Οι εισαγγελικές αρχές αναθεώρησαν χθες, Τρίτη, το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020, μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι οι πρώην πρόεδροι χαίρουν ασυλίας από ποινική δίωξη.

Αμφισβητείται η ασυλία των Προέδρων

Στο αναθεωρημένο κατηγορητήριο αφαιρέθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Τραμπ επεδίωξε να πιέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να διατηρηθεί το κατηγορητήριο καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να διωχθεί για την προαναφερθείσα συμπεριφορά, αφού η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου παρέχει ευρεία ασυλία στους πρώην προέδρους.

Προσπάθεια αναθεώρησης κατηγοριών κατά Τραμπ

Η αναθεωρημένη ποινική υπόθεση αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια των εισαγγελέων να συμμορφωθούν με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου που πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική αναθεώρηση των κατηγοριών κατά του Τραμπ για τις προσπάθειές του να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Κατατέθηκε τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους υπεράσπισης να ενημερώσουν τον δικαστή της υπόθεσης για το πώς ήθελαν να προχωρήσουν υπό το πρίσμα της εν λόγω γνωμοδότησης, η οποία αναφέρει ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν κατά τεκμήριο ασυλία από τη δίωξη για επίσημες πράξεις του Λευκού Οίκου.

«Ξεπαγώνει» η υπόθεση

Οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο δικαστήριο για μια ακρόαση την επόμενη εβδομάδα, η πρώτη τέτοια εμφάνιση εδώ και μήνες, δεδομένου ότι η υπόθεση είχε ουσιαστικά παγώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς η έφεση του Τραμπ για ασυλία περνούσε από το δικαστικό σύστημα.

Τραμπ: Πράξη απελπισίας το νέο κατηγορητήριο

Σε δήλωσή του στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε το νέο κατηγορητήριο «πράξη απελπισίας» και «προσπάθεια να αναβιώσει ένα “νεκρό” κυνήγι μαγισσών». Είπε ότι η νέα υπόθεση έχει «όλα τα προβλήματα του παλιού κατηγορητηρίου και πρέπει να απορριφθεί ΑΜΕΣΑ».

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο κατηγορητήριο, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, εκδόθηκε από σώμα ενόρκων που δεν είχε προηγουμένως ακούσει στοιχεία για την υπόθεση. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το κατηγορητήριο «αντανακλά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις οδηγίες για την παραπομπή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AP, ertnews.gr