Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Άτυπο, αλλά με σημειολογικό ενδιαφέρον και μηνύματα είναι το σημερινό συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν να συμμετέχει μετά από πέντε χρόνια.
Πριν από το γεύμα εργασίας των υπουργών εξωτερικών με τον Χακάν Φιντάν, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα έχει τετ α τετ με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Σημαντικό να επιτευχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση για το Κυπριακό»
«Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών. Ιδιαιτέρως δε είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, όπου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό, να επιτευχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, για το διεθνές δίκαιο, επιτέλους να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος.
Η εξωτερική πολιτική είναι σημαντικό κομμάτι στο γενικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, το Κυπριακό αποτελεί βασικό ζήτημα με την Λευκωσία να έχει δώσει το πράσινο φως για τη σημερινή συζήτηση με τον Χακάν Φιντάν μετά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης-18ης Απριλίου στα οποία τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση και του κεκτημένου και με την ΕΕ να είναι έτοιμη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.
«Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ έχει δυνατότητες και αυτό συνεπάγεται με απαιτήσεις»
Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, επισήμανε ότι ο «ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού παράγοντα αναγνωρίζεται και αυτό έρχεται και με ευθύνες. «Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυνατότητες και αυτό συνεπάγεται με απαιτήσεις. Υπάρχει ένα καλά καθορισμένο σαφώς δομημένο πλαίσιο, το οποίο σχετίζεται με μια σειρά από προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τους πολιτικούς ηγέτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Κυπριακό, η ίδια η ΕΕ συνδέονται. Βλέπουμε τις δυνατότητες, υποδεικνύουμε το πλαίσιο» υπογράμμισε.
Ο Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον επίτροπο διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη θέση ενός κράτους μέλους, της Κύπρου, που έχει μια δύσκολη σχέση με την Τουρκία. Αλλά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτήν την κατάσταση είναι ο διάλογος» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνεδρίαση την ώρα που η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Άγκυρας στη διεθνή σκηνή αναφέροντας ότι «έχει παίξει μεσολαβητικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις, είτε για ανταλλαγές κρατουμένων, είτε για τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και έχει επίσης ιδιαίτερη θέση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και έτσι θα δούμε ποιες είναι οι αποκλίσεις μας και επίσης τα σημεία σύγκλισής μας».
Υπέρ της θετικής ατζέντας με την Τουρκία η ΕΕ
Η ΕΕ διαμηνύει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της θετικής ατζέντας με την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό σύμμαχο κάτι όμως που συνδέεται άμεσα με τη στάση και τις ενέργειες της Άγκυρας.
Για την Τουρκία τέλος, το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης αποτελεί εκ των βασικών ζητημάτων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «η πρόσκληση δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Χακάν Φιντάν θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ ενάντια σε περιφερειακές και παγκόσμιες απειλές. Θα υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της Τουρκίας για τον επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής», ενώ όπως προσθέτουν «θα εξηγήσει για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη στάση της Τουρκίας για την Κύπρο».