Γιατί πάει στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο ο Μητσοτάκης

Οι λεπτομέρειες της μετάβασης τον Δεκέμβριο του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα εξετασθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν Γεραπετρίτης και Φιντάν στη Νέα Υόρκη.

Σε λίγο οι συναντήσεις ΕρντογάνΜητσοτάκη θα αποτελούν ρουτίνα, κάτι βεβαίως που το επιθυμούν οι δύο ηγέτες. Δεν έγινε ακόμα η συνάντηση των δύο ηγετών της 23ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και κλείστηκε νέα συνάντηση μέσα στο 2024. Ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά θα ταξιδεύσει τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα συνοδευόμενος από πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να μετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών.

Και να σκεφτείτε μόλις χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γεραπετρίτης και Φιντάν που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι Μητσοτάκης – Ερντογάν και σε αυτή την συνάντηση θα βρεθούν στο επίκεντρο το Κυπριακό και το μεταναστευτικό.

Οι λεπτομέρειες της μετάβασης τον Δεκέμβριο του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα εξετασθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν Γεραπετρίτης και Φιντάν στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζω ότι το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών έγινε στην Αθήνα (όπου υπήρξε και η Διακήρυξη των Αθηνών).

Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών προγραμματίζεται τη στιγμή που ο Ερντογάν επαναφέρει το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», την ώρα που αποστέλλει στρατιώτες στη Λιβύη και τα τουρκικά drones σχεδόν καθημερινά προχωρούν σε κατασκοπευτικές πτήσεις εντός του FIR Αθηνών. Μόλις προχθές εξήγγειλε καινούργια υποβρύχια, καινούργιο αεροπλανοφόρο και καινούργιες φρεγάτες.

Πάντως στη χθεσινή συνάντηση των Γεραπετρίτη- Φιντάν ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ.

Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

***

Γκιουναϊντίν μπακανίμ

Το τηλεφώνημα στον ισχυρό άνδρα της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Γερλικαγιά διήρκησε ακριβώς 51 λεπτά, τα οποία και τα χρονομέτρησε υπομονετικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τι έλεγαν άραγε επί 51 λεπτά, τη στιγμή που ο κ. Γερλικαγιά είχε ακυρώσει προ ημερών την έλευση του στην Αθήνα, γιατί δεν του άρεσαν κάποιες δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τον Ερντογάν;

Σας πληροφορώ ότι είπαν τα πάντα (μέσω διερμηνέως γιατί ο Τούρκος δεν είναι γνώστης των αγγλικών). «Μπακανίμ (δηλαδή υπουργέ) αποκαλούσε ο ένας «γκιουναϊντιν μπακανίμ» (καλημέρα υπουργέ) αποκαλούσε ο Τούρκος. Αυτή όμως η διάρκεια του τηλεφωνήματος στα 51 ακριβώς λεπτά (ούτε 50 ούτε 45 λεπτά) μου έκανε εντύπωση. Στα 51 λεπτά τι είπαν άραγε οι δύο υπουργοί;

Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Πρώτο συμφώνησαν να συναντηθούν (μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη), δεύτερον συμφώνησαν να συνεργαστούν εναντίον του κοινού εχθρού (δηλαδή των «εγκληματιών διακινητών») που οι είναι βεβαίως Τούρκοι.

Τρίτον ο Τούρκος παραδέχθηκε ότι ενώ στα βόρεια της χώρας οι ροές μειώθηκαν δεν συμβαίνει το ίδιο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τέταρτον όταν τοι κράτος είναι ισχυρό και έχει θέληση μπορεί να νικήσει εύκολα τους εγκληματίες διακινητές, είπαν και οι δύο και πέμπτον ο Τούρκος έκανε έναν απολογισμό για τους πόσους πρόσφυγες- μετανάστες δέχεται η Τουρκία, πόσους αυτούς τους επαναπροωθεί και πόσους απελαύνει, ενώ ειδική μνεία έγινε για τα ταχύπλοά που χρησιμοποιούν πλέον στο Αιγαίο οι «εγκληματίες διακινητές», με ταχύτητα που ξεπερνά τα 50 μίλια και η μεταφορά προσφύγων πέρασε σε άλλο επίπεδο.

