Θεσσαλονίκη: Μέτρα ετοιμότητας και συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024.

Το δελτίο προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή.

Μέτρα Ετοιμότητας και Συστάσεις προς τους Πολίτες

Σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής τίθενται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να ελέγξουν τις υδρορροές και τα φρεάτια γύρω από τις κατοικίες τους για να διασφαλίσουν ότι δεν είναι φραγμένα, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη βροχή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την οδήγηση, με οδηγίες να μεταβάλλουν τα προγράμματα μετακίνησης ώστε να αποφεύγουν τις επικίνδυνες ώρες αιχμής των φαινομένων.

Αναλυτικές Συστάσεις για Διαχείριση των Καιρικών Φαινομένων

Για περιοχές που αναμένεται να πληγούν από έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, ενώ οι υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές πρέπει να ανασταλούν. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, η σύσταση είναι να αναζητήσουν άμεσα καταφύγιο σε ασφαλές μέρος.

Οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους και να προτιμούν τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε κεντρικούς δρόμους. Επίσης, καλούνται να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, όπως η Τροχαία.

Όσοι μετακινούνται πεζή, θα πρέπει να φορούν κατάλληλα υποδήματα για να αποφεύγουν τραυματισμούς από ολισθηρά σημεία και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Προετοιμασία και Ευαισθητοποίηση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για την εξέλιξη του καιρού, προκειμένου να διασφαλίσουν την προσωπική τους ασφάλεια και την προστασία της περιουσίας τους. Η ενεργή συμμετοχή και προσοχή όλων είναι κρίσιμη για την αποτροπή δυσάρεστων συνεπειών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.