Ο καρκίνος πλήττει περισσότερο τους άνδρες – Ερευνα εξηγεί γιατί

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος αναμένεται να εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι ο καρκίνος πλήττει τόσο τον νεότερο όσο και τον γηραιότερο πληθυσμό. Νέα έρευνα όμως προβλέπει ότι από το 2022 έως το 2050, οι παγκόσμιες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες θα αυξηθούν από 10,3 εκατομμύρια σε 19 εκατομμύρια, αύξηση που φτάνει περίπου το 84%.

Ομοίως, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, προβλέπει ότι οι θάνατοι από καρκίνο στους άνδρες θα αυξηθούν από 5,4 εκατομμύρια σε 10,5 εκατομμύρια ενώ για τους άνδρες άνω των 65 ετών, η αύξηση των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να υπερδιπλαστιαστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι αυξήσεις είναι πιο έντονες σε περιοχές με χαμηλό και μεσαίο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index, HDI), μια μέτρηση που περιλαμβάνει πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο εκπαίδευσης και το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως γράφει το vita.gr.

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη υπολογίζουν ότι παγκοσμίως, οι περιπτώσεις καρκίνου και οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ των ανδρών σε ηλικία εργασίας κατά περίπου 39% και σε περιοχές με «πολύ υψηλές» βαθμολογίες HDI, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 50%.

Τα ποσοστά καρκίνου στους άνδρες είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις γυναίκες

Προηγούμενες έρευνες αναφέρουν ότι το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες είναι 19% υψηλότερο από ό,τι στις γυναίκες, παγκοσμίως. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο είναι επίσης 43% υψηλότερα στους άνδρες.

Αν και οι ειδικοί έχουν διερευνήσει το φαινόμενο, οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα επικεντρώθηκαν σε έναν μόνο τύπο καρκίνου, σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή σε μία γεωγραφική περιοχή.

Στην τελευταία μελέτη ωστόσο, υπολογίστηκαν τα ποσοστά 30 τύπων καρκίνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παγκοσμίως. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και τα ποσοστά θνησιμότητας το 2022 και προέβλεψαν πώς μπορεί να αλλάξουν αυτοί οι αριθμοί μέχρι το έτος 2050.

Ο καρκίνος σε νούμερα

Αν και οι ποσοστιαίες αυξήσεις στα ποσοστά καρκίνου που προσδιορίζονται από αυτή τη μελέτη είναι ανησυχητικές, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς μεταφράζεται στον αριθμό των μεμονωμένων περιπτώσεων καρκίνου συνολικά.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε έναν τύπο καρκίνου που επηρεάζει 1 άτομο στα 100.000. Εάν αυτό το ποσοστό αυξηθεί σε 2 άτομα ανά 100.000, αυτό θα σηματοδοτούσε μια αύξηση 100%, επειδή το ποσοστό έχει διπλασιαστεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.