Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τόσο την περιβαλλοντική διαχείριση όσο και την ανάπτυξη υποδομών στην περιοχή.

Το Πρόστιμο των 800.000 Ευρώ για τη Διαχείριση Σκουπιδιών

Η πρώτη ερώτηση σχετίζεται με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2024 και αφορά ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2022, οι οποίοι αποκάλυψαν την έλλειψη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την τροποποίηση της σύμβασης λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Το πρόστιμο αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην τροποποίηση της σύμβασης.

Η «Ήπειρος Όλον» ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να δώσει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την επιβολή του προστίμου και τις ενέργειες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ειδικότερα, ζητείται να διευκρινιστεί αν έγιναν λάθη στη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης και ποιες είναι οι συνέπειες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.

Έργα και Προβλήματα στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας

Η δεύτερη ερώτηση της παράταξης «Ήπειρος Όλον» αφορά τα προβλήματα υποδομών στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πρέβεζας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων που έχουν κριθεί απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ., καθώς και η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως η παρουσία Ρομά στην περιοχή, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για πρόσφατες πυρκαγιές.

Η παράταξη ζητά να ενημερωθεί αν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι δημοπρατήσεις για τα σημαντικά έργα υποδομής στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας. Ερωτάται επίσης ποιοι φορείς συμμετείχαν στις σχετικές συσκέψεις και αν εκπροσωπήθηκαν επαρκώς όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή. Επιπλέον, ζητείται να γνωστοποιηθούν τα έργα που έχουν αποφασιστεί να υλοποιηθούν, οι πηγές χρηματοδότησής τους, καθώς και οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ρομά.

Ζητήματα Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ειρήνης

Η ερώτηση για τα έργα στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Η παρουσία των Ρομά και οι πρόσφατες συλλήψεις τους, λόγω της κατηγορίας για πρόκληση πυρκαγιών, αναδεικνύουν την ανάγκη για λήψη μέτρων που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη και την προστασία των επιχειρήσεων. Η «Ήπειρος Όλον» απαιτεί ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμένονται Απαντήσεις

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» με αυτές τις ερωτήσεις επιδιώκει να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι απαντήσεις που θα δοθούν κατά τη διαδικασία της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για την αποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι κρίσιμες για να φανεί αν η Περιφερειακή Αρχή θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης και αν θα μπορέσει να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.