Δάνης Κατρανίδης: Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Βουγιουκλάκη και οι γυναίκες της ζωής του

Ο Δάνης Κατρανίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών - Ο γάμος και το διαζύγιο με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και οι γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του.

Ο Δάνης Κατρανίδης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου  σε ηλικία 75 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Την τραγική είδηση  έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα solcial media.

Ο Δάνης Κατρανίδης έζησε μία ζωή γεμάτη τέχνη και έρωτα. Από τους γάμους του αυτός που έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία, ήταν αυτός με τη συνάδελφό του Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Οι τρεις γάμοι του Δάνη Κατρανίδη

«Έκανα τρεις γάμους γιατί κατ’ αρχήν ήθελα να κάνω οικογένεια», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ο Δάνης Κατρανίδης.

«Οι γάμοι μεταξύ τους απείχαν πολλά χρόνια δεν γινόντουσαν κάθε μήνα. Ο πρώτος με τον δεύτερο απέχει 17 χρόνια και ο δεύτερος με τον τρίτο δέκα. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να πει κάποιος μπορώ να φτιάξω την ζωή μου, να κάνω οικογένεια και να κάνω παιδιά. Δεν έχω μετανιώσει που το έκανα», είχε αναφέρει ακόμα.

Φωτογραφία αρχείο: Ο Δάνης Κατρανίδης στο γάμο του

«Ο λόγος που δεν έκανα παιδιά, δεν ήταν παθολογικά αίτια. Άλλος ήταν ο λόγος και από ό,τι φάνηκε καλύτερα. Δεν έχω κάποιο παράπονο», εξήγησε για τα αίτια που τον οδήγησαν να μην κάνει παιδιά τελικά.

Για τη δουλειά και την επιτυχία του, ο Δάνης Κατρανίδης είχε υπογραμμίσει πως «μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στην δουλειά και στη ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Έχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια».

«Καμιά φορά γράφονται πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν απαντάω, δεν ασχολούμαι. Μου έχουν χρεώσει σχέση που δεν ίσχυε. Δεν μπορείς να βγαίνεις κάθε φορά και να απαντάς. Λες εντάξει. Υπήρχε σχέση με διάσημη που δεν μαθεύτηκε», είχε προσθέσει για την προσωπική του ζωή.

«Εδώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παντρευτεί τον Γιώργο Ηλιάδη μέρα μεσημέρι, και δεν τους πήρε κανένας χαμπάρι. Η Κάτια Δανδουλάκη παντρεύτηκε τον Μάριο Πλωρίτη, και όλοι αναρωτιόντουσαν πότε έγινε. Δεν ίσχυε βέβαια ότι με την Παναγιώτα Βλαντή ήμασταν ζευγάρι, επειδή ήμασταν μαζί στο σανίδι. Δεν σκέφτομαι τέταρτο γάμο, αλλά εδώ και κάποια χρόνια λέω, ποτέ μην λες ποτέ. Δεν απορρίπτω τίποτα γιατί όσα έχω απορρίψει, τα έχω βρει μπροστά μου», είχε συμπληρώσει σε συνέντευξή του ο Δάνης Κατρανίδης.

Ο Δάνης Κατρανίδης και Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Ο Δάνης Κατρανίδης και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου υπήρξαν παντρεμένοι στο παρελθόν. Οι δυο τους ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου το 1971.

Οι δύο ηθοποιοί υπήρξαν συμμαθητές στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη, τη χρονιά που ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας, ο ίδιος αποφοίτησε. Έμειναν μαζί 6 χρόνια, όποτε το 1977 αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους.

Ο Δάνης Κατρανίδης και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου κατάφεραν με την πάροδο του χρόνου από ερωτευμένοι και σύζυγοι, να γίνουν τελικά δύο καλοί φίλοι, όπως και οι δύο είχαν αναφέρει σε συνεντεύξεις τους. Μάλιστα, από τότε μπόρεσαν να παίξουν και μαζί σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές.

Φωτογραφία αρχείου: Δάνης Κατρανίδης και Μίρκα Παπακωνσταντίνου από θεατρική παράσταση.

«Ο Δάνης είναι ένας από τους ανθρώπους πολύ ουσιαστικός στη ζωή μου»

«Όταν γνώρισα στη σχολή Θεοδοσιάδη τον Δάνη Κατρανίδη δεν έπεσα και ανάσκελα. Τον πρώτο χρόνο κάναμε πάρα πολλή παρέα. Έφυγε εκείνος ένα καλοκαίρι και έπαθα μια έλλειψη του φίλου μου και μέσα από αυτό βγήκε μια βαθιά ερωτική, αγαπησιάρικη σχέση, πολύ έντονη, που υπάρχει μέχρι τώρα, όχι με αυτή τη μορφή αλλά με τη μορφή της συντροφικότητας. Ακουμπάμε, μιλάμε, λέμε τις χαρές και τις λύπες μας, τα προβλήματά μας. Και εκείνος. Είναι αμφίδρομο.

Μετά πέρασε σε άλλα επίπεδα η σχέση μας. Τον ζήλευα πάρα πολύ. Του έκανα τέρατα. Έπαιζε ρόλο στη σχολή με μία κοπέλα και εγώ ζήλευα κανονικότατα. Δεν είχα αντικείμενο. Και εκείνος με ζήλευε αλλά όχι έτσι. Είχε πιο πολύ χιούμορ στην αντιμετώπισή του», είχε δηλώσει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου για το γάμο τους.

«Ο Δάνης είναι ένας από τους ανθρώπους πολύ ουσιαστικός στη ζωή μου», είχε σημειώσει η ίδια χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν αρκετά χρόνια μαζί. Μετά παντρευτήκαμε και χωρίσαμε, αργήσαμε να πάρουμε διαζύγιο. Χωρίσαμε γιατί ήθελε να ξαναπαντρευτεί. Η σχέση μας συνέχιζε, δεν ήταν ερωτική. Ο Δάνης έχει παντρευτεί άλλες δύο φορές. Μου τις κληρονόμησε γιατί όταν χώριζαν με έπαιρναν τηλέφωνο», είχε εξομολογηθεί επίσης η ηθοποιός για το διαζύγιό τους.

«Ένας έρωτας τρελός και παθιασμένος»

«Με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου ήμασταν μαζί από την σχολή. Δεν μας δημιούργησε η δουλειά πρόβλημα, έχουμε κρατήσει εξαιρετική σχέση. Παίξαμε για πρώτη φορά μαζί στην Βιρτζίνια Γουλφ. Όχι, δεν θυμηθήκαμε καθόλου τον γάμο μας και δεν έχει καμία σχέση με την Βιρτζίνια Γουλφ γιατί θα είχαμε σκοτωθεί. Αν υπήρχε τότε ζήλια, θα στο πει η Μίρκα. Τα έχει πει το ξέρω. Άλλο η ζήλια κι άλλο το πειραχτήρι. Ήταν χοντρή ζήλια στο περίπου. Δεν κρατώ με όλες τις συζύγους μου καλές σχέσεις. Έτυχε», είχε πει ο Δάνης Κατρανίδης για το γάμο του με τη συνάδελφό του.

«Έγινε ένας έρωτας τρελός και παθιασμένος, συνεχίστηκε εκτός σχολής, πήγα στρατό, και μέσα στη λαχτάρα μας, όταν επέστρεψα, παντρευτήκαμε, αρκετά νέοι. Έχουμε παραμείνει πολύ αγαπημένοι, είναι από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου. Την αγαπώ και τη σέβομαι, όπως και εκείνη», είχε υπογραμμίσει σε άλλη του συνέντευξη.

Ενώ είχε επίσης εξομολογηθεί πως ήταν ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή του η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. «Συναντηθήκαμε με τη Μίρκα σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μου και ήταν φάρος και οδηγός. Αυτό τα λέει όλα. Δύσκολη λόγω πολλών πραγμάτων, απώλειας των γονέων μου, δυσκολίες στη ζωή, που είναι και πολύ εύκολο να λοξοδρομήσεις, να κοιτάς αλλού και να πηγαίνεις αλλού, έχει σημασία, είναι και θέμα συγκυρίας, με ποιον θα βρεθείς, πότε και πού.

Με την Μίρκα δεν ήμασταν απλώς γιατί ερωτευμένοι, μοιραστήκαμε πολλά πράγματα και για τη ζωή και για τη δουλειά. Σεβόμασταν από μικροί ο ένας τον άλλον, και την και την οντότητά του και την ακεραιότητά του και την επαγγελματική του πορεία. Δεν πηγαίναμε ποτέ μαζί στις δουλειές, πήγαινε ο καθένας στη δουλειά του, ούτε απαραίτητα συνόδευε ο ένας τον άλλον “ήρθα με τη γυναίκα μου” ή “ήρθα με τον άνδρα μου», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Κατά το διάστημα 1971-1978, ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση Cabaret που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αργότερα, συνεργάστηκαν στις ταινίες «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» και «Κατάσκοπος Νέλη».

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Ενώ δίδαξε σε σχολές και θεατρικά εργαστήρια.

Φωτογραφία αρχείου: Δάνης Κατρανίδης και Αλίκη Βουγιουκλάκη

«Συνεργαστήκαμε σε πολλά μιούζικαλ, ξεκινήσαμε από το «Καμπαρέ«, και συνεχίσαμε με την «Καμπίρια» (Sweet Charity), την «Εύθυμη Χήρα«, όπου έπειτα από δύο χρόνια την επαναλάβαμε με τον ίδιο χαμό! Περνάγαμε καταπληκτικά, εντός και εκτός σκηνής. Είχε απίστευτο χιούμορ, γιατί έκανε χιούμορ πρώτα με τον εαυτό της. Όταν έβγαινε στην σκηνή και έβλεπε μεγάλες κυρίες, έλεγε: «Να, ήρθαν οι συμμαθήτριες!»», είχε αναφέρει ο Δάνης Κατρανίδης σε συνέντευξή του για τη μεγάλη σταρ.

«Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δυο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ», είχε εξομολογηθεί για την πρώτη του γνωριμία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Όπως πολύ εύστοχα είχε πει η ίδια, «ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ», γιατί ήταν ο στυλοβάτης όλου του σπιτιού της. Αγαπούσε τους φίλους της, ήταν πάντα δίπλα τους, και φυσικά, υπερασπιζόταν τις γυναίκες. Όταν με έβλεπε «φορτωμένο» με κάποια κοπέλα που μου άρεσε, μου έλεγε μια ατάκα από την «Εύθυμη Χήρα», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου: «Ντανίλο, συγκρατήσου!»», είχε προσθέσει για την προσωπική του σχέση ο Δάνης Κατρανίδης με την ηθοποιό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.