Ηλεκτρικό ρεύμα: Σταθερές τιμές για τον Σεπτέμβριο ανακοινώνουν οι πάροχοι

Τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις οικιακές καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, ανακοινώνουν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου οι πάροχοι – Αφορούν στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο – Το ύψος της επιδότησης

Στις ανακοινώσεις των χρεώσεων για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα αφορά τις οικιακές καταναλώσεις για τον Σεπτέμβριο προχωρούν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου οι πάροχοι.

Το ύψος των χρεώσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα καθορίσει και το μέγεθος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου μέχρι αύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλωθεί τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου.

Ήδη οι δύο μεγάλοι ιδιώτες προμηθευτές στο ηλεκτρικό ρεύμα, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε σχετικές ανακοινώσεις. Τόσο η Protergia της Metlen όσο και ο ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους να διατηρήσουν αμετάβλητες τις χρεώσεις για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο.

Τάση, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τον μεγαλύτερο παίκτη στην προμήθεια τη ΔΕΗ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.

Η επιδότηση

Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη η απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιδοτήσει το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα είναι μέχρι το ύψος εκείνης που ανακοινώθηκε και τον Αύγουστο. Δηλαδή θα οριστεί μέχρι τα 1,6 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Οι τελικές τιμές μετά και την επιδότηση αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στα 0,13 με 0,15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Το χρηματιστήριο ενέργειας

Οι τιμές χονδρεμπορικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ως γνωστόν διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, για τον μήνα Αύγουστο η μέση τιμή έκλεισε στα 129,83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Άξιο αναφοράς είναι πώς στο διάστημα 29 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου η τιμή για το ηλεκτρικόν ρεύμα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βούτηξε… πάνω από 46%.

Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ήταν στα 194,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ σήμερα κατρακύλησε στα 104,90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυτή η πτωτική τάση δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Δεν αποκλείεται να αποδειχτεί και συγκυριακή καθώς ως είθισται τα Σαββατοκύριακα οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα υποχωρούν λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Η Ουκρανία

Οι τιμές δείχνουν να κινούνται, σύμφωνα με αναλυτές, σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της νέας αβεβαιότητα που προκαλούνται στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό σύστημα ηλεκτρισμού και τις υποδομές του.

Ως γνωστόν το ηλεκτρικό σύστημα της Ε.Ε. είναι διασυνδεδεμένο και οποιοδήποτε γεγονός σε οποιοδήποτε σημείο του προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές.

Η αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης φαίνεται επίσης να επανέρχεται και από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Το «TTF» κινείται στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν τους προηγούμενους μήνες ήταν στα 30 με 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.