Νίκος Χαρδαλιάς: Μια ιστορική επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού

Το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες καθώς καταγράφεται έλλειψη αερισμού και φωτισμού, το υπόστρωμα είναι βουρκώδες, ενώ έχουν καταπέσει μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού, ένα έργο που δεν είχε υλοποιηθεί για πολλές δεκαετίες. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο την απομάκρυνση τόνων από μπάζα και απορρίμματα που έχουν συσσωρευτεί στο ποτάμι, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων και ενισχύοντας την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Έργο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών

Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, τα οποία καθαρίζονται αυτή τη στιγμή, εκτείνονται σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων από το συνολικό μήκος των 27 χιλιομέτρων του ποταμού. Οι εργασίες αυτές κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές, δεδομένου ότι τα τμήματα αυτά έχουν αποτελέσει πηγή σημαντικών προβλημάτων εξαιτίας της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο πλημμυρών.

Δύσκολες συνθήκες και τεχνικές προκλήσεις

Ο καθαρισμός των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθιστώντας το έργο ιδιαίτερα απαιτητικό. Η απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού αναγκάζει τα συνεργεία να χρησιμοποιούν γεννήτριες και προβολείς για να μπορούν να εργαστούν. Το υπόστρωμα του ποταμού είναι βουρκώδες, ενώ η ύπαρξη μεγάλων κομματιών σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα, απαιτεί τη χρήση ειδικών ερπυστριοφόρων μηχανημάτων και υδραυλικών σφυρών για την απομάκρυνσή τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνεργεία είναι η ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, το οποίο σε ορισμένα σημεία φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού από την οδό Αγίας Άννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, εξαιτίας του ύψους του νερού.

Η δέσμευση της Περιφέρειας για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η απόφαση για τον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ήταν επιβεβλημένη, καθώς τα τμήματα αυτά είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση για πολλά χρόνια. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. «Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας», υπογράμμισε.

Σημαντικά τμήματα του ποταμού υπό καθαρισμό

Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα των πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ. Τα σκεπασμένα τμήματα που βρίσκονται υπό καθαρισμό ξεκινούν από τον Φαληρικό όρμο και εκτείνονται έως τις παρυφές των ορεινών όγκων της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τα εξής τμήματα:

  • Από τον Φαληρικό όρμο (ανάντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, μήκους 1,5 χιλιομέτρων.
  • Από την οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μήκους 7,3 χιλιομέτρων.
  • Από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μήκους 0,15 χιλιομέτρων.

Στρατηγικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση των υδάτινων πόρων

Η επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και η διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Με τις εργασίες αυτές, η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει ότι παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για τους πολίτες της, ανταποκρινόμενη με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.