Όταν η ελευθερία του λόγου δεν μπαίνει σε ζύγι

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού Ιωσήφ Βάγγερ για την Παλαιστίνη, με τον Παύλο Μαρινάκη να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και να μεταφέρει το μήνυμα πως «η ελευθερία του λόγου δεν μπαίνει στο ζύγι».

Θα σας περιγράψω σήμερα ένα θέμα που συζητήθηκε αρκετά στα social media, αλλά ίσως δεν έχει φτάσει στα αυτιά σας, είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Ιωσήφ Βάγγερ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγο παραπάνω από έναν μήνα πριν, στις 17/7, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στον Kosmos FM της ΕΡΤ, ο Ιωσήφ Βάγγερ, έκανε κάποια σχόλια για την Παλαιστίνη που σίγουρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαξιωτικά, αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συναυλία του συγκροτήματος Thievery Corporation όπου υψώθηκε η σημαία του κράτους της Παλαιστίνης, μίλησε όμως και για τον αντισημιτισμό που έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.

Εκτός από τα γνωστά-άγνωστα τρολς του διαδικτύου, αντίδραση υπήρξε και από την διπλωματική αποστολή της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, η οποία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην ΕΡΤ. Η διοίκηση της ΕΡΤ επέδειξε ιδιαίτερα… αντανακλαστικά και κίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Βάγγερ, όπως ζήτησε η επιστολή της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν έδειξε όμως και την ίδια σπουδή να ενημερώσει κανέναν για τις κινήσεις της αυτές.

Τις επόμενες ημέρες, το θέμα έγινε περισσότερο γνωστό και μέσα από την αρθρογραφία που φώτιζε όλες τις πτυχές του, με αποτέλεσμα να φτάσει και στην Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον αρμόδιο για την ΕΡΤ Υφυπουργό Παύλο Μαρινάκη. Μαθαίνω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και αφού ενημερώθηκε ενδελεχώς, φρόντισε να μεταφέρει το εξής μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (σας το μεταφέρω ακριβώς): «Η ελευθερία του λόγου δεν μπαίνει στο ζύγι. Σεβαστές φυσικά οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής Αρχής και οι διαμαρτυρίες, όμως σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου δεν είναι δυνατόν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός να απειλείται με απόλυση ή να «διώκεται» επειδή εξέφρασε τις απόψεις του στον αέρα» Τι ακολούθησε; Όπως πληροφορούμαι το θέμα δεν αναμένεται να πάρει άλλες διαστάσεις, καθώς δεν τίθεται καν ζήτημα αποπομπής του Ι. Βάγγερ κατά την πειθαρχική διαδικασία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα επανέλθει κανονικά στην εκπομπή του στον Kosmos FM, πράγμα για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί και ο ίδιος.

***

Το ρουά ματ Κασσελάκη, το αντάρτικο Φάμελλου και το Νο2 στο κόμμα

Η είδηση από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (με τον Πρόεδρο να βρίσκεται στην Κρήτη) ήταν η πρόταση Κασσελάκη να αλλάξει τον του επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά. Είπε πως προτείνει τον Νίκο Παππά, επειδή είναι οικονομολόγος και ότι έφερε λεφτά στο κράτος (υπόθεση Ινστιτούτου Φλωρεντίας). Τώρα μεταξύ μας από χθες σας είχα προϊδεάσει κάνοντας λόγο για μια «κίνηση ρουά ματ» που σχεδίαζε ο Στέφανος Κασσελάκης από τα Χανιά με την παρέμβασή του στην ΚΟ του κόμματός του. Αλλά μην νομίζετε πώς ήταν τόσο εύκολο να παραιτηθεί ο κ. Φάμελλος. Σήκωσε αντάρτικο. Είπε πως είναι εκλεγμένος και ότι μόνον με κάλπες (με μυστική ψηφοφορία) μπορεί να αντικατασταθεί. Δηλαδή με πρόταση μομφής. Δημιουργήθηκε σάλος και άρχισαν αμέσως οι διαβουλεύσεις,, με τον Φάμελλο να προκαλεί την προεδρική ομάδα στην ΚΟ να τον ρίξουν με πρόταση μομφής.

Τι σημαίνει όμως η πρόταση για αντικατάσταση του κ. Φάμελλου; Ο κ. Κασσελάκης με την κίνηση αυτή βάζει την ομάδα του Νίκου Παππά απέναντι στην ομάδα του Αλέξη Τσίπρα εγκαινιάζοντας πλέον και μια συμμαχία με τον πρώην υπουργό απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. Και βεβαίως καθιστά τον Νίκο Παππά Νο2 στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς θα ομιλεί αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συνεδριάσεις της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Αλλά πώς φθάσαμε έως εδώ;. Οι σχέσεις του προέδρου Κασσελάκη με τον Φάμελλο διαταράχθηκαν από τη συνεδρίαση της συντονιστικής για το Συνέδριο όπου είχε ταχθεί με την πλευρά όσων έλεγαν να μην γίνει το Συνέδριο μαζί με τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Η τότε συνεδρίαση είχε γίνει σε έντονο κλίμα και υπήρξαν και τότε αποχωρήσεις. Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο Νίκος Παππάς είναι μεταξύ των στελεχών που έχουν στηρίξει τον πρόεδρο σε μία σειρά από συνεδριάσεις οργάνων, και έχει ταχθεί υπέρ του σε διενέξεις έναντι των “87”.

