Δέκα λεπτά μετά τις 11 ώρα Βρυξελλών ξεκίνησε η διμερής συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών.

Επί τάπητος όλα οι εντάσεις που δημιούργησε η Τουρκία

Οι επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας συνομίλησαν για μία ώρα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να θέτει όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνομίλησαν για την επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Ελλάδα – Τουρκία συνεργάζονται για να προλαμβάνουν κρίσεις

Κατά την παρέμβασή του στο γεύμα των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών με τον Χακάν Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μεταξύ άλλων ανέφερε όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

«Η Ελλάδα υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας»

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο υπουργός εξωτερικών διεμήνυσε ότι «Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών» κάτι το οποίο ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τόσο κατά την διμερή με τον κ. Φιντάν όσο και κατά την παρέμβασή του στο γεύμα που είχαν μαζί του οι υπουργοί της ΕΕ.

«Ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό της Τουρκίας με την ΕΕ»

Παράλληλα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό  μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Κάτω από 10% η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με την ΕΕ

Όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα, καλείται να ευθυγραμμιστεί με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Ωστόσο, προς το παρόν η ευθυγράμμισή της είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 10%.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ευρωτουρκικά και Κυπριακό

Για ευκαιρία να τονιστεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στο ζήτημα των ευρωτουρκικών» έκανε λόγο ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος μετά την ολοκλήρωση του γεύματος. Όπως είπε, «δόθηκε η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, να εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της γύρω από το Κυπριακό και σε σχέση με το πώς αυτό αποτελεί σημαντικό θεμελιώδη παράγοντα ως προς την πρόοδο για τα ευρω τουρκικά» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η προσέγγιση των άλλων κρατών μελών επί του ζητήματος μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους».

Ισχυρή ήταν η στήριξη των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών σχετικά με το συνολικό πλαίσιο που αφορά στο Κυπριακό με 16 από τις 22 χώρες που έλαβαν το λόγο να το επισημαίνουν και να το ενστερνίζονται. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Η ειδική αναφορά το Ζοζέπ Μπορέλ στο Κυπριακό

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ σχετικά με τις θέσεις της Κύπρου και την πρόθεση μας να βρεθεί λύση μέσω του πολιτικού διαλόγου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρόσκληση προς τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών θα είναι το πρώτο βήμα για την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου ούτως ώστε να αναζητήσουμε λύση σε όλα μας τα προβλήματα αλλά ειδικότερα στο Κυπριακό» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών ήταν άτυπη και ως εκ τούτου δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις.