Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 με ψήφους μόνον των βουλευτών της ΝΔ, ψηφιζόταν από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για τα ζώα (συντροφιάς), είχαμε επισημάνει από τη στήλη αυτή το πρόβλημα με το «ένοχο μυστικό» που υπάρχει με τα πολύπαθα γαϊδουράκια Σαντορίνης, για το οποίο πολλές φορές η χώρα μας βρέθηκε στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και των βρετανικών ΜΜΕ, ένα θέμα που έφτασε ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Τότε οι υπεύθυνοι που συνέταξαν το νομοσχέδιο διαβεβαίωναν ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα, αλλάζει, είπαν, ο τρόπος μεταχείρισής τους (έκαναν λόγο για ορισμένες ώρες ζέστης που δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους καθώς και το βάρος που σηκώνουν). Πέρασαν από τότε τρία χρόνια και σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις ελάχιστοι φαίνεται πως νοιάστηκαν για την εφαρμογή του νόμου. Μόλις προχθές ένα γαϊδουράκι φορτωμένο με σκουπίδια κατέρρευσε στη Σαντορίνη. Την είδηση καθώς και φωτογραφίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η Φιλοζωική Ομοσπονδία Νέμεσις, η οποία αναφέρει πως η στάση της αστυνομίας ήταν απογοητευτική.

Πηγή: Φιλοζωική Ομοσπονδία Νέμεσις

Η Daily Mail είχε χαρακτηρίσει ως «ένοχο μυστικό» όλο αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης. Ζήτησε να μπει ένα τέλος στο «βασανιστήριο», όπως το χαρακτήρισε που υπομένουν τα γαϊδουράκια, τα οποία υποχρεώνονται να κάνουν 20λεπτη διαδρομή λιμάνι – Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από το καυτό ήλιο του καλοκαιριού για 10 ώρες την ήμερα.

***

Από την Πόλη στο Μαξίμου

Έως τώρα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού ήταν γυναικεία υπόθεση. Πρώτα, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής ανέλαβε η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία εν συνεχεία υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον και σήμερα είναι υφυπουργός Εξωτερικών. Αμέσως μετά επικεφαλής τοποθετήθηκε η πρέσβης Ελένη Σουρανή, σημερινή πρεσβευτής της χώρας μας στη Ρώμη. Την κυρία Σουρανή διαδέχθηκε στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού η πρέσβης Άννα- Μαρία Μπούρα, η οποία τον Νοέμβριο μετατίθεται στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα που παραμένει είναι, ποιος ή ποια θα διαδεχθεί την κυρία Μπούρα; Θα συνεχίσει το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι γυναικεία υπόθεση; Οι πληροφορίες που συγκεντρώνω είναι ότι αυτή τη φορά θα σπάσει αυτή η παράδοση και θα τοποθετηθεί ένας πρέσβης με εξαιρετικό βιογραφικό και με εμπειρία στα ελληνοτουρκικά. Επισήμως λένε πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Αλλά μην εκπλαγείτε εάν ακούσετε ότι ο επόμενος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού θα είναι ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, πολύπειρος στην διπλωματία.

***

Συνεδρίαση ΚΟ με μήνυμα Κασσελάκη

Κάθε φορά η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για να προγραμματίσει τη δράση της ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτή τη φορά όμως η συνεδρίαση έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Διεξάγεται εν μέσω έντονων αμφισβητήσεων του Προέδρου Κασσελάκη, ο οποίος σας πληροφορώ δεν πρόκειται να χαλάσει το πρόγραμμά του στα Χανιά και να έρθει στην Αθήνα για να προεδρεύσει της συνεδρίασης. Όχι θα μείνει στα Χανιά, να συναντηθεί με φορείς (χθες συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων από δυστυχήματα στον ΒΟΑΚ), ενώ υπάρχουν (ας μην το ξεχνάμε) και οι προετοιμασίες για το γαμήλιο γλέντι, στις 31 Αυγούστου (μιλάμε για γλέντι και όχι γάμο, αφού ο γάμος έγινε στις ΗΠΑ και αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος).

Οι συνεργάτες του μου λένε ότι το πιο πιθανόν είναι να στείλει στην ΚΟ κάποιο μήνυμα το οποίο θα διαβαστεί από τον κ. Φάμελλο, ή κάποιο άλλο ηχογραφημένο μήνυμα. Εκείνο όμως που βγάζουν προς τα έξω οι συνεργάτες του, είναι η φράση «ρουά ματ» του Προέδρου, δηλαδή ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους διαφωνούντες «αυτοί θα πρέπει να προβληματίζονται για τις θέσεις που αλλάζουν κάθε τόσο», λένε οι συνεργάτες του Προέδρου. Και ακόμα ότι ήδη ορισμένοι που φάνηκαν πρόθυμο, τώρα με τον πολιτικό αναβρασμό, να είναι υποψήφιοι πρόεδροι άρχισαν με δηλώσεις τους να τα παίρνουν πίσω. Σημειωτέον ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής, την ημέρα της διαγραφής του Παύλου Πολάκη.

***

Πώς και γιατί γέμισαν με δισ. τα κρατικά ταμεία;

Όπως σας είχε αποκαλύψει ο «Βηματοδότης», το μεγάλο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα οικονομικά είναι τα 800 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσει για τη φρεγάτα Belh@rra. Και είναι πρόβλημα γιατί αυτή η τόσο μεγάλη δόση που πρέπει να δοθεί το 2025 περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να κάνει η κυβέρνηση πιο φιλολαϊκή πολιτική. Έτσι, και στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα είναι ιδιαίτερα φειδωλός σε παροχές που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2025.

