Ο Πόρος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μείξη ιστορίας, αρχιτεκτονικής, παράδοσης και φύσης. Αφιερώστε του ένα σαββατοκύριακο και είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψετε.
Αρχοντικός, καταπράσινος, με γραφικούς οικισμούς, γαλαζοπράσινα νερά, κτίσματα που υπογράφουν σημαντικοί αρχιτέκτονες, ωραίες γεύσεις. Το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού γοητεύει τον ταξιδιώτη που παραδίνεται αβίασταστα στη γαλήνη και την ανόθευτη ομορφιά του.

Κυματιστοί λόφοι και βουνά που περιμένουν να τα περπατήσετε. Εξοχές με μεθυστικές μυρωδιές: από τη μια πλευρά, πευκοδάση που αναδίδουν νότες από ρετσίνι και από την άλλη, το φρέσκο γλυκόξινο άρωμα των λεμονανθών στο Λεμονοδάσος του Γαλατά. Ο Πόρος είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο στο νοτιοανατολικό άκρο του Σαρωνικού κόλπου. Ένα ζεστό, φιλόξενο αγκυροβόλι για θαλασσινούς και στεριανούς.

Αποτελείται από δύο νησίδες, τη Σφαιρία και την Καλαυρία, οι οποίες συνδέονται με γέφυρα στο πιο στενό σημείο του υδάτινου καναλιού που τις χωρίζει. Θα φτάσετε είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά είτε οδικώς μέχρι τον Γαλατά και από εκεί θα περάσετε απέναντι με τοπικό καραβάκι.

Τα παλιά διώροφα σπίτια πρωταγωνιστούν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου στη Σφαιρία. / Shutterstock

Η πρωτεύουσα και λιμάνι βρίσκεται στη Σφαιρία και διατηρεί μέχρι σήμερα το γραφικό νησιωτικό χαρακτήρα της με όμορφα καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένα σπίτια. Η αμφιθεατρική θέση του οικισμού της, που απλώνεται πάνω σε δυο λόφους, προσφέρει όμορφες θέες στη θάλασσα από όπου κι αν σταθείς να κοιτάξεις. Στην κορυφή τού ενός λόφου δεσπόζει το ρολόι που χρονολογείται από το 1927. Αποτελεί σημαντικό τοπόσημο του νησιού και προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο και στις ακτές της Πελοποννήσου.

Ωστόσο, ο Πόρος εκπλήσσει τον επισκέπτη και με την αστική φυσιογνωμία του. Καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, μαρτυρούν την εγγύτητά του νησιού με την πρωτεύουσα Αθήνα αλλά και τις εποχές που πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες κατέφευγαν στην ηρεμία και τη γαλήνη του άλλοτε για να εμπνευστούν και άλλοτε για να απολαύσουν τη θερινή ραστώνη.

Το θερινό παλάτι του Όθωνα και στη συνέχεια κέντρο εκπαίδευσης του πολεμικού ναυτικού. / Shutterstock

Ο Πόρος βρισκόταν πάντα στο αντίποδα της Ύδρας και των Σπετσών. Νωχελικός, με πλούσια αρώματα, αισθησιακή τοπιογραφία και μοναδικό φως προσέλκυε ευαίσθητούς περιηγητές και δημιουργούς. «Το φως είναι τέτοιο που σε απορροφά όπως το στουπόχαρτο το μελάνι- απορροφά την προσωπικότητα» – έγραφε ο Σεφέρης το 1946. Ο Έλληνας ποιητής γοητευμένος από την αυθεντικότητα του τόπου επισκεπτόταν συχνά τη βίλα Γαλήνη.

Περπατήστε στην προκυμαία, αφεθείτε να «χαθείτε» στα σοκάκια της Σφαιρίας, επισκεφθείτε την Πούντα, τον οικισμό των ψαράδων όπου οι καθημερινές συνήθειες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Γνωρίστε την ιστορία του νησιού με μια επίσκεψη στα μουσεία και τους ναούς του. Ίχνη κατοίκησης υπάρχουν ήδη από την αρχή της Νεολιθικής εποχής στην περιοχή της Καλαυρίας. Ενώ η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως στοιχεία κατοίκησης κατά την Πρωτοελλαδική και Μυκηναϊκή περίοδο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου στην πλατεία Κορυζή θα δείτε ευρήματα από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό της Σφαιρίας. Διαθέτει περισσότερους από 9.500 τίτλους, όπως επίσης μια ενδιαφέρουσα μόνιμη έκθεση με κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες και πληροφορίες για τον θαλάσσιο πλούτο τους.

