Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε την Παρασκευή τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Mykola Oleshchuk..

Η απομάκρυνση του ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού ότι ένα αεροσκάφος F-16 συνετρίβη και ο πιλότος του έχασε τη ζωή του κατά την απόκρουση ρωσικών πληγμάτων τη Δευτέρα.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων… Είμαι αιώνια ευγνώμων σε όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα.

Η συντριβή του αεροσκάφους

Δεν έδωσε εξήγηση για τους λόγους της απόλυσης, αλλά ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατευθεί και ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του επιπέδου διοίκησης.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στρατηγός υπολοχαγός Anatoliy Kryvonozhka θα εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του διοικητή.

Ο ουκρανικός στρατός δεν ανέφερε την αιτία για τη συντριβή του F 16, αλλά δήλωσε ότι το αεροσκάφος κατέπεσε ενώ προσέγγιζε ρωσικό στόχο. Ο Oleshchuk δήλωσε τη Δευτέρα ότι εταίροι από τις ΗΠΑ βοηθούν στη διερεύνηση του περιστατικού.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι η συντριβή δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ότι οι πιθανές αιτίες, λάθος του πιλότου μέχρι μηχανική βλάβη, εξακολουθούν να διερευνώνται.

Η συντριβή του αεροσκάφους που ήταν από τα πρώτα που έφτασαν στην Ουκρανία, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο που προσπαθεί εδώ και καιρό να πείσει τη Δύση να του παράσχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη και όπλα.

Μία 14χρονη ανάμεσα στους νεκρούς από το ρωσικό χτύπημα σε παιδική χαρά

Ένα 14χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του μετά από ρωσικό πλήγμα στην ανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο σε παιδική χαρά. Όπως δημοσιεύει το BBC, τουλάχιστον πέντε άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι επιθέσεις έπληξαν και μια κατοικημένη πολυκατοικία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στιγμιότυπα από το σημείο δείχνουν φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να αναδύονται από το επάνω μέρος του κτιρίου, ενώ πυροσβέστες βοήθησαν ανθρώπους να διαφύγουν με ασφάλεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανανέωσε τις εκκλήσεις του προς τους διεθνείς συμμάχους της Ουκρανίας να της επιτρέψουν να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν ο Ζελένσκι απομακρύνει τον επικεφαλής της αεροπορίας του, Αντιστράτηγο Μικολά Ολεστούκ.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και έχει αποτελέσει συχνό στόχο επιθέσεων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ δήλωσε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 59 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ορισμένοι χρειάζονται ακρωτηριασμό. Εννέα παιδιά επίσης τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Περαιτέρω φωτογραφίες έδειξαν μέρος του εξωτερικού τοίχου του κτιρίου να έχει καταρρεύσει, ενώ πολλά αυτοκίνητα έξω από αυτό τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από την περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. «Ας το πούμε ξεκάθαρα: υπήρχαν συστήματα καθοδήγησης στους πυραύλους. Βγάζουμε ένα συμπέρασμα», είπε.

«Οι δρόμοι αυτοί είναι αποκλειστικά πάρκα με μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών. Αυτή είναι μια κατοικημένη περιοχή. Πρόκειται, ξανά, για μαζική τρομοκρατία κατά του άμαχου πληθυσμού μας». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία στόχευσε «απλούς» ανθρώπους και ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη στις βάσεις τους. «Αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη ανάγκη. Δεν υπάρχει λογική αιτία να περιορίζεται η άμυνα της Ουκρανίας», τόνισε.

Τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει τη χρήση των όπλων τους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, φοβούμενοι κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτρέψει τη χρήση πολλών από τα εξοπλιστικά του συστήματα για να πλήξει η Ουκρανία τη Ρωσία, αλλά εξαιρεί τα μακράς εμβέλειας πυραυλικά συστήματα Storm Shadow. Τον Μάιο, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου και μόνο για να ανταποκριθούν σε ρωσικές επιθέσεις ή προετοιμασίες για επιθέσεις.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται την άδεια για επιθέσεις βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος. «Χρειαζόμαστε δυνατότητες μακράς εμβέλειας και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών για την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτά είναι μέτρα που σώζουν ζωές», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατονομάζει την νεκρή ως Σοφία. Όπως λέει, «οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται στο Χάρκοβο στα σημεία που επλήγησαν από τις ρωσικές βόμβες. Με τραγικό τρόπο, υπάρχουν νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού – ενός κοριτσιού ονόματι Σοφία, που θα γινόταν 15 ετών αυτό το φθινόπωρο».