***

Η «άτυπη» ατζέντα του γεύματος με το Φιντάν

Υπάρχει, στον 7ο όροφο ένα εστιατόριο στο Κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το φαγητό δεν είναι και τόσο σπουδαίο, μου λένε όσοι γευμάτισαν εκεί, αλλά συνήθως στο εστιατόριο γίνονται τα γεύματα αυτών που προσκαλούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εάν δεν έχουν προσκεκλημένο τότε τα γεύματα γίνονται εκεί όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί. Το γεύμα όμως της προσεχούς Πέμπτης 29ης Αυγούστου θα είναι ξεχωριστό.

Σε αυτό έχει κληθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και από τους πλέον έμπιστους του Ερντογάν Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για το γεύμα του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, γνωστού ως «Συμβούλιο Gymnich», στο οποίο (και αυτή είναι η ιδαιτερότητά του) θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Τούρκος και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Ο Τούρκος που δεν αναγνωρίζει τον Κύπριο, αλλά που τον έχει ανάγκη για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι και στα γεύματα Gymnich υπάρχει ατζέντα, δηλαδή οι υπουργοί συζητούν βάσει ενός κειμένου που έχει ετοιμαστεί εδώ και μέρες. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του γεύματος, σε αυτό που θα μετάσχει και ο Φιντάν; Βεβαίως πρώτα απ΄όλα οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και πώς μπορεί η ΕΕ να συνεισφέρει. Εν συνεχεία ο άλλος πόλεμος, στη Γάζα και γενικότερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράν, Χεζμπολάχ, Χούθι), μετά μία άλλη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τέλος (εδώ είναι η ουσία) οι ευρωτουρκικές σχέσεις που περιλαμβάνουν το Κυπριακό.

Στόχος των υπουργών Ελλάδος και Κύπρου κκ. Γεραπετρίτη και Κόμπου είναι να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με πρόοδο στο Κυπριακό και βεβαίως να υπάρξει τριμερής συνάντηση (εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων, Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του γγ του ΟΗΕ). Εάν ο κ. Τατάρ προσέλθει τελικά στην τριμερή τότε θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι το βουνό των αντιρρήσεων που υπάρχει για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

***

Η Ελλάδα αποστέλλει παρατηρητές στην αναμέτρηση Κάμαλα-Τραμπ

Θυμάστε την πρόσφατη -προ ευρωεκλογών – «φωτοβολίδα»- που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εκτοξεύσει περί της ανάγκης να έλθουν διεθνείς παρατηρητές στις ελληνικές κάλπες; Μια πρόταση που μαζεύτηκε άρον- άρον καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει η πόλωση που επιδιώχθηκε να περιγράφει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καταγγελίες περί νοθείας. Εξάλλου εκλογικοί παρατηρητές πλέον πηγαίνουν μόνο σε ανατολικές κυρίως χώρες της πρώην ΕΣΣΔ τύπου Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν ή Αζερμπαϊτζάν.

Να όμως που στις ΗΠΑ (καλά διαβάσατε) θα σταλούν Έλληνες εκλογικοί παρατηρητές στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν ο επικεφαλής και τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια & τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Πρόκειται για τους Δημήτρη Μαρκόπουλο (Πρόεδρος της επιτροπής), Θόδωρο Καράογλου και Μαρία Αντωνίου. Λόγω της κρισιμότητας των εκλογών ίσως μεταβούν και οι Σωκράτης Φάμελλος που μετέχει στην επιτροπή καθώς κι εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Να σημειώσω ότι εμπειρία εκλογών στις ΗΠΑ έχουν οι Δ. Μαρκόπουλος και Θ. Καράογλου καθώς είχαν μεταβεί εκεί και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 όμως τώρα η πόλωση μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη ελέγχου των καλπών.

***

Στον εισαγγελέα για τα P-3B Orion

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των 500 εκατ. δολαρίων που δόθηκαν (στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων) την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, με τον τότε υπουργό Άμυνας (2015-2019) Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα η εισαγγελία διερευνά την πιθανή διάπραξη τριών κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Και όλα αυτά μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ιδιώτης.

***

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τους δημοσιογράφους σεβασμό

Πήρα αυτό το μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και σας το μεταφέρω αμέσως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές του Πρόεδρου του Κόμματος τις επόμενες μέρες στην Κρήτη. Δεν επιθυμούμε οποιουδήποτε είδους δημοσιογραφική κάλυψη ενός γεγονότος που δεν αφορά την πολιτική δραστηριότητα του Προέδρου, αλλά είναι αμιγώς προσωπικό και προγραμματίστηκε πριν από έντεκα μήνες».​

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.