Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να εξετάσει τη Μεσσηνία ως πιθανή τοποθεσία για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου Προέδρου της έχει προκαλέσει αναστάτωση στον Πύργο και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία, την ιστορική κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Στάθης Καννής, με επιστολή του στις 21 Αυγούστου 2024 προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), κ. Σπύρο Καπράλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Αρχαίας Ολυμπίας στη διαχρονική σχέση της με το Ολυμπιακό κίνημα.

Η Απάντηση του Προέδρου της ΕΟΕ

Ο κ. Καπράλος, απαντώντας στην επιστολή του Δημάρχου, τόνισε ότι η ΕΟΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΟΕ για το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την ανησυχία που έχει προκληθεί σε τοπικό επίπεδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρμόδιοι της ΔΟΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις τόσο στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και σε άλλους πιθανούς χώρους, όπως το Costa Navarino στη Μεσσηνία, με στόχο την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου για τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Στην επιστολή του, ο κ. Καπράλος επεσήμανε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και την ανακοίνωση των υποψήφιων Προέδρων στις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Πύργου ότι η ΕΟΕ δεν θα επιτρέψει ποτέ να υποβαθμιστεί η σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα. Αντιθέτως, θεωρεί βέβαιο ότι ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί στον ιερό αυτό τόπο, ενισχύοντας την παγκόσμια αίγλη της περιοχής.

Ενδεχόμενες Εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία

Ο κ. Καπράλος πρότεινε επίσης στον κ. Καννή να εξετάσει την υποβολή προτάσεων για εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να διοργανωθούν στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη προβολή στην περιοχή και να ενισχύσει τον ρόλο της στο παγκόσμιο Ολυμπιακό γίγνεσθαι.

Το Μέλλον της Αρχαίας Ολυμπίας στο Ολυμπιακό Κίνημα

Η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τον διαχρονικό ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας ως το φυσικό κέντρο του Ολυμπιακού κινήματος, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει την ανησυχία της για την μελλοντική προβολή και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου. Ο Δήμαρχος Πύργου, σε συνεργασία με την ΕΟΕ, αναμένεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Αρχαία Ολυμπία να παραμείνει στο επίκεντρο των παγκόσμιων Ολυμπιακών εξελίξεων, διασφαλίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση που αρμόζει στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες