Γερμανία: Η πρώτη νίκη της ακροδεξιάς με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Το μήνυμα στην κυβέρνηση

Η νίκη του AfD αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα μήνυμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς και τα τρία κόμματα υπέστησαν μια ήττα άνευ προηγουμένου.

Η επικράτηση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», του «AfD» στις πολιτειακές εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή (1/9) στη Θουριγγία, αλλά και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που έλαβε στη Σαξονία, παρότι ήρθε δεύτερο, το καθιστά το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κερδίζει σε μια τέτοια αναμέτρηση στη Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξυπνώντας τις μνήμες από τις πιο μελανές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.

Η νίκη του AfD αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα μήνυμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς και τα τρία κόμματα υπέστησαν μια ήττα άνευ προηγουμένου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μειοψηφικοί εταίροι της κυβερνητικής συμμαχίας, οι Πράσινοι και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκονται στο όριο να χάσουν το 5% που απαιτείται για να παραμείνουν στο κοινοβούλιο.

Στους κερδισμένους πάντως των σημερινών εκλογών συγκαταλέγεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), η οποία κατακτά την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, «εξαφανίζοντας» την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

«Καμπάνα» για την κυβέρνηση η νίκη AfD στη Θουριγγία

Στην Θουριγγία, όπου η οργάνωση της AfD θεωρείται «εξακριβωμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» δύναμη και ο επικεφαλής της, Μπγερν Χέκε έχει χαρακτηριστεί με δικαστική απόφαση «φασίστας», η AfD, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, κερδίζει με 31,2% (+7,8 από τις εκλογές του 2019) και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 24,5% (+2,8).

Την τρίτη θέση εξασφαλίζει η BSW με 15,7%, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με θέσεις υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό.

Απίθανο το ενδεχόμενο συνεργασίας

Στο βαθμό που τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το AfD, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU, SPD ή BSW.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Αριστερού, Μπόντο Ράμελο, από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με την BSW.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά της δήλωσε στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως.

Οριακή νίκη του συνδυασμού του κυβερνητικού συνασπισμού σε Σαξονία

Την ίδια ώρα, στην Σαξονία το CDU, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται να εξασφαλίζει την πρώτη θέση με 31,6% (-0,5 από το 2019), μπροστά από την AfD, η οποία βρίσκεται στο 30,4% (+2,9). Η BSW κερδίζει και εδώ την τρίτη θέση με 12% και ακολουθούν το SPD με 8,2% (+0,5), οι Πράσινοι με 5,3% (-3,3) και η Αριστερά με 4% (-6,4).

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο κρατίδιο ορίζει το CDU τον πρωθυπουργό από την επανένωση και φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί.

Ο πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αλλά θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος.

Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, εφόσον τελικά η Αριστερά καταφέρει μέσω των απευθείας εντολών να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενδέχεται τα τρία κόμματα να μην διαθέτουν επαρκή δύναμη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η αιματηρή επίθεση που σκίασε την προεκλογική εκστρατεία

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αποτελεί ένα δείγμα όσων εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, με τη γερμανική κοινωνία να αντιδραστικοποιείται και να εμφανίζει αντι-μεταναστευτική ρητορική.

Η τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας επισκιάστηκε από τη δολοφονία τριών ανθρώπων σε ένα φεστιβάλ στην πόλη Σόλινγκεν σε επίθεση με μαχαίρι για την οποία κατηγορείται ένας Σύρος, τον οποίο οι Αρχές δεν απέλασαν.

Το αντιμεταναστευτικό AfD έχει αντλήσει ώθηση από την τραγωδία αυτή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.