Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, καθώς το σώμα απασχολήθηκε εκτενώς με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να μεταφέρει τη σύνοδο εκλογής νέου Προέδρου από τον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στη γειτονική Μεσσηνία. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη και προσβλητική για το Ολυμπιακό Κίνημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινότητας για την απόφαση της ΔΟΕ και την αποφασιστικότητα των τοπικών αρχών να υπερασπιστούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας. Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης της Ολυμπιακής Γης παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η Ιστορική Σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σημείο, αλλά ένας ιερός τόπος που συνδέεται άρρηκτα με τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων και τις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός. Ειδική αναφορά έγινε στην ιστορική σημασία του χώρου, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ Ντε Κουμπερντέν, του ανθρώπου που μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα συνέβαλαν στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και στην ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο ιστορικός χώρος της Ολυμπίας θεωρείται από το Συμβούλιο το μοναδικό κατάλληλο σημείο για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΔΟΕ, καθώς η αίγλη της διαδικασίας εκλογής θα αποδώσει τιμή στους πρώτους αρχαίους Ολυμπιονίκες και θα μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αδελφοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στήριξη της Πρότασης για Μόνιμη Φιλοξενία της Εκλογής Προέδρου στη Ολυμπία
Επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην πρόταση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μόνιμη ανάδειξη των Προέδρων της ΔΟΕ στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πρόταση αυτή θεωρείται από το Συμβούλιο ως η πλέον κατάλληλη για να αναδειχθεί με τον ορθό τρόπο το πανίσχυρο νήμα που συνδέει τα 2.800 χρόνια αθλητισμού και ευγενούς άμιλλας με τις σημερινές αξίες του Ολυμπισμού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, την ΕΟΕ, καθώς και τις εθνικές και τοπικές Αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προβολή και προστασία του ιστορικού χώρου.

Πρόσκληση για Συνεργασία και Ανάπτυξη της Ολυμπιακής Γης
Παράλληλα, το Συμβούλιο κάλεσε σε συνεργασία όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές και Φορείς για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης και ανάδειξης της Ολυμπιακής Γης. Το σχέδιο αυτό προτείνεται να λειτουργήσει ως πυλώνας ενός σύγχρονου παγκοσμίου κινήματος που θα προωθεί τον σεβασμό και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές, περιλαμβανομένων της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των βουλευτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των μελών της ΔΟΕ και της ΕΟΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο κάλεσε την Ολυμπιακή Οικογένεια της Ελλάδας να συνδράμει στο αίτημα προς τη ΔΟΕ για την ανάκληση της απόφασης και την επαναφορά της συνόδου στην Αρχαία Ολυμπία.