Στην έναρξη της αξιοποίησης για τα πρώτα 447 ακίνητα του Δημοσίου ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες έχει ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας και τώρα βρέθηκαν ήδη 447 αξιοποιήσιμα ακίνητα, μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων στην οποία εμπεριέχονται 365.853 ακίνητα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός φορέων προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους, ενώ επικρατεί και ένα πλαίσο ασάφειας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους.
Πάντως, η η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεχώρισε εκατοντάδες ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν, προχωρώντας μάλιστα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή τεχνικού συμβούλου. Έργο του συμβούλου θα είναι η προώθηση προς αξιοποίηση για τα συγκεκριμένα κίνητα, καθώς και η επιλογή άλλων από τη βάση δεδομένων.
Ο διαγωνισμός για τα ακίνητα
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού:
- Το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (Μ.Α.Π.) είναι μια εφαρμογή που εντάσσεται στις «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων» και χρησιμοποιείται από τους Δημόσιους Φορείς για την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας τους.
- Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρηθεί στο Μ.Α.Π. (κυρίως κατά τα έτη 2013–2014 και στη συνέχεια με αποσπασματικές επικαιροποιήσεις) ανέρχεται σε 365.853, αλλά εκτιμάται ότι είναι πλασματικός, καθώς υπάρχουν διπλοεγγραφές ή τριπλοεγγραφές. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου για τους σκοπούς άσκησης στεγαστικής πολιτικής, εντοπίστηκαν 447 ακίνητα, κατόπιν ανάλυσης με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας από το ΥΠΕΘΟ και την ΕΤΑΔ.
- Στόχος των εργασιών του τεχνικού συμβούλου θα είναι η βελτίωση της ποιότητας και πληρότητας των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων δεδομένων των εν λόγω ακινήτων στο Μ.Α.Π. για την υποστήριξη της ορθής εφαρμογής των συγκεκριμένων κριτηρίων που έχουν προταθεί από την πολιτική ηγεσία για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής και ο εντοπισμός μεγαλύτερου αριθμού ακινήτων το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
- Ο τεχνικός σύμβουλος, που θα λάβει αμοιβή 37.200 ευρώ, θα αναλάβει:
- Τη διερεύνηση και οριστικοποίηση των ήδη διαθέσιμων στοιχείων των 447 ακινήτων που έχουν καταρχάς εντοπιστεί για τους σκοπούς άσκησης στεγαστικής πολιτικής, καθώς και τον συντονισμό και παρακολούθηση των επόμενων ενεργειών για την επιβεβαίωση της καταλληλότητάς τους (τεχνικός και νομικός έλεγχος).
- Τη διερεύνηση, επεξεργασία και ανάλυση των καταχωρημένων από το ΥΠΕΘΟ στοιχείων ακινήτων στο Μ.Α.Π., εκτός αυτών που περιλαμβάνονται και στο μητρώο της ΕΤΑΔ, για τον εντοπισμό των πολλαπλών εγγραφών του ίδιου ακινήτου, των στοιχείων που λείπουν.
Στην ίδια κατεύθυνση της προσπάθειας επίλυσης της στεγαστικής κρίσης της χώρας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας προχωρά και σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και εποπτείας του κεφαλαίου των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο, το οποίο ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 1,120 δισ. ευρώ. Ήδη λειτουργεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωφελών περιουσιών, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών. Πέρα από τα μετρητά, υπάρχουν και πολλά ακίνητα στα αζήτητα του Δημοσίου. Όλα αυτά λοιπόν θα αποτιμηθούν και θα αξιολογηθούν για το αν και κατά πόσο μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης.
Η στεγαστική κρίση σε αριθμούς
Παράλληλα, η στεγαστική κρίση πλήττει όλο και περισσότερους στην Ελλάδα. Το αίτημα των πολιτών για προσβάσιμη στέγαση (για εύλογες λογικές τιμές ενοικίασης ή και αγοράς ακινήτων), εντάσσεται στην ευρύτερη ανησυχία για την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ύστερα από συνεχή αύξηση επτά συναπτά έτη, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 66,4% από το τρίτο τρίμηνο 2017.
Στην έρευνα υπολογίζονται και οι αλλαγές στην αξία των ακριβότερων και φθηνότερων μέσων κατοικιών σε σχέση με το βασικό μισθό (830 ευρώ) και το μέσο μισθό σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΡΓΑΝΗ για το 2023 (1.250 ευρώ).
Στις περιοχές με την ακριβότερη μέση κατοικία προκύπτει ότι η αξία τους αυξήθηκε το 2023, κατά 2,8 έτη δουλειάς για κάποιον που λαμβάνει το βασικό μισθό και κατά 1,9 έτη για κάποιον που λαμβάνει το μέσο μισθό, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Αντίστοιχα για τις φθηνότερες περιοχές, 8 μήνες δουλειάς για κάποιον που εργάζεται με το βασικό μισθό και 5,5 μήνες με το μέσο μισθό.
Η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί σε ένα πρόγραμμα τύπου «Σπίτι μου 2», ωστόσο είναι πέρα από προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα, όπως έδειξε και η τοποθέτηση της ΠΟΜΙΔΑ και μένει να δειχθεί το τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.
Πηγή: Ot.gr