***

Η εκεχειρία των Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είναι σύμφωνοι να εφαρμοστεί «προσωρινή ανακωχή» για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαίωσε διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ωστόσο εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς του κινήματος, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.

Το Sounion, υπό ελληνική σημαία, χτυπήθηκε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.

***

Ο 90χρονος πρώτος πιλότος των Φάντομ

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας των θρυλικών αεροσκαφών F-4 (Phantom) στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας θα σταθώ σε δύο γεγονότα. Στην κάσκα του πιλότου των Φάντομ που παρέδωσε στον 90χρονο Βασίλη Τσαούση, ο διοικητής της 338 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού Νικόλας Καράς.

Ο κ. Τσαούσης ήταν ο πρώτος διοικητής των Φάντομ, που ήρθαν στην χώρα μας πριν από 50 χρόνια και είναι πατέρας του πρεσβευτή μας στο Λονδίνο Γιάννη Τσαούση και στο πλήθος απόστρατων πιλότων που βρέθηκαν στην συγκινητική εκδήλωση, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, που η πατρίδα τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους.

***

Παραίτησαν τον Πρόεδρο της ΕΡΤ

Όταν ρώτησα αρμοδίως γιατί απομακρύνεται ο Κωνσταντίνος Ζούλας από τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, η απάντηση που μου δόθηκε ήταν σαφής: «Επειδή δεν υπάκουσε στην εγκύκλιο Κεραμέως». Και τι είναι αυτή η εγκύκλιος ξαναρώτησα που καρατομεί προέδρο της ΕΡΤ, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν η ΝΔ ήταν ακόμα αντιπολίτευση;

Οι εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, μου απάντησαν και θέλησαν να κλείσουν τη συζήτηση. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Ζούλας είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως δεν πρόκειται να καθίσει σε εξετάσεις στο ΑΣΕΠ (άγνωστο γιατί θέλησε να παραβεί την εγκύκλιο της Κεραμέως). Πώς απαντά ο κ. Ζούλας; Λέει ότι απλά αλλάζει «μαγαζί» και πάει διευθύνων σύμβουλος του «Σκάι» στη θέση της αποπεμφθείσας προσφάτως Εύης Κουτσαυτάκη.

Νέος πρόεδρος στην ΕΡΤ θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος. Καλό παιδί και καλός δημοσιογράφος, αλλά όπως λένε κάποιοι που θέλουν να τον «καρφώσουν»… «ούτε κι αυτός πήρε μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ».

***

Όταν ανάβεις τσιγάρο μέσα στο αεροπλάνο

Τέσσερις μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου την Τετάρτη σε δύο επιβάτες αεροσκάφους ηλικίας 50 και 44 ετών που κάπνιζαν εν ώρα πτήσης και κατανάλωναν ποτά που είχαν μεταφέρει μαζί τους.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου, Μιχάλη Νικολάου, στις 26 Αυγούστου το πρωί μέλη πληρώματος πτήσης που είχε αφιχθεί στον αερολιμένα Πάφου από το Μάντσεστερ έκαναν καταγγελία εναντίον δύο επιβατών από τη Βρετανία ηλικίας 50 και 44 ετών, άντρα και γυναίκας, ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης, παρά τις επαλειμμένες εκκλήσεις που τους έγιναν από τα μέλη του πληρώματος αυτοί κάπνιζαν εντός της καμπίνας ηλεκτρονικό τσιγάρο.

***

Τα τυριά στο υπουργείο Εξωτερικών

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη προ καιρού αλλά έχει τη σημασία της. Ήταν μια Δευτέρα όταν το ισόγειο του υπουργείο Εξωτερικών γέμισε με… τυριά κάθε είδους και με άλλα γαλακτομικά προϊόντα; Τι είχε συμβεί.

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Πιερίας θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη της για ένα δίκαιο χρόνιο αίτημα που λύθηκε με παρέμβαση πολιτική, πρόσφερε απλόχερα τυριά τόσα πολλά που λογικά οι υπάλληλοι του ισόγειου του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Βασ. Σοφίας δεν χρειάζονται να αγοράσουν τυριά για κανένα εξάμηνο. Και να σκεφτείτε αρχή του υπουργείου είναι να μην δέχεται δώρα, εκτός βεβαίως από σοκολατάκια και βιβλία, όπως μου έλεγε υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.