5 το πρωί: Οι 11 αλλαγές στα σχολεία – Η εξέλιξη της κακοκαιρίας – Οι ευθύνες για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων που δίνει έμφαση στη χρήση του κινητού, στις απουσίες και στους βανδαλισμούς και προβλέπει βαριές... «καμπάνες».

1

Σε κλοιό καταιγίδων η χώρα

  • 2η μέρα αστάθειας: Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Παρασκευή 30/8  δεύτερη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία ψυχρής λίμνης στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων.
  • Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν; Αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στη Χαλκιδική. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη και θα ενισχυθούν.
  • Θα βρέξει στην Αττική; Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
2

Τέλος τα κινητά στα σχολεία

  • 11 αλλαγές από το νέο σχολικό έτος: Συνολικά 11 αλλαγές με στόχο την βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής το προσεχές σχολικό έτος, το οποίο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (29/8) κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Τι θα ισχύσει για τα κινητά; Θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει μονοήμερη αποβολή. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτω, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το μέτρο της αλλαγής περιβάλλοντος.
  • Πόσες απουσίες μπορούν να κάνουν οι μαθητές; Ταυτόχρονα, αλλάζει και το πλαίσιο των απουσιών. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο

  • Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ: Θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Βόλου με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έφτασαν από την λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι απόκοσμες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου με τα διεθνή ΜΜΕ να σημειώνουν στα ρεπορτάζ τους τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
  • Μπαλάκι οι ευθύνες: Την ίδια ώρα αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΛΒ και Δήμος Βόλου) βρίσκονται σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών και αλληλοκατηγοριών. Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
  • Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο: Την ίδια ώρα κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
4

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με Τζολί, Πιτ και Κλούνεϊ

  • Αυλαία χωρίς ενθουσιασμό: Το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας σήκωσε την αυλαία του και το πρόγραμμα του περιλαμβάνει μερικές από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της φετινής σεζόν. To φεστιβάλ άνοιξε με το «Σκαθααζούμης Σκαθαροζόυμης», sequel της κωμωδίας του 1988, σε σκηνοθεσία ξανά του Τιμ Μπάρτον. Κατά την προβολή της, η ταινία ναι μεν χειροκροτήθηκε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενθουσίασε.
  • Τι ξεχωρίζουμε; Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, το «Joker: Folie à Deux» του Tοντ Φίλιπς, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Χοακίν Φίνιξ. Αυτή τη φορά δίπλα του είναι η Lady Gaga. Επίσης ανάμεσα στα φοβαρί για διάκριση είναι το «Maria», η βιογραφική ταινία για τη Μαρία Κάλλας, σε σκηνοθεσία του Χιλιανού Πάμπλο Λαραίν και την Αντζελίνα Τζολί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
  • Οι ελληνικές συμμετοχές: Μετά τον περσινό θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα για το «Poor Things», οι φετινές ελληνικές συμμετοχές αφορούν το «Harvest» (συμπαραγωγή Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το οποίο συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και την ταινία «Quiet life» (συμπαραγωγή Γερμανίας, Σουηδίας, Ελλάδας, Εσθονίας και Φινλανδίας) του Αλέξανδρο Αβρανά, η οποία προβάλλεται στο πρόγραμμα των Οριζόντων.
5

Ανατροπή και πρόκριση για τον Παναθηναϊκό

  • Με πρωταγωνιστή τον Ντραγκόφσκι: Με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά του Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι, ο οποίος έπιανε τα… πάντα (με αποκορύφωμα το πέναλτι του Σοτοκά στο 15’) και δύο γκολ σε καθοριστικά σημεία από τους Πελίστρι (62’) και Τετέ (85’), ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε απέναντι στη Λανς, νίκησε με 2-0 στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο αγώνα των play off του Conference League και με συνολικό σκορ 3-2 προκρίθηκε στο League Stage της διοργάνωσης.
  • Σφράγισε το εισιτήριο ο ΠΑΟΚ: Ο «Δικέφαλος», μετά το 4-0 του πρώτου ματς στο γήπεδο της Τούμπας, είχε την υπεροχή και τον έλεγχο του αγώνα και στο Tallaght Stadium, επικράτησε με 2-0 της Σάμροκ Ρόβερς και περιμένει, πλέον, την κλήρωση για να μάθει τους αντιπάλους του στη League Phase του Europa League.
  • Μεγάλα ντέρμπι στο Champions League: Νωρίτερα οι 36 ομάδες που πήραν το εισιτήριο για το Champions League έμαθαν τους οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουν (δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας), τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας. Τη σειρά των αγώνων όμως θα την πληροφορηθούν το Σάββατο (31/8), όταν η UEFA θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της League Phase και στις τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις της.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.