Η δήλωση αυτή έγινε στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, με παρουσία γονέων και εκπροσώπων από τον χώρο της εκπαίδευσης.
Νέα Σχολεία το 2025
Ο κ. Αγγελούδης διαβεβαίωσε πως οι εργασίες για την κατασκευή των νέων σχολείων θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αντικαταστήσουν τα παλαιά λυόμενα, τα οποία, σύμφωνα με τεχνικές εκθέσεις, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει ζητήσει χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση και αναμένει απόφαση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που η χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστεί, ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει σε δανεισμό.
«Δεσμεύομαι, ενώπιον σας, να ξεκινήσει το πρώτο διάστημα του επόμενου έτους η κατασκευή και η αντικατάσταση των πρώτων λυόμενων», τόνισε ο κ. Αγγελούδης, καθησυχάζοντας τους γονείς ότι τα νέα σχολεία θα ανεγερθούν στα ήδη υπάρχοντα οικόπεδα.
Αντιδράσεις από Εκπαιδευτικούς και Γονείς
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ανησυχίες από την πλευρά των εκπροσώπων της εκπαίδευσης ήταν έντονες. Ο Νίκος Αβραμίδης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε σύγχρονα σχολεία που να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών. Η Δήμητρα Τραγάκη, εκπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ, τόνισε πως οι υποσχέσεις για ανέγερση νέων σχολείων πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή χρηματοδότηση και σαφή σχεδιασμό. Επιπλέον, η Ιωάννα Λαθήρα από τη Γ’ ΕΛΜΕ απαίτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων.
Η Ουρανία Τσιχουρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την υπερσυγκέντρωση σχολείων σε έναν χώρο. Ανέφερε ότι ήδη τρία σχολεία συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, φιλοξενώντας 450 μαθητές, και μια τέταρτη δομή δεν θα μπορούσε να βρει τον απαραίτητο χώρο. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η Νατάσα Δασκαλάκη, πρόεδρος του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, θέτοντας το ερώτημα αν η μεταστέγαση του Διαπολιτισμικού Λυκείου θα είναι προσωρινή.
Σοβαρά Προβλήματα στις Πολιτιστικές Υποδομές
Εκτός από την εκπαίδευση, σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στις πολιτιστικές υποδομές της πόλης. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης», Βασίλης Τομπουλίδης, κατήγγειλε την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοτικών βιβλιοθηκών, κάνοντας λόγο για μηδενικές αγορές βιβλίων και επιδείνωση των συνθηκών χρόνο με τον χρόνο.
Ο Δήμαρχος αναγνώρισε τις δυσκολίες, σημειώνοντας ότι οι πολιτιστικές δομές της πόλης βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, παρομοιάζοντας την κατάσταση με αυτή ενός πολέμου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2025 θα υπάρξουν αυξημένα κονδύλια για την αντιδημαρχία Πολιτισμού.
Νέες Παρεμβάσεις στον Πολιτισμό
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ένα από τα γυάλινα περίπτερα στη Νέα Παραλία θα μετατραπεί σε Λέσχη Ανάγνωσης. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο, θα επαναλειτουργήσει μια αναγνωστική βάρδια στη βιβλιοθήκη της Κρίσπου στην Άνω Πόλη, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής καλύτερη πρόσβαση στη γνώση.
Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μένει να φανεί αν οι υποσχέσεις θα μετατραπούν σε πράξεις και αν τα απαιτούμενα έργα θα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.