«Ακόμα μια είδηση, που αφορά τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτούς των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τροχοπέδη για τη χώρα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την πρόσφατη αξιολόγηση της Eurostat που αφορά στον τομέα της Κατανάλωσης και της Παραγωγής, ο οποίος, όπως σημειώνει, «δείχνει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί δήθεν σύγκλισης με την Ε.Ε. απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει η Κουμουνδούρου, «τα αποτελέσματα αυτά θέτουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η Eurostat δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα αξιολόγησης των κρατών-μελών σχετικά με τον στόχο της Υπεύθυνης Κατανάλωσης και Παραγωγής, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας ρεπορτάζ του in.

Όπως επισημαίνει, «αυτός αποτελεί τον δωδέκατο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), τους οποίους έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat, «υστερεί σε βασικούς στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ε.Ε.».

Ουραγός η Ελλάδα στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΕ
Ειδικότερα, στην εξάλειψη της φτώχειας:

• 26,3% σε κίνδυνο φτώχειας/αποκλεισμού (Ε.Ε: 21,65%)
• 10,6% εργαζόμενοι-φτωχοί (ΕΕ: 8,2%)
• 26,7% δαπανά >40% εισοδήματος για στέγαση (Ε.Ε: 8,7%)

Στην Υγεία:

• Καλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής (65,9 έτη vs 64 ΕΕ)
• 6,4% αδυνατεί να καλύψει ιατρικά έξοδα (ΕΕ: 2%)
• 23,6% χάνει απαραίτητες εξετάσεις/θεραπείες (49% στα φτωχά νοικοκυριά)
• 32,3% χάνει οδοντιατρικές υπηρεσίες (69,5% στα φτωχά νοικοκυριά)

Στην Εργασία/Ανάπτυξη:

• Κατά κεφαλήν εισόδημα: €18.690 (Ε.Ε: €29.030)
• Μακροχρόνια ανεργία: 7,7% (Ε.Ε: 2,4%)
• Εργαζόμενοι 20-64 ετών: 66,3% (Ε.Ε: 74,6%)
• Νέοι εκτός εκπαίδευσης/εργασίας: 15,3% (ΕΕ: 11,7%)

Στις Ανισότητες:

Διαθέσιμο εισόδημα 33% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2η χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία)

«Για το θεαθήναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Η σύνδεση μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και των SDGs δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση, αλλά και την ευθυγράμμιση των στρατηγικών σχεδίων ανάκαμψης και ανάπτυξης με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και εξηγεί πως αυτή η ευθυγράμμιση εξασφαλίζει ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης συμβάλλουν θετικά στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια βιωσιμότητα, τονίζοντας ότι «η ανάκαμψη πρέπει να είναι πράσινη, συμπεριληπτική και ανθεκτική».

«Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο για το θεαθήναι. Όπως προκύπτει, ο μοναδικός σκοπός τους είναι να μοιράσουν τα κονδύλια σε φίλους και ‘ημετέρους’, αδιαφορώντας για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας. Άλλη μια ευκαιρία θα πάει χαμένη;», σημειώνει καταληκτικά.