Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήγει στα τέλη Αυγούστου. Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέστρεψε από τις θερινές διακοπές της και πιάνει δουλειά. Οι «εκκρεμότητες» σχεδόν έχουν κλείσει και τρεις μόνο χώρες απομένει να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου με την πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει να επιλέξει τα χαρτοφυλάκια για τους «εκλεκτούς» της.
Το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιλέξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα -περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας- ως υποψήφιο επίτροπο και σύμφωνα με το Politico η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο χαρτοφυλάκιο «Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για μια θέση που συνδέεται με την περιφερειακή οικονομική πολιτική της ΕΕ και από την Αθήνα εκφράζεται η πεποίθηση πως ο κ. Τζιτζικώστας τελικά θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Η ενημερωτική ιστοσελίδα επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όπως όλοι οι υποψήφιοι που προτείνονται από κάθε εθνική κυβέρνηση για να αναλάβουν πόστο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζονται την έγκριση της φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρο της Κομισιόν να έχει τον τελευταίο λόγο για τον ρόλο που θα αναλάβει ο κάθε επίτροπος.
Στη «μάχη» για το χαρτοφυλάκιο «Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα πάντα με το Politico, βρίσκεται και η Ιταλία με τον Raffaele Fitto.
Πώς θα κατανεμηθούν τα λεφτά
Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός του μπλοκ, που θα τεθεί προς συζήτηση, αναμένεται να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν κεφάλαια στις πιο αδύναμες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει τη χρηματοδότηση με την εκπλήρωση των εγχώριων μεταρρυθμίσεων. Τα σχέδια αυτά έχουν σημάνει συναγερμό μεταξύ των περιφερειών που ανησυχούν ότι θα παραγκωνιστούν στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα.
Οι υποψήφιοι για τη Κομισιόν (πλην τριών) είναι:
Γερμανία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Αυστρία – Μάγκνους Μπρούνερ. Βέλγιο – Άγνωστος. Βουλγαρία – Άγνωστος. Κροατία – Ντουμπράβκα Σουίτσα. Κύπρος – Κώστας Καδής. Τσεχία – Τζόζεφ Σικέλα. Δανία – Νταν Γιόργκενσεν. Εσθονία – Κάγια Κάλλας. Φινλανδία – Χένα Βίρκουνεν. Γαλλία – Τιερί Μπρετόν. Ελλάδα – Απόστολος Τζιτζικώστας. Ουγγαρία – Όλιβερ Βαρχέλι. Ιρλανδία – Μάικλ ΜακΓκράθ. Ιταλία – Άγνωστος. Λετονία – Βάλντις Ντομπρόβσκις. Λιθουανία – Άντριους Κουμπίλιους. Λουξεμβούργο – Κρίστοφ Χάνσεν. Μάλτα – Γκλεν Μικάλεφ. Ολλανδία – Βόπκε Χέκστρα. Πολωνία – Πιοτρ Σεραφίν. Πορτογαλία – Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Ρουμανία – Βίκτορ Νεγκρέσκου. Σλοβακία – Μάρος Σέφκοβιτς. Σλοβενία – Τόμας Βέζελ. Ισπανία – Τερέζα Ριμπέρα. Σουηδία – Τζέσικα Ρόσγουελ