Ήταν η στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο που τον λόγο πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι περισσότεροι υπουργοί σοκαρίστηκαν. Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία πόσοι νέοι χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα, κάθε χρόνο από τα μηχανάκια, επειδή δεν φορούν κράνος. Και άλλοι τόσοι μπορεί να μην χάνουν τη ζωή τους, αλλά τραυματίζονται και μπορεί ακόμα να αποκτήσουν κάποια αναπηρία. Το θέμα είναι εθνικό για να απασχολήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, τόσο που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ειδική κυβερνητική σύσκεψη για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Εκεί που όλοι απόρησαν ήταν όταν ο υπουργός αποκάλυψε ότι έως τώρα δεν προβλέπεται πρόστιμο για τη μη χρήση κράνους, αλλά μόνον αφαίρεσης αδείας. Στα νέα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η επιβολή προστίμου, αλλά και κατάσχεσης της μοτοσυκλέτας (μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Επιπλέον το υπουργείο Προ-Πο θα αρχίσει ειδική καμπάνια για την χρήση κράνους.

Στην Αθήνα οι μοτοσικλετιστές φαίνεται πως συμμορφώθηκαν και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν κράνος. Όσο όμως απομακρύνονται από την Αθήνα τα πράγματα δυσκολεύουν. Υπάρχουν περιοχές (Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά) όπου το κράνος είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ειδικά για την Ρόδο βλέπεις μηχανάκια χωρίς κράνος να περνούν ακόμα και έξω από το αστυνομικό τμήμα.

***

Γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαγραφή Λινού

Αν νομίζετε πως η διαγραφή της κυρίας Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύκολη υπόθεση και γίνεται απλώς για να κατευνάσει την οργή του Πολάκη, κάνετε λάθος. Διότι η Κ.Ο. του κόμματος μένει με 34 βουλευτές (έχουν φύγει οι 11 για τη Νέα Αριστερά κι έχει διαγραφεί ο Πολάκης). Αν φύγουν άλλοι δύο αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται αμέσως το ΠαΣοΚ.

Απλώς υπενθυμίζω και κάτι άλλο: Η Αθηνά Λινού εξελέγη πρώτη στον Βόρειο Τομέα, κερδίζοντας σε ψήφους και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αφήνοντας εκτός Βουλής ονόματα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πάνος Σκουρλέτης. Η ίδια λέει πως δεν παραιτείται από βουλευτής, ούτε παραδίδει την έδρα και κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ότι συμμετέχει στις κακόβουλες συκοφαντίες του κυρίου Πολάκη εναντίον της, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής.

***

Τεστ… μαυρίσματος στο Υπουργικό

Ήταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές και οι υπουργοί προσήλθαν όλοι -πλην της Ειρήνης Αγαπηδάκη και ίσως Τάκη Θεοδωρικάκου- μαυρισμένοι από την… ηλιοθεραπεία. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να τσεκάρει ποιοι μαύρισαν περισσότερο, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να δει ποιοι έκαναν περισσότερες ημέρες διακοπές.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τις ημέρες των υπουργικών διακοπών ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Αττική. Τελικά ένας υπουργός φαινόταν πιο μαυρισμένος από τους υπόλοιπους. Δεν λέω το όνομά του για να μην τον καρφώσω, αφού δεν βγήκε τελικά αποτέλεσμα από το τεστ μαυρίσματος του Πρωθυπουργού.

Πάντως η αναπληρωτής υπουργός Υγείας (και πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ) Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε χθες αντίσταση στο Υπουργικό. Όχι αντάρτικο, αλλά αντίσταση. Αντιστάθηκε στα μπισκοτάκια που προσφέρει ο Πρωθυπουργός, δεν έφαγε ούτε ένα επειδή περιέχουν ζάχαρη. Αλλά μη νομίσετε ότι τα μπισκοτάκια της Αγαπηδάκη έμειναν στο πιάτο. Κάποιος άλλος που πεινούσε (τρεις ώρες διαρκούσε το Υπουργικό) τα… «βούτηξε».

Για την ιστορία σας λέω ότι η κυρία Αγαπηδάκη είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να φέρνει στο τραπέζι του Υπουργικού υγιεινά κεράσματα, όπως ξηρούς ανάλατους καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών και κυρίως όχι μπισκοτάκια, πλην όμως δεν εισακούεται.

