Εισαγγελικό πόρισμα για νεκρά ψάρια στο Βόλο: Καλώς δεν έκλεισε το θυρόφραγμα στην Κάρλα

Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει για τρεις λόγους και σωστά έμεινε ανοικτό εκτιμά εισαγγελικό πόρισμα που με αφορμή τα νεκρά ψάρια στο Βόλο βλέπει το φως της δημοσιότητας

Το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα, εξαιτίας του οποίου νερά και τις τελευταίες εβδομάδες τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει. Αυτό αναφέρεται σε πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει σχετική έρευνα με αφορμή τις περυσινές πλημμύρες στη Λάρισα και ο οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Για τη μήνυση, την «τύχη» της οποίας αναζητούσε ο δήμαρχος Βόλου, είχε γίνει προκαταρκτική έρευνα και το πόρισμα φαίνεται ότι έρχεται να απαντήσει και στο σημερινό ερώτημα «γιατί δεν είχε κλείσει το θυρόφραγμα» και τόνοι ψαριών από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» της Μαγνησίας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου το θυρόφραγμα δεν επιτρέπεται να κλείσει. Η έρευνα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, κατέληξε σε τρία βασικά σημεία:

«Δεν ήταν μολυσμένη η Κάρλα»

– Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα.

-Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση.

– Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Το πολυσέλιδο πόρισμα εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι στην τότε συγκυρία δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου τέθηκε στο αρχείο.

Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.