Αποστολή Βενετία

Η Ρόμι είναι όμορφη, πετυχημένη, καλοπαντρεμένη, μεγαλώνει δύο κορίτσια, έχει χρήματα και μια φανταστική δουλειά σε μια τεράστια «πολυεθνική ρομποτικής» στη Νέα Υόρκη. Τα έχει όλα. Εκτός από ένα. Ως γυναίκα, δεν μπορεί να νιώσει πραγματική σεξουαλική ικανοποίηση. Κάνει σεξ με τον άντρα της που την ποθεί το ίδιο όπως 20 χρόνια πριν, όμως μόλις τελειώνουν τρέχει στο λάπτοπ της και κάνει σέρφινγκ σε ιστοσελίδες πορνό προκειμένου να αυτοικανοποιηθεί.

Η Ρόμι είναι το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας «Babygirl» που προβλήθηκε την Παρασκευή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και φέρει το πρόσωπο της Νικόλ Κίντμαν, σε μια από τις πιο τολμηρές κινηματογραφικές εμφανίσεις της καριέρας της. Στην αρχή της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα είχε αναφερθεί στην «φετινή άνθιση» των ταινιών και σειρών με έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο και αυτή η ταινία της Xαλίνα Ρέιν, όπως και η σειρά «Disclaimer» του Αλφόνσο Κουαρόν αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα.

Η Ρόμι είναι είναι μια ηρωίδα εξαιρετικά σύνθετη και οι σεξουαλικές επιθυμίες της θα απογειωθούν, όταν γνωρίζει τον Σάμιοευλ (Κέρτις Ντίκινσον) έναν ασκούμενο στην εταιρεία, όπου η ίδια είναι υψηλόβαθμο στέλεχος. Ο Σάμιουελ νιώθει να μαγνητίζεται από την Ρόμι, όπως και εκείνη από τον Σάμιοευλ. Το παιχνίδι «γάτας ποντικού» στο οποίο αποφασίζουν να λάβουν μέρος θα είναι, στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι εξουσίας. Την ώρα που στη δουλειά της, η Ρόμι είναι ένα πρόσωπο «εξουσίας», στην επαφή της με τον Σάμιουελ «της αρέσει να κάνει αυτό που της λένε» (όπως σωστά αντιλαμβάνεται ο Σάμιουελ).

Κατά συνέπεια, η σκηνοθέτις Χαλίνα Ρέιν δημιουργεί μια αρκετά ασυνήθιστη, ενοχλητική συνθήκη, την οποία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και με την βεβαιότητα ότι όλο αυτό κάποια στιγμή θα ξεσπάσει και μάλιστα, με πολύ άσχημο τρόπο. Γιατί το σεξ είναι μεν το κυρίαρχο θέμα στο «Babygirl», αλλά όχι το μόνο. Η ταινία, στην οποία ο Αντόνιο Μπαντέρας κρατά τον δεύτερο ρόλο του συζύγου, μιλά επίσης για την επιθυμία, για τις εσωτερικές μας, ενδόμυχες σκέψεις, για τα μυστικά που σε όλη μας την ζωή κουβαλάμε μέσα μας, για τον γάμο, για την αλήθεια, για το ψέμα και για την συναίνεση.

Πέρα από κάθε τι όμως, το δυνατό «χαρτί» της ταινίας λέγεται Νικόλ Κίντμαν. Σε μια πραγματικά γενναία στιγμή της καριέρας της, η Αυστραλέζα ηθοποιός δίνει – κυριολεκτικά – όλο της τον εαυτό στο ρόλο της Ρόμι, παίζοντας, σε αρκετές σκηνές εντελώς γυμνή. «Ηταν μια απελευθερωτική εμπειρία να παίξω αυτήν την ηρωίδα» δήλωσε η ηθοποιός στους δημοσιογράφους μετά την προβολή της ταινίας. «Αυτή είναι η ιστορία μιας πολύ ιδιαίτερης γυναίκας και ελπίζω, μια ιστορία εξαιρετικά λυτρωτική. Και το κυριότερο, την αφηγείται μια γυναίκα, ότι βλέπουμε, το βλέπουμε μέσα από το βλέμμα της Χαλίνα Ρέιν. Αυτό, για μένα, είναι που την κάνει τόσο μοναδική».