Θεσπέσιο, παραδοσιακό και λαχταριστό πατατάτο από την Αμοργό

Σήμερα φτιάχνουμε ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού που αποτελεί ένα αληθινό γαστρονομικό κόσμημα του νησιού. Θεσπέσια γεύση και εξαιρετική υφή δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα.

Ηλιάνα Τσοτσόλη
Θεσπέσιο, παραδοσιακό και λαχταριστό πατατάτο από την Αμοργό

Σήμερα φτιάχνουμε ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού που αποτελεί ένα αληθινό γαστρονομικό κόσμημα του νησιού. Θεσπέσια γεύση και εξαιρετική υφή δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

120λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες

  •  1½ κιλό πατάτες
  •  2 κιλά κατσικάκι  (χεράκι και μπούτι) σε μερίδες
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  •  2 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  •  Τριμμένο μοσχοκάρυδο και κάρδαμο
  •  Φρέσκο θυμάρι
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 φύλλα δάφνης
  •  Λίγους κόκκους μπαχάρι
  •  Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  Χοντρό αλάτι
  •  1½ φλιτζ. κόκκινο γλυκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κατσικάκι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί.

  2. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 1-2 λεπτά, συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα να μαλακώσει το κρέας.

  3. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν μαλακώσει το κρέας, αφαιρούμε τα περισσότερα κόκαλα και προσθέτουμε τις πατάτες στη σάλτσα. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό να καλύπτει όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα.

  4. Σβήνουμε το πατατάτο και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια – δεν ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα υλικά. Πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα για να μη στεγνώσει.

  5. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10-15 λεπτά και να τραβήξει η πατάτα όλη τη σάλτσα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Μικρά Μυστικά

Ένα τόσο λαχταριστό πιάτο θέλει στο πλάι του ένα εξίσου λαχταριστό οινικό ταίρι, όπως η Φάμπρικα του Οινοποιείου Χατζάκη. Το δροσερό κρασί από Μανδηλαριά μοσχοβολά κεράσι, βανίλια και ντομάτα. Το στόμα του είναι ζουμερό με ωραίες τανίνες, αυτές ακριβώς που θέλει το κατσικάκι.