Το νέο άρθρο 226Ε, που προστίθεται στον εν λόγω νόμο, προβλέπει τη συγχώνευση των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ένα ενιαίο σχήμα με χωρική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια.

Η τροποποίηση του νόμου μέσω της προσθήκης του άρθρου 226Ε σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με τη συγχώνευση των υφιστάμενων φορέων σε έναν ενιαίο Φορέα, αναμένεται να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βελτιωμένη διοικητική δομή και καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Η επιτυχία της νέας δομής θα εξαρτηθεί από τη συνεπή εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσωπικού.

Η Δομή της Συγχώνευσης

Σύμφωνα με το άρθρο 226Ε, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» συγχωνεύονται υποχρεωτικά στο νομικό πρόσωπο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. Αχαΐας», το οποίο μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» (Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας). Η έδρα του νέου φορέα θα είναι στον Δήμο Πατρέων, ενώ η χωρική του αρμοδιότητα θα καλύπτει όλους τους δήμους της περιφέρειας.

Βήματα Συγχώνευσης και Επόμενες Ενέργειες

Η διαδικασία της συγχώνευσης προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Πριν την πλήρη ενσωμάτωση, οι υφιστάμενοι Σύνδεσμοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών τους στον νέο φορέα. Για την ομαλή μετάβαση, θα δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή με σκοπό την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των Συνδέσμων που συγχωνεύονται. Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τους προέδρους των προς συγχώνευση Συνδέσμων και τον πρόεδρο του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας.

Σε περίπτωση που η επιτροπή δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της, ορίζονται ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές ή ελεγκτική εταιρεία για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός αυστηρής προθεσμίας, με την τελική έκθεση να αποστέλλεται στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος εκδίδει την απόφαση συγχώνευσης.

Οικονομικές και Διοικητικές Επιπτώσεις

Με τη συγχώνευση, ο Φο.Δ.Σ.Α. Δυτικής Ελλάδας καθίσταται καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων φορέων. Αυτό σημαίνει ότι η νέα δομή αναλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις, τις δίκες και τις εκκρεμείς υποθέσεις των προηγούμενων Συνδέσμων. Επιπλέον, οι ετήσιες εισφορές των δήμων-μελών θα καθορίζονται από το νέο διοικητικό συμβούλιο με βάση τις ποσότητες αποβλήτων που διαχειρίζεται κάθε δήμος.

Το μόνιμο προσωπικό των συγχωνευόμενων φορέων, καθώς και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, θα μεταφερθούν αυτόματα στον νέο Φορέα, διατηρώντας τη θέση και τα δικαιώματά τους. Η διαδικασία προβλέπει επίσης την κατάταξη του προσωπικού σε νέες οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις που θα συσταθούν αυτοδικαίως.