Συνετρίβη στην Ουκρανία μαχητικό F-16, αμερικανικής κατασκευής, το οποίο είχε παραλάβει πριν λίγες εβδομάδες η χώρα.

Ο πιλότος του, Oleksiy Mes, είναι νεκρός. Ο Mes ήταν πολύ έμπειρος πιλότος και ένας από τους πρώτους Ουκρανούς που εκπαιδεύτηκαν στο F-16. Είχε το παρατσούκλι «Moonfish» και εμφανιζόταν συχνά στα μέσα ενημέρωσης καθώς επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον για να πιέσει τις ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι αρχικές πληροφορίες της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από ρωσικά πυρά, παρόλο που συνετρίβη κατά τη διάρκεια ενός μαζικού ρωσικού πυραυλικού μπαράζ στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Η συντριβή φαίνεται ότι οφείλεται σε λάθος του πιλότου.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα F-16 για πρώτη φορά σε μάχη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια των πληγμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η είδηση ότι ένα από τα ελάχιστα F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο εκλιπαρούσε για τα αεροσκάφη επί μήνες, πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν δώσει τελικά το πράσινο φως.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τα προηγμένα αεροσκάφη θα δώσουν στις δυνάμεις του πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ιδίως για να καταρρίπτουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και να βοηθούν στην προστασία των στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου. Τα F-16 είναι ευάλωτα στους ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας και αποτελούν στόχο υψηλής αξίας για τις δυνάμεις της Μόσχας.