5 το πρωί: Η εκρηκτική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ – Το σχέδιο εκεχειρίας του Ζελένσκι – Οι αποκαλύψεις για το μοιραίο λούνα παρκ

Μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση, την οποία ακολούθησε μία οριακή ψηφοφορία, ο Νίκος Παππάς είναι ο νέος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, που εγκρίθηκε με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών».

1

Ο Κασσελάκης έκανε νο2 του ΣΥΡΙΖΑ τον Παππά - Δεν το δέχθηκε ο Φάμελλος

2

Σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία από τον Ζελένσκι

  • Το σχέδιο: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η χώρα του σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία, στους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
  • Η διάψευση: Παράλληλα, διέψευσε δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας εκτροχίασε τις συνομιλίες στο Κατάρ με θέμα τον τερματισμό των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.
  • Η προειδοποίηση: Στην αντίπερα όχθη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση παίζει με την φωτιά με το να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιορισθεί στην Ευρώπη.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Στη φυλακή ο κατηγορούμενος για βιασμό 16χρονης

  • Δεν έπεισε την ανακρίτρια: Στη φυλακή οδηγείται ο 44χρονος κατηγορούμενος για το βιασμό σε βάρος 16χρονης στον Κολωνό μετά την απολογία του στην 29η τακτική ανακρίτρια με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως.
  • Τι ισχυρίστηκε: Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του επανέλαβε τον αρχικό υπερασπιστικό του ισχυρισμό ότι επί 2,5 μήνες περίπου είχε σχέση με το θύμα. Ανέφερε πως η 16χρονη αρχικά τον προσέγγισε επειδή είχε εμμονή με το γιο του και στη συνέχεια βρήκε σε εκείνον ένα πιο σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον.
  • Ο γιος κάλυπτε τον πατέρα: Μάλιστα, σε βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ότι ο γιος του 44χρονου προσπαθούσε να καλύψει τον πατέρα του. Στα πλάνα φαίνεται ο 44χρονος, ο γιος του και η νυν φίλη του γιου να πλησιάζουν την 16χρονη. Η κοπέλα ισχυρίζεται ότι το βίντεο απεικονίζει τη στιγμή που της απέσπασαν το κινητό προκειμένου να στείλουν μηνύματα που να δίνουν άλλοθι στον 44χρονο.
4

Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Πευκοχώρι

  • Λεκτικό επεισόδιο: Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκε χθες ο πατέρας του Γιάννη που έχασε την ζωή του στο μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι με την δήμαρχο Κασσάνδρας. Το λεκτικό επεισόδιο ξέσπασε όταν η δήμαρχος είπε στον πατέρα «είμαι μαζί σου», με τον ίδιο να απαντά: «Με ποιον είσαι μαζί; Θα σας συνθλίψω».
  • Ευθύνες στον χειριστή: «Η ταχύτητα διέλυσε το σάπιο παιχνίδι». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο πατέρας του 19χρονου. Όπως τόνισε, η ταχύτητα έπαιξε μοιραίο ρόλο στην τραγωδία, καθώς τα μηχανήματα ήταν ήδη σε κακή κατάσταση. Ο ίδιος είπε ότι εάν το μηχάνημα κινούνταν σε κανονικές στροφές, ίσως όλα να ήταν διαφορετικά. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ ήταν υποχρεωμένος να απασχολεί εκπαιδευμένο χειριστή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
  • Τα νέα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη: Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τη «δράση» του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συλληφθεί ξανά το 1999 στην περιοχή των Γρεβενών πάλι για παραβάσεις που αφορούν την δουλειά του, γιατί δεν είχε άδεια. Από την πλευρά του, o δικηγόρος του 58χρονου έκανε λόγο για «ακραία συμπεριφορά σε βάρος του ιδιοκτήτη». Μίλησε για ατύχημα αναφορικά με τον θάνατο του νεαρού, ενώ αποκάλυψε πως ο 58χρονος έχει δεχθεί απειλές.
5

Ψηφιακά και πιο γρήγορα οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο

  • Νέα δεδομένα: Γρήγορα, πιο εύκολα και πιο απλά σε σχέση με το παρελθόν, προβλέπεται να διεκπεραιώνονται πλέον οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο, μετά και την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου που έθεσε από την Παρασκευή σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
  • Τι αλλάζει: Το σχέδιο νόμου καταργεί την έγχαρτη διαδικασία, με νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει λύση στο 1/3 του χρόνου, ενώ περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιστρέφει για παράδειγμα στους κατόχους τους οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί δασικά μετά από προσφυγές και διαιτησία, ενώ είχαν αποχαρακτηριστεί και ο πρώην ιδιοκτήτης τους δεν μπορούσε να τα διεκδικήσει.
  • Αρωγός το ΑΙ: Το ν/σ προβλέπει μεταξύ άλλων την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων. Θα προτείνεται μια εισήγηση και ο ελεγκτής από την πλευρά του θα ελέγχει τα δεδομένα και την προτεινόμενη εισήγηση επισπεύδοντας σημαντικά το τελικό πόρισμα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.