Λούνα παρκ: Τα 5 συμπεράσματα του πορίσματος – Πώς μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία στο Πευκοχώρι

Τι «είδε» ο πραγματογνώμονας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής - Τα 5 βασικά συμπεράσματα - «Λόγω εκτεταμένης διάβρωσης έσπασε η βάση»

Σε πέντε συμπεράσματα καταλήγει ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας για τα αίτια του δυστυχήματος στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος.

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος Γιάννης εξφενδονίσθηκε από το παιχνίδι Crazy Dance του λούνα παρκ και έχασε τη ζωή του μπροστά στα μάτια των δύο αδελφών του και της μητέρας του.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που διαπίστωσε ο πραγματογνώμονας σύμφωνα με τον Σκάι, η τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους είχαν διεξαχθεί με σωστό τρόπο και υπεύθυνα.

Τα 5 συμπεράσματα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας

  1. Η αιτία του δυστυχήματος ήταν η θραύση της μεταλλικής βάσης του μηχανήματος
  2. Η διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων και η γήρανσή τους
  3. Η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα με την ταχύτητα
  4. Ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων
  5. Η αστοχία ήταν προβλέψιμη και έπρεπε να έχει διαπιστωθεί

Ένα 24ωρο πριν από την έναρξη του πανηγυριού στον Άγιο Μάμα, σε δημοτικό οικόπεδο, το λούνα παρκ που έχει στηθεί με περίπου δέκα παιχνίδια θα ελεγχθεί από εξειδικευμένα κλιμάκια.

«Ο Δήμος αναθέτει σε ιδιώτη εξειδικευμένο μηχανολόγο μηχανικό για να διαχειριστεί όλη αυτή διαδικασία η διαδικασία είναι έλεγχος των πιστοποιητικών που πρέπει να έχει κάθε μηχάνημα από εκεί και πέρα γίνεται έλεγχος των εγκαταστάσεων. Επαναλαμβάνω ότι μπορεί και να μη δοθεί η άδεια λειτουργίας εφόσον η εισήγηση δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι κατόπιν των ελέγχων», είπε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

10 ημέρες μετά τον θάνατο του 19 χρόνου Γιάννη οι έλεγχοι στα λούνα-παρκ έχουν γίνει πιο εντατικοί, αλλά και πιο αυστηροί. Στον Άγιο Μάμμα επιχειρηματίες έχουν καταθέσει όλες τις πιστοποιήσεις για τα μηχανήματα στο λούνα-παρκ, ωστόσο πρέπει να γίνει και αυτοψία από μηχανικό για να του δοθεί η άδεια λειτουργίας.

«Αυτές τις μέρες που προσπαθώ με ότι στοιχεία συλλέγω να ενημερώσω τον κόσμο για αυτή την εξέλιξη είναι ότι ένα σύνολο από δήμους πια έχει κλείσει πάρκα παιδικές χαρές που σημαίνει ότι στη μνήμη του Γιάννη κάτι γίνεται», είπε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη.

Ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη χθες στο τρισάγιο για τις 9 ημέρες από τον χαμό του παιδιού του άφησε και νέες αιχμές κατά της δημάρχου Κασσάνδρας, η οποία, όπως λέει, αν είχε ευθιξία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

«Η συγκεκριμένη δήμαρχος βρήκε μία επιτροπή σε λειτουργία από το 2015 με ομόφωνη απόφαση του Δήμου που είχε διορίσει κάποιους ανθρώπους και κάνουν ελέγχους σε καταστήματα σε παιδικές χαρές. Ήταν δηλαδή αστυνομία του Δήμου, η κυρία δήμαρχος με το που ανέλαβε δεν ανανέωσε αυτούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα ο καθένας να λειτουργεί αυθαίρετα».

Οι αποκαλύψεις και τα πλαστά έγγραφα

Ο μηχανικός, ο οποίος φαίνεται πως υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση για την ασφάλεια των παιχνιδιών στο λούνα παρκ του τρόμου στη Χαλκιδική, αποκλειστικά στο MEGA ισχυρίστηκε πως η υπεύθυνη δήλωση είναι πλαστή.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης επέμενε στην αστυνομία ότι έχει όλες τις πιστοποιήσεις που όμως επιφυλάσσεται να προσκομίσει.

«Για τη λειτουργία του λούνα παρκ έχω υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης για κάθε ένα από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια του λούνα παρκ υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις από την αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία αυτών, όμως δεν τις έχω ακόμα παραλάβει και επιφυλάσσομαι να τις προσκομίσω», είπε.

Αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα, τότε τι πήγε λάθος;

«Δεν θα καταφέρει κανείς να συγκαλύψει κάτι σάπιο»

Την ώρα που η οικογένεια του 19χρονου Γιάννη πενθεί το χαμό ενός νέου παιδιού με όνειρα για το μέλλον του, οι Αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που όπως φαίνεται λειτουργούσε παράνομα.

Ο Δημήτρης, ήταν εκείνο το μοιραίο βράδυ με τον αδελφό του, όπου ανέβηκαν μαζί στο παιχνίδι του λούνα παρκ.

«To πρώτο πράγμα που μας τράβηξε την προσοχή ήταν εκείνο το παιχνίδι λόγω του ότι είχε πολλά φώτα και πήγαινε γρήγορα. Αγοράσαμε εισιτήρια και περιμέναμε να τελειώσουν τα άλλα παιδιά για να έρθει η σειρά μας. Διαλέξαμε μόνοι μας μια θέση κι έρχεται ο χειριστής και μας λέει ”μην κάτσετε εκεί, καθίστε εδώ πέρα”. Ο χειριστής είπε σε έναν άλλο ”θα το βάλω τέρμα να μην σηκώνουν κεφάλι. Το μηχάνημα πήγαινε πάρα πολύ γρήγορα, φαινόταν ότι ήταν πάνω από τα όρια του».

Και πρόσθεσε: «Σε μια στιγμή νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω στον Γιάννη. Τον κοιτάω, με κοιτάει και σπάει το κάθισμα. Με το που έγινε το ατύχημα και έσπασε το κάθισμα, το μηχάνημα συνέχισε να πηγαίνει με τη ταχύτητα που πήγαινε».

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί έφυγε άδικα ο Γιάννης», δήλωσε ο αδερφός του καταληκτικά.

«Δεν θα σταθεί τίποτα και με κανένα τρόπο χωρίς να βγει στο φως και χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παιδί μου», τόνισε ο πατέρας του 19χρονου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ερώτημα είναι ένα: για ποιο λόγο η δική μου οικογένεια, πέρα από το ότι λείπει ένα μέλος της που δεν θα ξαναέχει ποτέ, μπαίνει σε αυτή την περιπέτεια. Σημαδεύει παιδιά και γονείς για όλη την υπόλοιπη ζωή, που δεν την χαρίζει κανείς πέρα από τον Θεό. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, την αφαιρούν άνθρωποι;».

Ο Γιώργος Καμπαϊλής, πατέρας του θύματος ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τον πορεία των ερευνών:

«Η Εισαγγελία της Χαλκίδας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Η συλλογή στοιχείων, απ’ ότι πληροφορούμαστε, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.