***

Πως έγινε η μετατροπή του 62% του «όχι» σε… «ναι»

Επαναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το αίτημά της για να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά των Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 2015. Όπως και στις 24 Ιουλίου (στον Κήπο του Προεδρικού), έτσι και χθες η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε το θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως από εκείνη την συνεδρίαση υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο «ξεκίνησε η μετατροπή του 62% του «όχι» σε «ναι»».

Ζήτησε τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής να είναι όλα στη διάθεση του ελληνικού λαού. Να μάθουμε όλοι επιτέλους πως οδηγηθήκαμε στο περιβόητο δημοψήφισμα, που κατέληξε σε ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο.

Το περίεργο στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι ότι ακόμα δεν πήρε απάντηση (ούτε και χθες στη συνάντησή της με την Πρόεδρο), τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθούν, το ίδιο, όπως αποκάλυψε η Ζωή και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων. Ούτε και χθες όμως η Ζωή έλαβε συγκεκριμένη απάντηση. Ή μάλλον της ειπώθηκε πως το θέμα θα εξετασθεί.

***

Ο Γραμματέας που φοβάται τα αεροπλάνα

Εχω την εντύπωση ότι πριν τοποθετήσουν κάποιον σε κρατική θέση θα πρέπει πρώτα να τον περνούν από Interview. Πώς γίνεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Έτσι θα πρέπει να καθιερωθεί το interview πριν από κάθε πολιτικό διορισμό και στο Δημόσιο. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Επειδή έμαθα ότι νεοτοποθετηθείς (όχι βεβαίως μέσω ΑΣΕΠ, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης γενικός γραμματέας σε υπουργείο, έχει… φόβο στα ύψη. Φοβάται τα αεροπλάνα. Και όταν πρόκειται να ταξιδεύσει αναθέτει το καθήκον στην υπηρεσιακή Γραμματέα: Άλλο, θα πείτε και τούτο. Πριν τους διορίσουν δεν τους ρωτάνε εάν έχουν φοβίες στην άσκηση των καθηκόντων τους.

***

Όταν οι βουλευτές συνάντησαν τις καυτερές…πιπεριές

Άνοιξε χθες η Βουλή μετά τις θερινές διακοπές (καθότι τα λεγόμενα θερινά τμήματα καταργήθηκαν με τα… μνημόνια). Σας πληροφορώ ότι τους βουλευτές τους υποδέχθηκαν στο καφενείο της Βουλής με… λουλούδια αλλά και με γλάστρες με καυτερές πολύχρωμες… πιπεριές. Ίσως για να προσέχουν τι λένε.

***

Κορυφαίο για άλλη μια χρονιά το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μια σημαντική ανακοίνωση, τώρα θα σας μεταφέρω από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy, όπου γίνεται η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities -ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης».

Με βάση τα αποτελέσματα της Κατάταξης, ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στα τετρακόσια κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1000 καλύτερων του κόσμου. Στην κατάταξη βρίσκεται και ένα Πανεπιστήμιο από την Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις θέσεις 701-800.

Κορυφαίο Πανεπιστήμιο στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέσεις 301-400). Επιπροσθέτως βρίσκεται: στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των έξι Πανεπιστημίων που βρίσκονται στο top 1000, και μάλιστα συγκεντρώνοντας τον υψηλότερο βαθμό σε όλα τα επιμέρους κριτήρια στα οποία έλαβαν βαθμό τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Στην 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων της Βαλκανικής χερσονήσου και της Κύπρου.

***

Αρχίζει από σήμερα το γαμήλιο γλέντι στα Χανιά

Τις προάλλες σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του γαμήλιου γλεντιού που ξεκινά σήμερα στα Χανιά και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, ζήτησε «από όλα τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές του προέδρου του κόμματος» ο οποίος «δεν επιθυμεί δημοσιογραφική κάλυψη».

Χθες μάλιστα, όπως με πληροφορούν από τα Χανιά, οι αστυνομικοί (;) και οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη στις Σκίνες, τον τόπο καταγωγής του, ζήτησαν από τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν, ίσως επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να ξεχαστεί από τις σκοτούρες της κοινοβουλευτικής ομάδας της οποίας προήδρευσε μέσω κάμερας κινητού τηλεφώνου.…