Γερμανία – exit poll: Νίκη της ακροδεξιάς στη Θουριγγία – Συντριβή για την κυβέρνηση

Το AfD είναι επίσης δεύτερο, αλλά με μικρή διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες, στο άλλο κρατίδιο της Γερμανίας, στο οποίο έγιναν σήμερα εκλογές, στη Σαξονία.

Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας κατακτά την πρώτη θέση στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, σύμφωνα με exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει το 33,5% έναντι 23,4% το 2019, ακολουθούμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες με 24,5%, (21,7% το 2019). Το νεοσύστατο λαϊκιστικό κόμμα, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht ή BSW, ήρθε στην τρίτη θέση με 14,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται στη Σαξονία

Οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα της ακροδεξιάς στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι κυβερνούν τη Σαξονία από την επανένωση πριν από 30 και πλέον χρόνια, φάνηκε να εξασφαλίζουν το 32% των ψήφων έναντι 32,1% το 2019.

Όμως το AfD ήταν πολύ κοντά τους με 31,5% στο exit poll του ZDF, από 27,5% το 2019, με τη λαϊκιστική BSW να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,5%.

Το exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD έδινε στους συντηρητικούς ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα.

Ιστορική ανατροπή

Πρόκειται -περισσότερο για την περίπτωση της Θουριγγίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τη Σαξονία- για μια ιστορικής σημασίας ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επικρατεί σε εκλογές σε κρατίδιο ένα κόμμα της Ακροδεξιάς. Η AfD στο κρατίδιο είναι χαρακτηρισμένη ως «εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα» από τις αρχές ενώ ο τοπικός αρχηγός, ο εικονιζόμενος Μπιερν Χέκε, δικάζεται για τη χρήση ναζιστικών συμβόλων.

Καθώς οι άλλες παρατάξεις έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το AfD, η προοπτική να βρεθεί στην κυβέρνηση των κρατιδίων είναι πολύ μικρή.

Πολιτικό ενδιαφέρον έχουν για τη Γερμανία και την Ευρώπη οι επιδόσεις του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά υιοθετεί σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα ευρωπαϊκή ή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τα ποσοστά που έλαβε, σύμφωνα με τα exit poll, είναι εντυπωσιακά για κόμμα που δεν έχει ούτε ένα χρόνο ζωής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.