Βρυξέλες: Crash test για το Κυπριακό η συμμετοχή Φιντάν στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

«Είναι μια άτυπη συνάντηση και οι συζητήσεις θα είναι άτυπες ώστε να δούμε που βρισκόμαστε με την Τουρκία, πως θέλουμε να προσεγγίσουμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με το Κυπριακό να είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο στο τραπέζι και το σαφές μήνυμα της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Χακάν Φιντάν προσέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για μία συζήτηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου.

Κυρίαρχο το Κυπριακό

«Είναι μια άτυπη συνάντηση και οι συζητήσεις θα είναι άτυπες ώστε να δούμε που βρισκόμαστε με την Τουρκία, πως θέλουμε να προσεγγίσουμε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με το Κυπριακό να είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Προς συνεργία Τουρκίας – ΕΕ

H συζήτηση θα επικεντρωθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η στενότερη συνεργασία με την Τουρκία είναι προς το γεωστρατηγικό συμφέρον της ΕΕ, ειδικά σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, με πόλεμο κατά της Ουκρανίας και εντάσεις στη Μέση Ανατολή αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Η Τουρκία ως περιφερειακός παράγοντας

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και, ως εκ τούτου, καλείται να ευθυγραμμιστεί με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Επί του παρόντος, η ευθυγράμμιση της Τουρκίας είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 10%, γι’ αυτό μια άτυπη και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο ΥΠΕΞ εκτιμάται ότι θα είναι χρήσιμη, ειδικά δεδομένου του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακού παράγοντα, είτε στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νότιο Καύκασο ή στη Μέση Ανατολή.

Από την Ουγγαρία στις Βρυξέλλες

Αν και ο προγραμματισμός ήταν ως γνωστό να λάβει χώρα στην Ουγγαρία που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο «ατίθασος» Βίκτορ Όρμπαν και οι εκτός ευρωπαϊκής γραμμής και αξιών επαφές και αποστολές του, οδήγησαν τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, του οποίου αρμοδιότητα είναι να αποφασίζει για το πού θα διεξαχθεί το Συμβούλιο, να μεταφέρει τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Υπό συζήτηση οι ευρωτουρικές σχέσεις

Στο άτυπο Συμβούλιο, όπως ονομάζεται εφόσον πραγματοποιείται εκτός της χώρας που έχει την προεδρία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν στο γεύμα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν οι υπουργοί θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τα κινητά τους τηλέφωνα ή όχι.

Στο προηγούμενο, επί βελγικής προεδρίας, η συμμετοχή Φιντάν είχε βρει αντιστάσεις αφού η ΕΕ δεν είχε υιοθετήσει συμπεράσματα για το Κυπριακό με τη Λευκωσία πλέον να κάνει την κίνηση καλής θέλησης συμφωνώντας με την πρόσκληση Φιντάν.

Προϋπόθεση η διευθέτηση του Κυπριακού

Τον περασμένο Απρίλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τονίσει ότι η ΕΕ «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση και του κεκτημένου».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Η τουρκική στάση

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί από την πλευρά του ανέφερε ότι η ΕΕ δείχνει να αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων.

«Χαιρετίζουμε αυτήν την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως αναζήτηση διαλόγου από την ΕΕ» είχε σημειώσει προσθέτοντας ότι η συνεργασία και ο διάλογος με την ΕΕ πρέπει να είναι σε «διαρκή και συστηματική» βάση.

Ωστόσο, αυτό που αναμένεται είναι το κλίμα και οι διαθέσεις και όχι αποφάσεις εφόσον πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο.

Στην βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Κουλέμπα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συζητήσουν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την επίθεση στο Κουρσκ, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.