Βόλος: Πόλεμος ευθυνών για τα νεκρά ψάρια – Στα μαχαίρια Μπέος – Κουρέτας

Εισαγγελία, υπουργεία, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΛΒ και Δήμος σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών και αλληλοκατηγοριών για το αποκρουστικό φαινόμενο που πλήττει τη Μαγνησία

Πόλεμος ευθυνών έχει ξεσπάσει στη σκιά της θλιβερής κατάστασης στη Μαγνησία και ειδικότερα στον Βόλο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έφτασαν από την λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως, μετά τις πλημμύρες του Daniel, η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες. Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Το φαινόμενο που κάνει τον γύρο του κόσμου με ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα προκαλεί έντονη δυσφορία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό με επαγγελματίες και τους ξενοδόχους να ετοιμάζονται για αγωγές και μηνύσεις.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για το φιάσκο που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση δήμος Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν βγάλει… μαχαίρια με καταγγελίες και ανταλλαγή πυρών.

Στα μαχαίρια Μπέος – Κουρέτας

Ο Αχιλλέας Μπέος τις τελευταίες ημέρες εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του περιφερειάρχη κατηγορώντας τον τόσο για την περιβαλλοντική καταστροφή, όσο και για τη διαχείρισή του. Ο δήμαρχος Βόλου έχει κατηγορήσει ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ο Αχιλλέας Μπέος, μετά τις δηλώσεις του και την αποποίηση ευθυνών, κατήγγειλε ότι εργολάβος έθαψε νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο του Ξηριά κατ΄εντολή του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας.

Μάλιστα προχώρησε σε μήνυση κατά εργολάβου που όπως ισχυρίζεται επιχείρησε να θάψει τα νεκρά ψάρια εντός του Ξηριά στο ύψος της γέφυρας Διμηνίου. Στις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Βόλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, κατηγόρησε ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας πως εκείνη ευθύνεται για αυτές τις ενέργειες.

Ο εργολάβος και ο χειριστής του μηχανήματος οδηγήθηκαν στο ΑΤ για παροχή εξηγήσεων.

Μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα gegonotanews, ο περιφερειάρχης αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχ. Μπέο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέϊνερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

«Θεατρινισμοί και ψεύδη» – «Ή εγώ ή αυτός»

Ο Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας στις ύβρεις του Αχιλλέα Μπέου, τον κατηγόρησε για «θεατρινισμούς» και «ευτελισμό του ρόλου του Δημάρχου». Υπογράμμισε δε πως «οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

«Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός», τόνισε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου. Ο Μπέος αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα που προέκυψε και μας αφορά όλους και κυρίως την πόλη του Βόλου, για ακόμη μια φορά επιδόθηκε σε θεατρινισμούς άνευ ουσίας, ευτελίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου.

Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος.

Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας προσπαθώντας να επιλύουμε προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων.

Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία «ΛΑBIΣ» με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση.

Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους. Άρα δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται και από το εποπτικό υλικό το όποιο κατέθεσε ο εργολάβος στον Εισαγγελέα.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου (εδώ γελάμε…) μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό. Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση.

Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Έτσι απλά και αληθινά.

Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια.

Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

Καλεί πολίτες και επαγγελματίες να καταθέσουν μαζικές αγωγές – Αναλαμβάνει  τα έξοδα

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο γραφείο του, ο κ. Μπέος σε αυστηρό ύφος δήλωσε ότι θα περιπολεί και θα ελέγχει την κατάσταση καθημερινά, απαιτώντας από τους αρμόδιους φορείς να φροντίσουν για τον καθαρισμό της θάλασσας από τα νεκρά ψάρια. Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες και τους επαγγελματίες που θίγονται να προχωρήσουν στην κατάθεση μαζικών αγωγών, προτείνοντας ως δικηγόρο τον κ. Στέφανο Καραγεώργο, την αμοιβή του οποίου θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά.

«Μην κωλυσιεργείτε, μην ανησυχείτε. Κάντε αυτό που πρέπει. Και καλώ επίσης και το Επιμελητήριο, τους ξενοδόχους, τον εμπορικό σύλλογο και την εστίαση να κάνουν το ίδιο. Το Κράτος δεν είναι μόνο για να βάζει φόρους αλλά είναι υπεύθυνο απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, από το ίδιο βήμα ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που θίγονται για μία ακόμη φορά. Για το θέμα έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας απαλλαγή από φόρους και διαγραφή των προστίμων για τους επαγγελματίες από το ένα άκρο του παραλιακού μετώπου έως το άλλο. Ανακοίνωσε δε, ότι ήδη από προχθές και ο Δήμος σήκωσε μανίκια, μολονότι δεν έχε ευθύνη και αρμοδιότητα και ξεκίνησε καθαρισμό στις παραλίες από τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται στις ακτές.

Πυρά Μπέου και κατά υπ. Ναυτιλίας και ΟΛΒ

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και του Υπουργείου Ναυτιλίας, που με επιστολές τους προς φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, ζητούν τις… δικές τους ενέργειες. «Ποιες ενέργειες ρε κοπρίτες; Μπορεί ο Δήμος Βόλου να μπει στη θάλασσα; Ποιος επιβάλλει τα πρόστιμα; Πού είστε; Μόνο για να εισπράττετε; Τι στέλνετε; Να αποποιηθείτε των ευθυνών σας; Εσείς είστε υπεύθυνοι για το τι συμβαίνει στη θάλασσα. Στείλατε χαρτί και νομίζετε…», είπε σε αυστηρό τόνο.