Η βίλα Γαλήνη, όπου έζησε και συνέθεσε γνωστά ποιήματά του ο Γιώργος Σεφέρης / Shutterstock

Αξίζει επίσης να δείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

Πού να κολυμπήσετε στον Πόρο

  • Οργανωμένες και τουριστικές: Ασκέλι, Μικρό και Μεγάλο Νεώριο: Τρεις παραλίες που είναι αγαπημένοι προορισμοί ντόπιων και τουριστών. Είναι οργανωμένες (σσ: στο Ασκέρι υπάρχουν και υποδομές για θαλάσσιες δραστηριότητες), με άμμο, καθαρά γαλαζοπράσινα νερά και πλούσια φύση που φτάνει μέχρι το νερό.
  • Η ρομαντική επιλογή: Λιμανάκι της Αγάπης: Ένας όμορφος όρμος με τυρκουάζ νερά και πλούσια πράσινη φύση. Θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Το μπάνιο στην παραλία μπροστά από τα ερειπωμένα κτίρια του Ρώσικου Ναύσταθμου αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. / iporos.com

  • Βουτιά στην ιστορία: Στα πεντακάθαρα νερά της Βαγωνιάς θα ανακαλύψετε μια βυθισμένη πολιτεία. Κάντε snorkelling και περιηγηθείτε στους πλακόστρωτους δρόμους και τα θεμέλια των αρχαίων σπιτιών που σώζονται κάτω από το νερό. Στο Ρωσικό Ναύσταθμο θα κολυμπήσετε κοντά στα ερειπωμένα πέτρινα κτίρια δίπλα από την παραλία. Ο Ρωσικός Ναύσταθμος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, λόγω του αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του. Στην περιοχή φιλοξενούνται ιδιαίτερες δράσεις πολιτισμού.

Πού να φάτε στον Πόρο

  • Για όλη την ημέρα: Russia Βay Βeach Βar Στο beach bar της παραλίας του Ρώσικου Ναύσταθμου θα απολαύσετε από απλά σνακ και σουβλάκια μέχρι φρέσκο ψητό ψάρι. Κρύες μπίρες, ντόπιο κρασί ή τσίπουρο, μουσική και καλή διάθεση δημιουργούν ένα ζεστό φιλόξενο περιβάλλον για όσους θέλουν να περάσουν ολόκληρη τη μέρα στη θάλασσα. Retro Coffee & Brunch Η καλή μέρα ξεκινά με έναν ωραίο καφέ / χυμό / τσάι και νόστιμα pancakes, προχωρά με ζουμερά μπέργκερ, κλαμπ σάντουιτς και δροσερές μπίρες και τελειώνει με ευφάνταστα κοκτέιλ συνοδεία μιας πίνσα (μαργαρίτα, προσούτο, βίγκαν, κ.λπ.). Στη φιλόξενη αυλή του Retro Coffee & Brunch θα τα βρείτε όλα, θα χαλαρώσετε και θα χαρείτε την έξοδό σας, όποια στιγμή της ημέρας κι αν το επιλέξετε.

Mια λαχταριστή πίνσα με φρέσκα υλικά, συνοδευόμενη από ένα ποτήρι λευκό κρασί. / Retro coffee & brunch

  • Για όλη την οικογένεια: Poseidon restaurant Μοντέρνα ψαροταβέρνα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία φτάνουν καθημερινά από τα δικά τους καϊκια. Εμπιστευτείτε το φιλικό προσωπικό και δοκιμάστε εκτός από ψάρια, ελληνικούς μεζέδες και πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι (ζυμαρικά, κρέας, μεζέδες).
  • Το διαχρονικό: Καραβόλος (Τ/ 22980-26158) Πίσω από τον παραλιακό δρόμο, στα σοκάκια της πόλης, θα βρείτε απλά καλομαγειρεμένα φαγητά σε μια από τις αγαπημένες παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού. Δοκιμάστε κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, ντόπιο κρασί και πιάτα που αγαπούν τη φρέσκα ντομάτα.

Τι να δείτε στον Πόρο

Αρχιτεκτονικά τοπόσημα ιστορικής, αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας:

  • Επισκεφθείτε το Ιερό του Ποσειδώνα, περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού με 6 κίονες στις μικρές πλευρές και 12 κίονες στις μεγάλες, ο οποίος χρονολογείται από το 520 π.Χ. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στη θέση Παλάτια Πόρου, σε υψόμετρο 190 μέτρων.
  • Βγαίνοντας από την πόλη του Πόρου με κατεύθυνση βορειοδυτικά θα βρεθείτε στο Προγυμναστήριο. Πρόκειται για τη θερινή κατοικία του Όθωνα, έπειτα διοικητήριο του πρώτου Ναυστάθμου και μέχρι πρόσφατα Κέντρο Εκπαίδευσης των ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στον Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν.
  • Την εμβληματική Βίλα Γαλήνη, κτίσμα του 1892, όπου διέμειναν μεταξύ άλλων ο Χένρι Μίλερ το 1939, και αργότερα ο Γιώργος Σεφέρης (σσ: εδώ, λέγεται ότι έγραψε το γνωστό ποίημα του με τίτλο «Κίχλη» (1946).

Άποψη της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής / monastiria.gr

  • Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του 1720. Χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά, καλωσορίζει τους επισκέπτες που θα φτάσουν ως εδώ για να επισκεφτούν τον ομώνυμο ναό και να θαυμάσουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.