Θα εκπλαγείτε μάλλον εάν σας πω – ή μάλλον εάν σας θυμίσω – πως το πρώτο μέτρο κατά της χρήσης των κινητών από τους μαθητές στα σχολεία χρονολογείται από το μακρινό… 2004. Μην φανταστείτε πως μιλάμε για καμιά τρομερή απαγόρευση που απειλούσε τα παιδιά με τριήμερη αποβολή, όπως αυτή που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη υπό τους ήχους του παραινετικού συνθήματος «το κινητό στην τσάντα». Μια εγκύκλιος ήταν ο προπάτορας της σημερινής απαγόρευσης που υπέγραφε η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Ίσως επειδή τα κινητά τηλέφωνα τότε είχαν στοιχειώδεις λειτουργίες σε σχέση με τα σημερινά, αφού η πρώτη συσκευή με οθόνη αφής εμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2007.

Παρά την αλματώδη πρόοδο που σημειώθηκε από τότε, μια ανάλογης χαλαρότητας εγκύκλιο που δεν προέβλεπε καμία ποινή θα υπέγραφε δέκα και πλέον χρόνια αργότερα ο Κώστας Γαβρόγλου – υπουργός του «ρωμαλέου κινήματος» και γενικότερα μιας αντίληψης που δεν έβλεπε στην πειθαρχία και τη συμμόρφωση των μαθητών στους κανόνες τίποτε λιγότερο από στυγνή καταπίεση. Μ΄αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στη σημερινή, ασφαλώς πιο δρακόντεια απαγόρευση, αλλά και στην «παράδοξη» εναλλακτική που προσφέρεται σε κάποιες χώρες στους μαθητές, εξετάζεται από άλλες και έχει αρχίσει να συζητείται και στη δική μας: Να χρησιμοποιούν εκείνα τα παλιά μοντέλα που όχι μόνο δυνατότητες βιντεοσκόπησης δεν είχαν, αλλά ούτε καν ηχογράφησης. Γιατί «παράδοξη»; Μα γιατί ακριβώς αυτά τα κινητά είχε απαγορεύσει τότε η αείμνηστη Μαριέττα…

***

Ο Ερντογάν θέλει τη Τουρκία να υπερβαίνει τα γεωγραφικά της όρια

Με έναν προκλητικό και φλογερό γεμάτο εθνικιστικό πάθος λόγο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποίησε την εθνική επέτειο της 30ης Αυγούστου, που σηματοδοτεί τη νίκη της Τουρκίας κατά των Ελλήνων το 1922, για να προωθήσει το όραμά του για μια Τουρκία που υπερβαίνει τα γεωγραφικά της όρια (ξανά).

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Sigme live, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του στοχεύει σε μια επιρροή που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, αγκαλιάζοντας περιοχές και λαούς από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την εθνική επέτειο φανέρωσε ξανά την επίμονη επιδίωξή του να καταστήσει την Τουρκία μία χώρα με παγκόσμια εμβέλεια.

Ε, όχι οι Τούρκοι στρατιώτες να είναι αρχαιότεροι των… Σπαρτιατών

Χρησιμοποιώντας το γνωστό ρητό, «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ο Τούρκος ηγέτης προσπάθησε να ενσταλάξει πάλι την αντίληψη στο λαό του ότι ο στρατός της Τουρκίας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας. “Αυτή η αντίληψη ήταν πάντα κυρίαρχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2233 ετών», είπε κατατάσσοντας τον τουρκικό στρατό στους αρχαιότερους του κόσμου, ακόμη και πριν από εκείνον των Αρχαίων Σπαρτιατών.

***

Γιατί έφυγε από την ΕΡΤ ο Ζούλας

Σας έχω νέα από την ΕΡΤ. Μαθαίνω λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να αντικαταστήσει τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ζούλα, ίσα- ίσα ήταν πλήρως ικανοποιημένη με το έργο που παρουσίαζε έως τώρα. Μάλιστα οι οδηγίες που δίνει προς κάθε κατεύθυνση είναι να συνεχιστεί αυτό το έργο για μια αξιόπιστη και ψυχαγωγική δημόσια τηλεόραση. Το πρόβλημα με τον κ. Ζούλα είναι ότι δεν αποδέχθηκε την εγκύκλιο Κεραμέως για εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Αρνήθηκε δηλαδή να καθίσει σε εξετάσεις, όπως η εγκύκλιος αναφέρει προς όλους τους επικεφαλής των οργανισμών. Αντιθέτως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος θα είναι προσωρινός Πρόεδρος αποδέχθηκε την εγκύκλιο Κεραμέως. Γιατί τον λέω «προσωρινό», επειδή η τύχη του στην προεδρία της ΕΡΤ εξαρτάται αποκλειστικά εάν θα είναι μέσα στους τρεις επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

***

«Λαός και Κολωνάκι»

Την ώρα που το ζεύγος Κασσελάκη-Μακμπέθ αντάλλασσε όρκους πίστης και αφοσίωσης στο χλιδάτο του γάμου που διοργάνωσαν στα Χανιά, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» συνέχιζαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ζητώντας: Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων του μηνός Ιουλίου 2024 και του μισθού του Αυγούστου, καθώς και την άμεση εξόφληση του επιδόματος αδείας, την κατάθεση συγκροτημένου βιώσιμου σχεδίου για την καταβολή της μισθοδοσίας που να περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με την εξεύρεση πόρων και χρηματοδότησης, για την οποία δεσμεύτηκε ο βασικός μέτοχος, την έναρξη διαβούλευσης του βασικού μετόχου ΣΥΡΙΖΑ με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων των εργαζομένων στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», στην ιστοσελίδα της, καθώς και στον Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους στην εφ. «Η ΑΥΓΗ», ζητούν την ανάκληση της απόφασης για αναστολή έκδοσης του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας. Να δούμε πόσο θα συνεχιστεί η ανάλγητη στάση της Κουμουνδούρου…

