Το θέμα της επάρκειας νερού συζητήθηκε έντονα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στις 26 Αυγούστου 2024, με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Εν Έργω Μαζί» και του επικεφαλής της, Δημήτρη Πέτροβιτς.
Ο κ. Πέτροβιτς εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την επάρκεια νερού τα επόμενα καλοκαίρια, αναφέροντας την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και τη μη ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού. Τα παραπάνω προβλήματα ενισχύονται από τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για επιδείνωση του φαινομένου της λειψυδρίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ενώ η χρονιά του 2024 ενδέχεται να είναι η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Ήδη, ορισμένοι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως η Λεπτοκαρυά, η Άυρα και οι Φέρες, έχουν μείνει χωρίς νερό για ημέρες σύμφωνα με τον κ Πέτροβιτς. Ο στρατός και ο δήμος προμηθεύουν τους κατοίκους με εμφιαλωμένο νερό για τις βασικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η ξηρασία έχει οδηγήσει σε τεράστιες ζημιές στον αγροτικό τομέα, με τα σπαρτά να μαραίνονται και να καταστρέφονται, ενώ πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι και τα οικοσυστήματα.
Η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης), όπως αναφέρει ο επικεφαλής της της δημοτικής παράταξης «Εν Έργω Μαζί», δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ δεν καθησυχάζουν τους πολίτες για την αδιάκοπη υδροδότηση τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις συνολικές συνέπειες της.
Newsletter
Cityhub - Το newsletter της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter του Cityhub για να λαμβάνεις στο inbox σου όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.Το θέμα της διαχείρισης του νερού, καταλήγει ο κος Πέτροβιτς, είναι πολιτικό και απαιτεί νέες προσεγγίσεις, έλεγχο της κατανάλωσης και ενημέρωση του κοινού. Η υγεία και το νερό αποτελούν ανεκτίμητα αγαθά, και η παροιμία του Ιπποκράτη «προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κίνδυνος να πούμε «το νερό… νεράκι» θα γίνει πραγματικότητα.