Νεκρά ψάρια στον Βόλο: «Εξαφανίστηκε» η θάλασσα – Αυτοψία Μπέου

Τι σκοτώνει τα ψάρια στον Βόλο - Η σχέση με την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλας - Φωτογραφίες και βίντεο

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: «Εξαφανίστηκε» η θάλασσα – Αυτοψία Μπέου

Τι σκοτώνει τα ψάρια στον Βόλο - Η σχέση με την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλας - Φωτογραφίες και βίντεο

Απόκοσμες είναι οι εικόνες από την ακτογραμμή του Βόλου. Η θάλασσα «εξαφανίστηκε» από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, με τη δυσοσμία να κάνει αφόρητη την κατάσταση. Παρόμοια η κατάσταση σε Αγριά, Αλυκές, Κριθαριά και Νέα Αγχίαλο.

Το φαινόμενο, λένε οι ειδικοί, οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την λίμνη Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Όταν τα ψάρια του γλυκού νερού μπουν στο θαλασσινό αλάτι πεθαίνουν, φαινόμενο που δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Η κατάσταση προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και οι έλεγχοι που γίνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, το ενδεχόμενο ρύπανσης καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών.

Χθες 27/8 ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος έκανε αυτοψία στην περιοχή. «Δυστυχώς όπως διαπίστωσα το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια δεν υπάρχει μόνο στις ακτές. Διαχέεται σε όλο τον Παγασητικό. Οι φωτογραφίες από σκάφος που κάναμε αυτοψία το πιστοποιούν» έγραψε στο Facebook.

Το έκτακτο σχέδιο

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την περιβαλλοντική κρίση στον Παγασητικό.

Κεντρικά σημεία του σχεδίου:

  • Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
  • Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
  • Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
  • Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.