Χαλκίδα: Κατά της ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο λατομείο της ΑΓΕΤ

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Σπύρου, εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της επένδυσης στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Με θέμα αιχμής το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον χώρο του ανενεργού λατομείου της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2024, στη Λαμία, η 11η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Σπύρου, εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της επένδυσης στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Υπογράμμισαν ότι η ίδρυση της ιδιωτικής Μ.Ε.Α. θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και να επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή της Αυλίδας. Ζήτησαν, μάλιστα, τη στήριξη της Π.Ε.Δ. στον αγώνα κατά της ίδρυσης αυτής της μονάδας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, τόνισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σαφής και δεν προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικής Μ.Ε.Α. Αντίθετα, έχει σχεδιαστεί η λειτουργία δημόσιων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο και τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην ίδρυση της ιδιωτικής μονάδας και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Χαλκιδέων για την προστασία της περιοχής. Παράλληλα, ζητήθηκε η άμεση χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ενημέρωσε ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την ενεργοποίηση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η οποία αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων σε θέματα πολιτικής προστασίας. Αν και η αρχική πρόβλεψη της πρόσκλησης ήταν για κατανομή του προϋπολογισμού 60-40 ανάμεσα στους δήμους και την Περιφέρεια, ο κ. Σπανός ανακοίνωσε ότι, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., κ. Σουλιώτη, το 70% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί στους δήμους. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το Διοικητικό Συμβούλιο, με τους δημάρχους να συμφωνούν να υπάρξει ισοκατανομή των πόρων, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δήμοι θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.