***

Φύγε συ – έλα συ

Με θρησκευτικό όρκο επέλεξε να ορκιστεί χθες η Πόπη Τσαπανίδου η οποία κατέλαβε την θέση του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου. Δίπλα της καθόταν στο πρώτο έδρανο ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης ενώ με θερμό εναγκαλισμό την υποδέχθηκε η έτερη βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα. Θερμή χειραψία αντάλλαξαν με την κυρία Τσαπανίδου και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας καθώς και ο «γαλάζιος» Σάββας Αναστασιάδης. Μετά την ορκωμοσία την ενημέρωσε ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς καθώς και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θάνος Μωραίτης. «Είναι ένα άξιο στέλεχος της παράταξης και με την επάρκειά της, την οποία και στο παρελθόν έχει αποδείξει, θα βελτιώσει τις δυνατότητές μας να παρεμβαίνουμε στη Βουλή και να επικοινωνούμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για πολλά θέματα, προς την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Παππάς ενώ η ίδια τόνισε πως «είμαι αποφασισμένη να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και να εργαστώ κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις υπηρετώντας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ρωτήθηκε όμως από τους δημοσιογράφους και για τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την ηγεσία του κόμματος για να παραδώσει την έδρα της. «Είπαμε πράγματα και στην ανακοίνωση, έχουμε να πούμε πολλά πράγματα και στη συνέχεια», σχολίασε ενώ στην ερώτηση αν φοβάται μήπως διαγραφεί για την άρνησή της να παραδώσει την έδρα, αρκέστηκε να πει: «Θα δούμε τι θα γίνει»… Αμέσως μετά την ορκωμοσία της αναγνώσθηκε στο Σώμα η επιστολή Παππά προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η οποία κατεβάζει τον αριθμό των μελών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε 34 και ανεβάζει τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών σε 14!

***

Νέος χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμός γίνεται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα έγραψε ο αδερφός του Στέφανου Κασσελάκη, σε ανάρτησή του, ότι δηλ. τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνονταν με μαύρο χρήμα. Η οργή περισσεύει στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και μου είπαν ότι είναι έξαλλος και ο πρώην Πρωθυπουργός. Πικρόχολα οι υποστηρικτές του Αλ. Τσίπρα λένε ότι έχουν γίνει προσλήψεις στα κομματικά ΜΜΕ με τις ευλογίες του Στ. Κασσελάκη και μάλιστα πληρώνονται και άλλοι αναφέρουν ότι αδερφός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει στην διάθεσή του και γραφείο στον 7ο της Κουμουνδούρου.

***

Με ποιες… ευλογίες πορεύεται ο Πολάκης

Με τις …ευλογίες του παπα-Γιάννη (Βάθη), του συριζαίου ιερωμένου από τα Σελλιά Ρεθύμνου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πορεύεται ο Παύλος Πολάκης. Μάλιστα μια ανάρτηση του πιστού συνοδοιπόρου του κ. Πολάκη κατά του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητη: «Μας είπε ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη και προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα», έγραψε προ ημερών, ενώ άστραψε και βρόντηξε με αφορμή το θέμα του γάμου: «Βγάζει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο τους λες και είναι το κόμμα οικογενειακή υπόθεση και τα στελέχη μούγκα! Ένα πράγμα κατάφερε, να σουργελοποιήσει το κόμμα και να καταστρέψει τον χώρο!». Εν τω μεταξύ, σελίδα στο Facebook δημιούργησαν οι αποκαλούμενοι «Φίλοι του Παύλου Πολάκη». «Καλή μας αρχή!!! Η σελίδα μας απευθύνεται μόνο στους Φίλους του Παύλου Πολάκη!!! Δίνοντας τον αγώνα μας με εντιμότητα και θάρρος !!!», γράφουν για τον «Αετό της Αριστεράς», όπως τον αποκαλούν. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθούν τυχόν «ηρωική επιστροφή» του ινδάλματός τους, κάτι για το οποίο πασχίζει το δίδυμο Κασσελάκη-Καπνισάκη.

***

Πότε έρχονται τα δύο νέα Rafale

Σας έγραψα στην αρχή της εβδομάδας για τη συμμετοχή 4 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην άσκηση Tarang Shakti 24, στην Ινδία, καθώς και τη σημασία της. Σας έχω τώρα ειδήσεις και για τα RAFALE. Πληροφορούμαι ότι ήταν να παραλάβουμε δύο αεροπλάνα από τους Γάλλους, στα τέλη αυτού του μηνός. Δεν κατέστη όμως δυνατό (λόγω θεμάτων τεχνικών και Ολυμπιακών Αγώνων μάλλον) και μετακύλησε η ημερομηνία για τον επόμενο μήνα, δηλαδή Σεπτέμβριο. Σας θυμίζω ότι έχουμε παραλάβει ήδη 18 αεροσκάφη και απομένουν άλλα 6. Επιπλέον σημειώνω ότι τα RAFALE καθώς και οι πύραυλοι METEOR που φέρουν, έχουν προκαλέσει «πανικό» σε κάποιους. Οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν απάντηση…