Γάζα: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας

Μεγάλη η απήχηση της εκστρατείας του ΟΗΕ για την εμβολιασμό των παιδιών που απειλούνται.

Μεγάλη επιτυχία έχει η εκστρατεία του ΟΗΕ για τον εμβολιασμό των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία και αποτυπώνει την ανησυχία για την μολυσματική ιογενή ασθένεια που απειλεί τα παιδιά στον Παλαιστινιακό θύλακα.

H Παλαιστίνια εκτοπισμένη Αφνάν Αλ Μουκαγιάντ, δήλωσε: «Ήρθα στην κλινική της UNRWA για να εμβολιάσω τις κόρες μου κατά της πολιομυελίτιδας και Θεού θέλοντος δεν θα δούμε άλλες ασθένειες από αυτές που ήδη έχουν ξεσπάσει».

Πρόκειται για μία σύνθετη και φιλόδοξη εκστρατεία. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν λιγότερο από 2 εβδομάδες για να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου σε περισσότερα από 640 χιλιάδες παιδιά κάτω των 10 ετών. Και οι γονείς να βρουν τρόπο μέσα από τους κατεστραμμένους δρόμους να φτάσουν εγκαίρως στα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα εμβολιασμού. Και αυτό υπό την προϋπόθεση Ισραήλ και Χαμάς να τηρήσουν τη συμφωνία για 8ωρες καθημερινές παύσεις στις εχθροπραξίες τους, ώστε να γίνει με ασφάλεια η μετακίνηση τους.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα, δήλωσε: «Στη διάρκεια κάθε γύρου της εκστρατείας το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., τη UNICEF, την UNWRA και τους εταίρους θα παρέχει δύο σταγόνες από στόματος του νέου εμβολίου πολιομυελίτιδας τύπου 2 (nOPV2) σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών».

Η εκστρατεία του ΟΗΕ ξεκίνησε μετά τον πρόσφατο εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της πολιομυελίτιδας στη Γάζα έπειτα από 25 χρόνια, στον Αμπντούλ Ραχμάν, μόλις 10 μηνών. Η μητέρα του Νιβίν Αμπού Αλ Τζιντιάν, ζητά να του επιτρέψουν να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία, καθώς η ασθένεια του έχει ήδη προκαλέσει παράλυση: «Είναι ο μονάκριβός μου. Εχει δικαίωμα να μεταφερθεί στο εξωτερικό για θεραπεία. Έχει δικαίωμα να περπατήσει και να τρέξει όπως πριν. Έχει δικαίωμα στην κατάλληλη θεραπεία, να μεταφερθεί εκτός Γάζας για να έχει πιθανότητες στη ζωή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως ανησυχεί πως τα κρούσματα είναι περισσότερα και πιέζει ώστε μετά από 4 εβδομάδες να γίνει νέος συντονισμός για να χορηγηθεί και η δεύτερη δόση στα παιδιά της Γάζας, ώστε να μην λάβει η νόσος διαστάσεις επιδημίας.

Πηγή: ert.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.