Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, τονίζεται η ανάγκη για άμεση κρατική παρέμβαση και στήριξη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η βιωσιμότητα της πόλης και των κατοίκων της.

1. Αποκατάσταση των Κατεστραμμένων Κατοικιών

Η Η Δήμαρχος Πεντέλης αναφέρει την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων κατοικιών, τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά εμπόδια. Από τις πληγείσες κατοικίες, 47 έχουν χαρακτηριστεί «πράσινες», 57 «κίτρινες», και 24 «κόκκινες», εκ των οποίων οι 19 είναι προς κατεδάφιση. Στις «κίτρινες» οικίες προκύπτει και το ζήτημα της αμοιβής των ιδιωτών μηχανικών, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση.

2. Υποδομές Εκπαίδευσης και Αθλητισμού

Το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο-Λύκειο της Νέας Πεντέλης έχουν ήδη τακτοποιηθεί με την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης, για το οποίο ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό για την ανάθεση της ανακατασκευής του στην ΤΕΡΝΑ, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των έργων.

3. Αποκατάσταση του Φυσικού Πλούτου

Η επιστολή της κας Νατάσσας Κοσμοπούλου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των ζημιών που προκλήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον της Πεντέλης, με αναλυτική αναφορά στις καμένες εκτάσεις, τα δάση και τα ρέματα της περιοχής. Η Δήμαρχος ζητά την οριοθέτηση των ρεμάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και την επαναλειτουργία των υδατοφραγμάτων που είχαν δημιουργηθεί για την ανάσχεση της δύναμης του νερού.

4. Απομάκρυνση Αμιάντου και Αντιπυρικές Ζώνες

Η απομάκρυνση του αμιάντου, ο οποίος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ. Επίσης, η Δήμαρχος σημειώνει ότι το ποσό των 350.000 ευρώ που εγκρίθηκε για τις αντιπυρικές ζώνες θα μεταφερθεί στο Δασαρχείο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ζητώντας την άμεση έγκριση και υλοποίησή τους.

5. Κοινωνική Στήριξη των Πυρόπληκτων

Αναφορικά με τους πυρόπληκτους συμπολίτες της Πεντέλης, η Δήμαρχος αναφέρει ότι 17 άτομα εξακολουθούν να χρειάζονται στέγαση. Ζητά να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των εξόδων διαμονής τους από την Περιφέρεια. Επιπλέον, προτείνει την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τους λογαριασμούς νερού, καθώς πολλοί από αυτούς κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες νερού στην προσπάθειά τους να σώσουν τα σπίτια τους από τη φωτιά.

6. Διοικητικά Θέματα και Αναδάσωση

Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, που ανήκει στη ΔΚ Πεντέλης, υπάρχει ζήτημα διοικητικών ορίων, καθώς οι πυρόπληκτοι κάτοικοι δεν γίνονται δεκτοί ως πυρόπληκτοι από την Πεντέλη. Η Δήμαρχος ζητά την άμεση τακτοποίηση του ζητήματος σε συνεργασία με τη Δήμαρχο Παλλήνης. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην αναδάσωση του Πεντελικού Όρους, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ) και των δήμων της περιοχής.

Έκκληση για Μακροπρόθεσμη Προστασία της Πεντέλης

Κλείνοντας την επιστολή της, η Δήμαρχος Πεντέλης υπογραμμίζει την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προστασίας του Πεντελικού Όρους, το οποίο έχει δεχθεί οκτώ καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Προτείνει τη δημιουργία μιας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης, άνω των 100 μέτρων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι του 2025.

Με τα αιτήματα αυτά, η Δήμαρχος Πεντέλης εκφράζει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η προστασία και η ευημερία της περιοχής και των κατοίκων της.