Βολές εξαπέλυσε και εναντίον του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. «Ο ΟΛΒ που βρίσκεται; Οι ψαράδες επί δέκα μέρες έχασαν τη δουλειά τους. Βγάλτε λεφτά και ενεργοποιείστε τον κλάδο να βγει να μαζέψει. Γραβατάκηδες που κάθεστε σε ένα γραφείο και δεν μπορείτε να δώσετε μία λύση».

Η απάντηση ΟΛΒ

Θέση για τις βολές που δέχεται πήρε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το ζήτημα, ενώ σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα των ευθυνών όσων συνέβαλλαν με πράξεις και παραλείψεις τους, στην πρόκληση ή/και μη αποτροπή εμφάνισης του προβλήματος, παράλληλα δε, όσων έσπευσαν (άκριτα και χωρίς γνώση των ακριβών συνθηκών του ζητήματος) να τον «ενοχοποιήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται με αυξητική ένταση το φαινόμενο της απορροής νεκρών ψαριών (μη θαλάσσιας προέλευσης) στον ευρύτερο χώρο του κόλπου του Βόλου, μέσω του χειμάρρου Ξηριά με προέλευση αυτών την ευρύτερη (πλημμυρική) περιοχή της λίμνης Κάρλας.

Το φαινόμενο αυτό, λειτουργεί καταστροφικά σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί δυνητικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και εν τέλει προσβάλλει την εικόνα της πόλης και εν γένει τη Μαγνησίας γεγονός που επιβάλει αμεσότητα, συντονισμό και πληρότητα ενεργειών όλων όσοι θεσμικά εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου σε προληπτικό ή/και κατασταλτικό επίπεδο.

Με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου των νεκρών ψαριών στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Βόλου, επιχειρείται η «στοχοποίηση – ενοχοποίηση» του Οργανισμού Λιμένος Βόλου μέσω σειράς δημοσιεύσεων ΜΜΕ, που εν τέλει διαστρέφουν τον ρόλο του Οργανισμού στην προκειμένη περίπτωση και αδικούν τις προσπάθειες του για την επίλυση του προβλήματος, στο μέτρο της αρμοδιότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό προς αποκατάσταση τα αλήθειας επισημαίνουμε με έμφαση τα ακόλουθα:

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ουδόλως ευθύνεται για τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών της λίμνης Κάρλας

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ουδόλως ευθύνεται για την απορροή των νεκρών ψαριών της Κάρλας μέχρι την εκβολή του χειμάρρου Ξηριά η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το θυροφράγμα της λίμνης παρέμεινε ανοιχτό μέχρι το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου, ενώ παράλληλα δεν ελήφθησαν μέτρα συγκράτησης αυτών σε επίκαιρα ανάντι σημεία του χειμάρρου.

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι αποδέκτης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από πράξεις ή παραλείψεις τρίτων καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί το φαινόμενο της περισυλλογής τεραστίων όγκων νεκρών ψαριών στους χώρους αρμοδιότητάς του (δηλαδή αποκλειστικά και μόνο εντός του Λιμένα Βόλου, μέχρι Αγ. Κωνσταντίνο και την παραλιακή ζώνη Αγριάς). Η σχετική διαδικασία υλοποιείται συστηματικά από εργολαβίες του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ήδη από την 19η Αυγούστου 2024 ενώ από την 27η Αυγούστου (ημερομηνία που κατέστη δυνατή η προμήθειά του από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου) έχει τοποθετηθεί στην εκβολή του χειμάρρου Ξηριά, κατάλληλο για την προοριζόμενη χρήση του δίχτυ συγκράτησης των νεκρών ψαριών που απορρέουν στο Λιμένα Βόλου, που όμως δεν μπορεί μεμονωμένα να συγκρατήσει τον τρέχοντα όγκο των νεκρών ψαριών. Γίνεται μνεία ότι τα συλλεγόμενα νεκρά ψάρια παραδίδονται στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς καύση, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Από τα παραπάνω, προκύπτει με σαφήνεια ότι, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, αφενός υφίσταται ανυπαίτια τις συνέπειες πράξεων και παραλείψεων τρίτων που προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών της Κάρλας, αφετέρου, από την πλευρά του κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνσή του (σε εξέλιξη) προβλήματος, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ιδιαίτερης έκτασης και έντασης του τελευταίου.

Στο πλαίσιο αυτό – μετά τη λήξη της τρέχουσας συγκυρίας αντιμετώπισης του φαινομένου – ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα εξετάσει το ζήτημα των ευθυνών όσων συνέβαλλαν με πράξεις και παραλείψεις τους, στην πρόκληση ή/και μη αποτροπή εμφάνισης του προβλήματος, παράλληλα δε, όσων έσπευσαν (άκριτα και χωρίς γνώση των ακριβών συνθηκών του ζητήματος) να τον «ενοχοποιήσουν», εξομοιώνοντάς τον στην ουσία με όσους προκάλεσαν το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Εκτακτο σχέδιο από Περιφέρεια Θεσσαλίας

ια την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιο αυτό στον Βόλο. Μέχρι τότε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών.

Κεντρικά σημεία του σχεδίου:

  • Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
  • Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
  • Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
  • Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.

Ο ρόλος του θυροφράγματος:

Ο κ. Κουρέτας θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει άμεσα το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το κλείσιμο του θυροφράγματος θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της εισόδου νέων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.