.

Απεργία τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, είπε ότι «παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για συμφωνία» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μονοήμερη απεργία από τις 06:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα.

Είπε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στις οικογένειες των ομήρων να «κατεβάσει τους διακόπτες» στην οικονομία μέσω μιας απεργίας – «τώρα είναι αυτή η ώρα», τόνισε ο Μπαρ-Νταβίντ.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ θα κλείσει από τις 08:00, νηπιαγωγεία και σχολεία θα υπολειτουργήσουν, ενώ κλειστά θα είναι και τα πανεπιστήμια. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας.

Αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη τα μέσα μεταφοράς και η λειτουργία των ΟΤΑ κυρίως σε μικρότερες πόλεις (για παράδειγμα, δεν θα μετέχουν εργαζόμενοι στον δήμο στην Ιερουσαλήμ, τη Ντιμόνα ή την Ασντόντ). Υποστηρίζεται ακόμη η απεργία από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Τη γραμμή της κυβέρνησης εξέφρασε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Όχι μόνο καταδίκασε την απεργία, αλλά υποστήριξε ότι εκπροσωπεί «τα συμφέροντα της Χαμάς».

Δεν έμεινε στις δηλώσεις ο Σμότρις, ο οποίος ζήτησε από τη γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει κατεπείγον αίτημα στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την απεργία.

Όπως υποστηρίζει, η απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια. Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία, η οποία θα έκλεινε τη χώρα καθώς δεν θα γίνονταν πτήσεις, έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ, όπου διαδηλωτές -κάποιοι από αυτούς έκλαιγαν- συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου. Στο Τελ Αβίβ, ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Τώρα», αναφέρει το BBC, – απαιτώντας μια επείγουσα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα, οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν για μια πανεθνική απεργία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου και της Χαμάς.

Άλλη μία συγκέντρωση προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ.

Δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Στη ζωή ακόμη και πριν από λίγες ημέρες ήταν οι έξι όμηροι που εντοπίστηκαν νεκροί, όπως έδειξε η νεκροψία στα θύματα.

Οι ιατροδικαστές ανέφεραν ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυρά εξ επαφής «μεταξύ της Πέμπτης και του πρωινού της Παρασκευής». Οι τρομοκράτες της Χαμάς τους είχαν πυροβολήσει πολλές φορές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, «οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί».

Τα έξι πτώματα εντοπίστηκαν σε σήραγγα στη Ράφα, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Επρόκειτο για την Καρμέλ Γκατ, την Έντεν Γερουσάλμι, τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, τον Αλεξάντερ Λομπάνοφ, τον Άλμογκ Σαρούσι και τον Όρι Ντανίνο.

«Η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οδήγησε στο θάνατο των ιδίων και πολλών άλλων ομήρων», τονίζει το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων της Χαμάς.

Πώς απάντησε σε αυτά ο Νετανιάχου; Σε δήλωσή του επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ και τόνισε ότι «όποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία».

«Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας», ήταν το μήνυμα του Νετανιάχου στη Χαμάς.

Οι πιέσεις για συμφωνία έρχονται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κλείσει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα.

Ο Γκάλαντ έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τον Νετανιάχου και με σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς εθνικιστές υπουργούς για την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκάλαντ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου κατά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την Πέμπτη για θέματα που αφορούν τη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι εξαντλείται ο χρόνος για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.