81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Η επιστροφή του Σκαθαροζούμη

Τριάντα οκτώ χρονια μετά την επιτυχια της πιο «βρώμικης» κωμωδίας φαντασίας «Ο Σκαθαροζούμης», ο σκηνοθέτης της Τιμ Μπάρτον συνεχίζει τον μύθο πιο αστραφτερά αλλά με πολλή αγάπη!

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει η «συνέχεια» μιας cult κινηματογραφικής επιτυχιας 38 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στις αίθουσες; Πόσω μάλλον με τον ίδιο πρωταγωνιστή και τον ίδιο σκηνοθέτη που βεβαίως είναι επίσης 38 χρόνια μεγαλύτεροι; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του «Beetlejuice Beetlejuice», της τελευταίας ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον, γνωστού για το μοναδικό ύφος στην αφήγηση ιστοριών που μοιαζουν με παραμύθια βουτηγμένα στη χλωρίνη, κόσμοι αλλόκοτοι, σκοτεινοί και «λοξοί» που όμως σε συνεπαίρνουν μαζί τους για αξέχαστα ταξίδια (Ο μυθος του Ακέφαλου Καβαλάρη, Sweeney Todd κ.α.)

Η νέα ταινία επανασυνδέει τον Μπάρτον, 66 ετών σήμερα, με τον ηθοποιό Μάικλ Κίτον που επαναλαμβάνει τον εδω και …600 χρόνια πεθαμένο Σκαθαροζούμη, ο οποίος παρά την ηλικία του κάτω δεν το βάζει. Φτύνει, βρίζει, κάνει ότι πιο σιχαμένο μπορείς να φανταστείς, σοκ σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει η «πολιτική ορθότητα».

Μαζί του δύο ακόμα ηθοποιοί της πρωτότυπης ταινίας, η Γουινόνα Ράιντερ και η Κάθριν Ο’Χάρα επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους.

Ολοι τους βρέθηκαν στη Βενετία για την πρεμιέρα της ταινίας που καταχειροκροτήθηκε, βέβαια, χωρίς δεν θα λέγαμε όμως να κερδίζει το στοίχημά της- τουλάχιστον ως κάτι πρωτογενές. Σίγουρα δεν προκαλεί το γλυκό ξάφνιασμα που είχε προκαλέσει η πρώτη ταινία. Και είναι πολύ πιο «λουστραρισμένη» συγκριτικά με την «βρώμικη» εικόνα της πρώτης. Περιέχει όμως αγαπησιάρηκες σκηνές μέσω των οποίων ο Μπάρτον αφήνει και πάλι το μοναδικό αποτύπωμά του, ακόμα και ως μαέστρος της… επανάληψης!

Τα νέα πρόσωπα της ιστορίας

Και όχι μόνο αφού βέβαια, υπάρχουν και τα νέα πρόσωπα στην ιστορία, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Τζαστιν Θερού, η Τζένα Ορτέγκα αλλά και η Μόνικα Μπελουτσι, μια απολαυστική έκπληξη στον ρόλο της πρώην συζύγου του Σκαθαροζούμη, η οποία είναι έτοιμη να δείξει τα εκδικητικά… δόντια της!

«Είναι ενδιαφέρον», είπε ο Μπάρτον στη συνέντευξη Τύπου της ταινίάς την περασμένη Τετάρτη. «Ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να με ρωτά για το «Beetlejuice», ενώ εγώ που το λάτρεψα όταν το εφτιαχνα, δεν μπόρεσα ποτέ να το τοποθετήσω σε κάποιο είδος».

Ενας ακόμα από τους λόγους για τους οποίους ο Μπάρτον αποφάσισε τη δημιουργία του «Beetlejuice Beetlejuice» ήταν για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «αυτό που καναμε ήταν κάτι πραγματικά προσωπικό, μια ταινία που θα μπορούσε να ανθίσει χωρίς τις παρεμβολές και παρεμβασεις των στούντιο.»

Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια είχε απογοητευτεί με τη βιομηχανία του κινηματογράφου. «Κατάλαβα ότι αν ήταν να κάνω ένα νεο Σκαθαροζούμη θα έπρεπε να προέρχετσι μέσα από την καρδιά μου. Χάθηκα και λίγο κάποια στιγμή στην πορεία. Έτσι για μένα αυτό ήταν αναζωογονητικό. Μου άρεσε να το κάνω με ανθρώπους που αγαπούσα. Δεν είχε σημασία πώς εξελίχθηκε. Ήταν η χαρά να το φτιάξω».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ταινία Beetlejuice Beetlejuice θα ανοιξει στις αίθουσες της χώρας μας την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Δείτε το trailer

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.