Όμως, χθες μια καλή είδηση από τα έσοδα έφερε μια πρώτη ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ταμεία γέμισαν τους μήνες Ιανουάριου – Ιούλιο με φόρους 36,8 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 2,19 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε έσοδα από ΦΠΑ, από ακίνητα και βεβαίως από τον φόρο εισοδήματος καθώς εκεί μπήκε και το τεκμαρτό των ελεύθερων επαγγελματιών. Έχοντας λοιπόν στην φαρέτρα του το «υπερόπλο» των υπερεσόδων, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει κάποιο φιλολαϊκό μέτρο που θα κάνει το «γκελ» που χρειάζεται η κυβέρνηση, ειδικά τώρα που η εικόνα της είναι ιδιαίτερα κακή.

***

Πότε έρχονται τα άλλα δύο Rafale στην Τανάγρα;

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι Γάλλοι επρόκειτο να μας παραδώσουν το 19o Rafale και τον Αύγουστο το 20ό. Τον Ιούλιο δεν το παράδωσαν παρά το γεγονός ότι η συμφωνία το προέβλεπε ρητά. Υπήρχε βεβαίως η εξήγηση ότι ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Γάλλοι υποσχέθηκαν ότι τον Αύγουστο (τέλη Αυγούστου) θα μας παραδώσουν δύο (ολοκαίνουργια). Βέβαια ο Αύγουστος δεν έχει περάσει ακόμα, αλλά στην Τανάγρα, όλα είναι έτοιμα και τα περιμένουν. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δεν βλέπει πως υπάρχει όποια καθυστέρηση, σε αντίθεση με την παράδοση των F-16 Vipers όπου σημειώνονται καθυστερήσεις.

***

Προς Πασόκους επιστολής Άννας το ανάγνωσμα…

Στα βαθιά αλλά γνώριμα νερά των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ θέλησε να «βουτήξει» η Άννα Διαμαντοπούλου με το πέρας του Αυγούστου. Με προσωπική της επιστολή προς τα μέλη των Νομαρχιακών και Συντονιστικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζει συνοπτικά την πολιτική της πορεία και δραστηριότητα, εντός κι εκτός κόμματος ως σήμερα, τα κύρια προτάγματα της υποψηφιότητά της και τονίζει τον ιδιαίτερο και κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα συγκεκριμένα στελέχη στην πορεία προς τις κάλπες του Οκτωβρίου. Μάλιστα, αφού υπενθύμισε πως και η δική της πολιτική αφετηρία πέρασε μέσα από την συμμετοχή της στην Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής της Κοζάνης, ξεχώρισε την σημασία της παρουσίας και δράσης των μελών των οργανώσεων «στην διασφάλιση του πολιτικού πολιτισμού, της ενότητας και των διαχρονικών αξιών του ΠΑΣΟΚ».

Ουσιαστικά αποτύπωσε και στην επιστολή της αυτό που αναφέρει σε διάφορες ομιλίες της ανά την Ελλάδα περιτριγυρισμένη από παλαιούς και νέους οργανωμένους κομματικά συμπολίτες πως «αυτή η φουρνιά στελεχών όλων των ηλικιών που τρέχουν το κόμμα εκτός εξουσίας, με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα, αξίζουν μεγάλου σεβασμού και αποτελούν έμψυχο υλικό που μπορεί να εμπνεύσει την πολιτική αναγέννηση που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και η χώρα».

***

Γιατί πάνε 4 ελληνικά F-16 στην Ινδία

Aυτήν την εβδομάδα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα μεταβούν στην Ινδία, για να συμμετάσχουν σε μια άσκηση, τη Tarang Shakti 24. Είναι άσκηση πολυεθνική, μεγάλης κλίμακας, που διοργανώνεται από την ινδική Πολεμική Αεροπορία, με παρουσία από 30 χώρες, όπως Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Μπαγκλαντές, Σιγκαπούρη και άλλες. Μου λένε μάλιστα ότι θα λάβουν μέρος σχεδόν 150 αεροσκάφη, ενώ από δικής μας πλευράς θα συμμετέχουν 4 F-16.

Σας θυμίζω την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Ινδίας την τελευταία χρονική περίοδο, καθώς και τη σημασία της Ινδίας στη δημιουργία του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (India-Middle East-Europe Economic Corridor, IMEC).

***

Όταν κάνεις ασκήσεις με Αμερικανούς και… ντρέπεσαι να το πεις

Να λοιπόν που οι Τούρκοι, μπορεί να καταγγέλλουν τους Αμερικανούς για την στάση τους στο Παλαιστινιακό, αλλά δεν ξεχνούν και την στρατιωτική συνεργασία μαζί τους. Πριν από λίγες ημέρες όπως έμαθα τουρκικά πολεμικά πλοία (ανάμεσά τους και το ελικοπτεροφόρο «Ανατολού») πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αμερικανικά πολεμικά πλοία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή λόγω Γάζας, Ιράν και Χεζμπολάχ. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το παραμικρό (μάλλον θα ντρεπόταν) και την είδηση έβγαλαν οι Αμερικανοί. Όχι θα την άφηναν