Το Βήμα στην Ιστορία: ΠΑΣΟΚ 1974-2024. H άνοδος, η κυριαρχία, η κρίση

Ο Γιάννης Βούλγαρης και ο Σωτήρης Ριζάς συζητούν με τον Γιάννη θ. Διαμαντή για την ιστορία του ΠαΣοΚ, την 50ετή του πορεία και πως επέδρασε στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας

Με αφορμή τον τόμο «ΠΑΣΟΚ 1974-2024. H άνοδος, η κυριαρχία, η κρίση» της έκδοσης του «ΒΗΜΑΤΟΣ», ΒΗΜΑ στην Ιστορία, ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ», φιλοξενεί τον Γιάννη Βούλγαρη, ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και τον Σωτήρη Ριζά, διευθυντή Ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών οι οποίοι μιλούν για την ιστορία του πανελλήνιου σοσιαλιστικού κινήματος, για την πορεία του αυτά τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και για το πώς επέδρασε στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε επεισόδιο, το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία», φιλοξενεί επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς, φιλοδοξώντας να εμβαθύνει στα γεγονότα, τις στιγμές και τα φαινόμενα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.

Άλλωστε, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», παρακολούθησαν καθεμιά από αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην καταγραφή τους στην ιστορία της χώρας.

Το αρχείο τους γίνεται τώρα πολύτιμο εργαλείο για τη βαθύτερη διερεύνησή τους, τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους πολίτες που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες της εποχής.

Στο επεισόδιο «ΠΑΣΟΚ 1974-2024. H άνοδος, η κυριαρχία, η κρίση» θα ακούσετε:

1:40 Πώς φτάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ελλάδα το 1959

7:08 Η Αποστασία του 1965 και η εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου

10:00 Η ίδρυση του Π.Α.Κ. το 1968 και η διακύρηξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 που φέρνει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

12:16 Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικοί βηματισμοί για την κατάκτηση της εξουσίας

19:44 Η κρίση αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα και η γενικότερη δυναμική στην Δύση που οδηγεί στην άνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων

22:10 Ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981

26:38 Οι πολέμιοι του ΠΑΣΟΚ και οι κατηγορίες για «ρεβανσισμό και διώξεις»

28:42 Η πόλωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

34:26 Τα γεγονότα που συνέθεσαν το «Βρώμικο ’89»

40:28 Ο δημοσιονομικός απολογισμός του ΠΑΣΟΚ

46:38 Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου και η διαδοχή του από τον Κώστα Σημίτη

51:19 Παπανδρέου – Σημίτης: οι διαφορές, οι αντιπαραθέσεις και η συνύπαρξη στο ίδιο πολιτικό σχήμα

57:00 Το ΠΑΣΟΚ μετά το δαχτυλίδι διαδοχής από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου

1:02:24 Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα

Kάνε εγγραφή στο Podcast Το Βήμα στην Ιστορία στο Spotify, και τα Apple Podcasts και ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για να ακούς πρώτος/η τα νέα επεισόδια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.