Στα πρόθυρα μιας νέας διάσπασης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τα όσα συνέβησαν χθες επί πέντε ώρες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να … αποκαθηλώσει τον έως χθες επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο και να προτείνει στη θέση του τον σταθερό σύμμαχό του εδώ και ένα χρόνο, Νίκο Παππά, ήταν η πολιτική καύσιμη ύλη για να μπει κυριολεκτικά … φωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρισμένη στα δύο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του λαού, ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, όπως χθες ημέρα συνεδρίασης της Κ.Ο., φανερώνει ο Άγιος στους πιστούς αυτό που επιθυμούν. Στο ΣΥΡΙΖΑ, «φανέρωσε» εκ των πραγμάτων δυο, σχεδόν, ισοδύναμες ομάδες, εντός της Κ.Ο.
Η χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση, όπου ο Σωκράτης Φάμελος αρνήθηκε να παραιτηθεί και ζήτησε να καταψηφιστεί η πρόταση Κασσελάκη, «φανέρωσε» το βαθύ διχασμό που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κλείσει. Μόνο αφελής πιστεύει ότι μπορεί να πορευθούν οι βουλευτές «εις κομματική σάρκα μία».
Η ψηφοφορία στην πρόταση Κασσελάκη για το Ν. Παππά αποτύπωσε πλήρως το διχασμό που όμοιός της δεν έχει υπάρξει σε κοινοβουλευτικό κόμμα σε τέτοια έκταση από το 1974 έως σήμερα.
Ποιοι είπαν «ναι», ποιοι «όχι» και ποιοι «παρών» στην εκλογή Ν. Παππά
Ο Ν. Παππάς συγκέντρωσε 17 ψήφους υπέρ του, 12 βουλευτές ψήφισαν κατά και τέσσερις προτίμησαν το παρών, ενώ απείχε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Όθων Ηλιόπουλος που στη θέση του θα ορκισθεί μεθαύριο η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ έχει τεθεί εκτός Κ.Ο. ο Παύλος Πολάκης.
Υπέρ της πρότασης Κασσελάκη για το Ν. Παππά που αποτελεί πλέον το Νο2 και ο οποίος θα έχει πλέον ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, Γιάννη Σαρακιώτη, Γιώργο Γαβρήλο και Νίνα Κασιμάτη, ψήφισαν: Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου.
Απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη τάχθηκαν οι βουλευτές που ανήκουν οι περισσότεροι στην ομάδα των 87 και οι οποίοι θεωρούνται πως ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των υποστηρικτών του Αλ. Τσίπρα. Οι βουλευτές που καταψήφισαν ήταν οι εξής: Όλγα Γεροβασίλη που άσκησε έντονη κριτική στον απόντα Στ. Κασσελάκη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Ψυχογιός. Παρών ψήφισαν οι Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού.
Χάνει συμμάχους ο Κασσελάκης – Τι έδειξε η ψηφοφορία
Η διαδικασία και η αριθμητική της ψηφοφορίας έδειξε πως ο Στ. Κασσελάκης είναι ένας πρόεδρος κόμματος που είναι αποδυναμωμένος, ενώ είναι αβέβαιο κατά πόσο η παρουσία του Ν. Παππά θα τον βοηθήσει στην Κ.Ο. Και αυτό διότι όσοι πήγαν απέναντί του, δεν αντέδρασαν μόνο στον Στ. Κασσελάκη αλλά και στον ίδιο.
Ο Ν. Παππάς είναι κόκκινο πανί για τους 87 που εκφράζονται πολύ αρνητικά για τον πρώην υπουργό, αλλά για τον Στ. Κασσελάκη ήταν μια αναγκαία κίνηση λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Στ. Κασσελάκης αναζητά συμμάχους και στηρίγματα και αυτή τη στιγμή δυο βασικοί πυλώνες είναι ο Ν. Παππάς και η Ρένα Δούρου που όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία τον στηρίζει. Υπάρχει η μεγάλη απόσταση με τον Π. Πολάκη που είναι εκτός Κ.Ο. αλλά εντός κόμματος και ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τι θα κάνει ο Κρητικός πολιτικός, αν και φαίνεται πως δεν θα διστάσει να κάνει το βήμα και να καταθέσει με τις αναγκαίες υπογραφές πρόταση μομφής και να είναι και ο ίδιος υποψήφιος αρχηγός.
