Η διαπεριφερειακή συνεργασία Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, που επισφραγίζεται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και του μνημονίου συνεργασίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής. Η αποκατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου και οι δράσεις για τη Λίμνη των Κρεμαστών αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση των δύο περιφερειών για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι (Κύπρου 30).

Μια Συνεργασία Στρατηγικής Σημασίας

Η διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των δύο περιφερειών είναι κομβική, καθώς η Γέφυρα του Μόρνου στα όρια των δύο Περιφερειών λίγο έξω από την Ναύπακτο στο δρόμο που οδηγεί προς Ευπάλιο και Λιδωρίκι, αποτελεί κρίσιμο σημείο σύνδεσης των περιοχών της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας. Η αποκατάστασή της, πέρα από την προφανή σημασία για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και επισκεπτών, ενισχύει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της περιοχής. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Φάνης Σπανός έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας αυτής, η οποία αντανακλά το κοινό όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Η Τελετή Υπογραφής και το Μνημόνιο Συνεργασίας

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα επισημοποιήσει την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου, οι δύο Περιφερειάρχες θα προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την συνέχιση των δράσεων ανάδειξης, διαχείρισης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης των Κρεμαστών. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί τη βάση για μια σειρά πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, προάγοντας την τουριστική, περιβαλλοντική και οικονομική της ανάδειξη.

Η Σημασία της Γέφυρας του Μόρνου

Η Γέφυρα του Μόρνου, η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο πάνω από τον ομώνυμο ποταμό, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας και υποδομής. Η αναγκαιότητα της αποκατάστασής της αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η φθορά του χρόνου και οι φυσικές καταστροφές είχαν υπονομεύσει τη σταθερότητα και ασφάλεια της γέφυρας, καθιστώντας την επικίνδυνη για τη διέλευση. Η αποκατάστασή της δεν αφορά μόνο την επισκευή μιας υποδομής, αλλά και την αναβίωση ενός συμβόλου που συνδέει τις δύο περιφέρειες.

Το Μέλλον της Λίμνης των Κρεμαστών

Παράλληλα με το έργο της γέφυρας, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη Λίμνη των Κρεμαστών ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Λίμνη των Κρεμαστών, με τη μοναδική φυσική της ομορφιά και τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα, αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας. Οι δράσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο θα στοχεύουν στην προστασία και προβολή της περιοχής, με παράλληλη προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.