Παραδοσιακό και γευστικό σφουγγάτο με άρωμα Κύθνου

Τα σφουγγάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κύθνου, γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Η ζύμη των σφουγγάτων γίνεται αφράτη και ελαφριά, χάρη στο χτύπημα των αυγών και την προσθήκη φρέσκου τυριού, που δίνει μια πλούσια γεύση και υφή.

Αναστασία Γαρδέρη
Παραδοσιακό και γευστικό σφουγγάτο με άρωμα Κύθνου

Τα σφουγγάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Κύθνου, γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Η ζύμη των σφουγγάτων γίνεται αφράτη και ελαφριά, χάρη στο χτύπημα των αυγών και την προσθήκη φρέσκου τυριού, που δίνει μια πλούσια γεύση και υφή.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

10λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 30 τμχ.

  •  1 κιλό τυρί θερμιώτικο ανάλατο και στραγγισμένο
  •  2-3 αβγά
  •  1 χούφτα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το πανάρισμα
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το τυρί, τα αβγά, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.

  2. Το πλάθουμε σε μπαλάκια (σφουγγάτα), τα οποία αλευρώνουμε ελαφρώς.

  3. Τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.

  4. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα σφουγγάτα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν κρούστα.

  5. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το λάδι και τα σερβίρουμε ζεστά.

Μικρά Μυστικά

Προσθέστε φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό στη ζύμη για αρωματική γεύση. Ο δυόσμος είναι ιδιαίτερα παραδοσιακός και ταιριάζει εξαιρετικά με το τυρί.