ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να διαμορφώσουν συναίνεση και να επιλύσουν την κρίση που έχει ενσκήψει όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Τετάρτη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη γύρω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, παροτρύνοντας όλους τους παράγοντες στη χώρα να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και επιδεινώνουν περαιτέρω τις θεσμικές διαιρέσεις και τη διχόνοια στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να διαμορφώσουν συναίνεση και να επιλύσουν την κρίση που έχει ενσκήψει όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης μετά την καθαίρεση του διοικητή της και να αποφύγουν στρατιωτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα, την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020.

Τόνισαν τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας, του λεγόμενου Οδικού Χάρτη Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης και της νέας εκλογικής νομοθεσίας, που συμφωνήθηκαν από τη λεγόμενη Επιτροπή 6+6. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για πλήρη συμμετοχή των γυναικών, των νέων και της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ακόμη την υποστήριξή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην ενότητα της Λιβύης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.