Το ενδιαφέρον είναι τώρα εάν και κατά πόσο δύναται να σταθεί στα πολιτικά του πόδια ο Στ. Κασσελάκης. Η χθεσινή μέρα ήταν απλά η επικύρωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε επί της ουσίας και έχει αυταπάτες όποιος νομίζει ότι υφίσταται.
Νο 2 ο Παππάς – Ενοχλημένος ο Τσίπρας
Ο Ν. Παππάς από χθες είναι και τυπικά το Νο2 και του έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες που τον κάνουν βασικό παίκτη πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμαχία με τον Στ. Κασσελάκη είχε ξεκινήσει πριν ένα χρόνο με την στήριξη που του παρείχε στο δεύτερο γύρο. Από τότε είναι σε ανοικτή γραμμή και τον στηρίζει, μια στάση που όπως λέγεται από τους μυημένους, έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό και τον Αλ. Τσίπρα.
Η συνεδρίαση παράλληλα ανέδειξε και πως ο Στ. Κασσελάκης οργανώνεται για την μεγάλη μάχη της Κ.Ε., ενώ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στηρίζεται στους κασσελίστας, αφού αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο όρισε τον Βασίλη Κόκκαλη, γραμματέας της Κ.Ο. παρέμεινε η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο. συνεχίζει ο Θάνος Μωραϊτης, συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (σ.σ. των τομεαρχών) είναι η Γιώτα Πούλου, θέση που κατείχε ο Π. Πολάκης με συντονίστρια τη Ραλλία Χρηστίδου.
Τα μηνύματα Κασσελάκη ενόψει Κ.Ε – Η επόμενη μέρα
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Κ.Ε. έστειλε και μηνύματα προς όλους ο Στ. Κασσελάκης, που αν και συγκάλεσε έκτακτα την Κ.Ο. δεν ήταν παρών με φυσική παρουσία, αλλά βρισκόταν στην Κρήτη ενόψει του γαμήλιου γλεντιού. Ζήτησε ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων –κάτι που είναι αδύνατο να γίνει- ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι, ξέροντας πως υπάρχει η προοπτική της κατάθεσης πρότασης μομφής, η οποία για να εγκριθεί απαιτείται το 50+1% των μελών της Κ.Ε. ζήτησε επίσης να δεσμευτούν ξεκάθαρα –κάτι που επίσης δεν πρόκειται να γίνει- ότι θα τηρήσουν την απόφαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνεδρίου, της Κεντρικής Επιτροπής – όλες αυτές τις αλλεπάλληλες αποφάσεις οι οποίες τον έχουν εξουσιοδοτήσει να ηγηθεί της προσπάθειας για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία μίας μεγάλης προοδευτικής κυβερνητικής παράταξης με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές.
Αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι πηγαίνει σε μια Κ.Ε. που θα τον αμφισβητήσουν και οχυρώνεται και θα φανεί κατά πόσο η παρουσία πλέον του ισχυροποιημένου Ν. Παππά ως υπαρχηγού, αλλά και η στήριξη της Ρ. Δούρου, μπορεί να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτό που έρχεται σε περίπου 10 μέρες.
Η πλευρά Κασσελάκη βλέπει ότι προχωράει ισχυρή. Γι’ αυτό και έριξε το γάντι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, λέγοντας, στον απόηχο της διαρροής των 87 πως είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Βέβαια, θα φανεί κατά πόσο θα ισχύσει η φράση tempus abire tibi este, είναι ώρα να απέλθεις, να φύγεις (σ.σ. από τις Επιστολές του Οράτιου).