Βρυξέλλες: Η «άτυπη» ατζέντα του γεύματος των «27» – Το κρίσιμο τετ-α-τετ Φιντάν-Γεραπετρίτη

Συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας κατά την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες - Η ατζέντα, οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές

Στο τραπέζι των «27» στις Βρυξέλλες προσέρχεται σήμερα Πέμπτη 29/8 ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ παράλληλα στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά ύστερα από μια τετραετία, που τούρκος ΥΠΕΞ συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Χακάν Φιντάν είχε προσκληθεί και στο προηγούμενο Gymnich πριν επτά μήνες και πάλι στις Βρυξέλλες, τη συμμετοχή του όμως είχε μπλοκάρει η Λευκωσία, με τον Κωνσταντίνο Κόμπο να απορρίπτει την παρουσία του.

Επί τάπητος θα τεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, να διαβεβαιώνει πως η πρόοδός τους περνά μέσα από το Κυπριακό. «Είναι μια άτυπη συνάντηση και οι συζητήσεις θα είναι άτυπες ώστε να δούμε που βρισκόμαστε με την Τουρκία, πως θέλουμε να προσεγγίσουμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με το Κυπριακό να είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Στις Βρυξέλλες μετέβη την Τετάρτη και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα παρακαθήσει στο άτυπο γεύμα με τον τούρκο αξιωματούχο.

Το «ξεχωριστό» γεύμα

Υπάρχει, στον 7ο όροφο ένα εστιατόριο στο Κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το φαγητό δεν είναι και τόσο σπουδαίο, λένε όσοι γευμάτισαν εκεί, αλλά συνήθως στο εστιατόριο γίνονται τα γεύματα αυτών που προσκαλούν οι υπουργοί Εξωτερικών. Εάν δεν έχουν προσκεκλημένο τότε τα γεύματα γίνονται εκεί όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί. Το σημερινό γεύμα όμως θα είναι ξεχωριστό, αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Πρόκειται για το γεύμα του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, γνωστού ως «Συμβούλιο Gymnich», στο οποίο (και αυτή είναι η ιδαιτερότητά του) θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Τούρκος και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Ο Τούρκος που δεν αναγνωρίζει τον Κύπριο, αλλά που τον έχει ανάγκη για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι και στα γεύματα Gymnich υπάρχει ατζέντα, δηλαδή οι υπουργοί συζητούν βάσει ενός κειμένου που έχει ετοιμαστεί εδώ και μέρες.

Η ατζέντα και οι στόχοι Αθήνας – Λευκωσίας

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του γεύματος, σε αυτό που θα μετάσχει και ο Φιντάν; Βεβαίως πρώτα απ΄όλα οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και πώς μπορεί η ΕΕ να συνεισφέρει. Εν συνεχεία ο άλλος πόλεμος, στη Γάζα και γενικότερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράν, Χεζμπολάχ, Χούθι), μετά μία άλλη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τέλος (εδώ είναι η ουσία) οι ευρωτουρκικές σχέσεις που περιλαμβάνουν το Κυπριακό.

Στόχος των υπουργών Ελλάδος και Κύπρου κκ. Γεραπετρίτη και Κόμπου είναι να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με πρόοδο στο Κυπριακό και βεβαίως να υπάρξει τριμερής συνάντηση (εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων, Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του γγ του ΟΗΕ). Εάν ο κ. Τατάρ προσέλθει τελικά στην τριμερή τότε θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι το βουνό των αντιρρήσεων που υπάρχει για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Τετ – α – τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν

Κατά πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.