Ακίνητα: Στον πάγο αντικειμενικές, ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται ότι θα παραμείνουν «φθηνές» μέχρι και τα τέλη του επόμενου έτους

Αγοραπωλησίες ακινήτων με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες, χωρίς ΦΠΑ και χωρίς φόρο υπεραξίας θα πραγματοποιούν Ελληνες και ξένοι μέχρι το τέλος του 2025. Παρά το ράλι των τιμών που συνεχίζεται στην αγορά των ακινήτων ειδικά στις περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πειράξει τις αντικειμενικές αξίες και να κρατήσει στο συρτάρι τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και τον φόρο υπεραξίας. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραμένει οξύ το πρόβλημα της στέγης καθώς λείπουν από την αγορά 200.000 κατοικίες αλλά και η ανάγκη να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός των επενδύσεων στο real estate.

Με το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, του ΦΠΑ 24% και του φόρου υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν «φθηνές» μέχρι και τα τέλη του επόμενου έτους. Μια αύξηση των αντικειμενικών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, ειδικά στις περιοχές που έχει ανοίξει σημαντικά η «ψαλίδα», θα εκτόξευε στα ύψη τις επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους ακόμα και στις περιπτώσεις που καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο καθώς θα «φούσκωνε» σημαντικά τα έξοδα (συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη) για όσους αγοράζουν ένα ακίνητο ή γράφουν ένα σπίτι στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.

Στεγαστική κρίση και μέτρα

Ετσι, με τις τιμές των ακινήτων να κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας αύξηση πάνω από 66% από τα «χαμηλά» του 2017 οι παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την ενίσχυση της αγοράς που αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προβλέπουν:

  • «Πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025. Ακόμα και εάν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2026.
  • Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει μέχρι το τέλος του 2025 την επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της οικονομίας. Από την πλευρά τους, παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές αποτελεί βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή και επενδυτή, που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά. Με την απενεργοποίηση του ΦΠΑ συμπιέζεται αισθητά το κόστος απόκτησης στέγης, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον αγοραστή. Για παράδειγμα, για μία κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή του ίδιου ακινήτου πέφτει στα 206.000 ευρώ, αφού επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%, και έτσι ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα ή 17%.
  • Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο για αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέχρι το τέλος του 2025. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αναστολή του μέτρου, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, σημειώνοντας ότι θα φρενάρει την άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα στηρίξει τις συναλλαγές δίνοντας ανάσες στην κτηματαγορά.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.